معامله اسپات (Spot) که به معاملات نقدی نیز ترجمه شده است، یکی از کمریسکترین انواع معاملاتی است که شما میتوانید در بازارهای مالی مختلف، اعم از فارکس، ارزهای دیجیتال، بورس یا غیره تجربه کنید. منظور از معامله اسپات، معاملاتی هستند که بهصورتی آنی انجام میشوند، پرداخت وجه معامله در آنها نقدی است و دارایی یا نماد معاملاتی معامله شده در مالکیت خریدار قرار میگیرد. در این مطلب از پیپسیلون، قرار است خیلی بیشتر در مورد معامله اسپات، معایب و مزیتهای آن، ویژگیهای این معاملات و نحوه انجام آن و همینطور مقایسه آن با سایر انواع معاملات صحبت کنیم.
معامله اسپات (Spot) چیست؟
معامله اسپات (Spot) که در فارسی به معامله نقدی یا آنی نیز ترجمه شده است، نوع خاصی از معاملات است که در آن:
- آنی است و خرید و فروش نماد در همان لحظه صورت میگیرد
- نماد معاملاتی مورد نظر در مالکیت خریدار قرار میگیرد
- وجه معامله به صورت نقدی پرداخت میشود
- هیچگونه استقراض یا اهرمی در آن وجود ندارد
در واقع، اگر بخواهیم خیلی ساده نحوه انجام معامله اسپات را توضیح دهیم، بهنوعی با معاملاتی سر و کار داریم که سالهای سال در بازارهای سنتی خودمان نیز داشتهایم. زمانی که شما قصد خرید طلا را دارید، آن هم به صورت سنتی، چه فرایندی را طی می کنید؟
قیمتگذاری انجام شده و از سوی فروشنده اعلام میشود. شما بهعنوان خریدار در صورتی که با قیمت اعلامی موافق باشید، اقدام به انجام معامله میکنید. معامله در همان لحظه صورت میگیریرد و مثلاً زمان انجام آن و قیمت و جزئیات به ده ماه بعد موکول نمیشود!
سپس مبلغی که برای معامله در نظر گرفته شده است، از سوی شما به صورت نقدی پرداخت میشود و دارایی مورد نظر یا همان طلا نیز دیگر با فاکتور و همهچیز در مالکیت شما قرار میگیرد. اکنون این شما هستید که میتوانید این طلا را برای سالهای طولانی نگه دارید، آن را بلافاصله به فروش برسانید یا هر کاری که دوست دارید با آن انجام دهید!!
توجه داشته باشید که منظور از پرداخت وجه معامله به صورت نقدی، این نیست که اسکناس فیزیکی پرداخت کنید! در بسیاری از انواع معاملاتی که در بازارهای مالی سراغ داریم، اگرچه قیمت و وجه معامله مشخص میشود، اما معاملات اغلب حالت شرطبندی دارند. یعنی شما وجه مورد نظر را به طرف معامله پرداخت نمیکنید و طرف دوم نیز دارایی یا نماد مورد نظر را در اختیار شما قرار نمیدهد! شما سرمایه و نماد معاملاتی را میگذارید وسط و به نوعی روی آن شرطبندی و معامله میکنید!!
ویژگی بازار معاملات اسپات
بازار معاملات اسپات یا اسپات مارکت (Spot Market)، که ممکن است آن را تحت عناوین دیگری مثل بازار فیزیکی (physical market) یا بازار نقدی (cash market) نیز شنیده باشید، بازاری است که به معاملهگران اجازه میدهد نمادهای معاملاتی مورد نظر خود را، از ارزهای دیجیتال و جفت ارزهای فارکس گرفته تا کالاها، سهام، یا نمادهای بورس و غیره بهصورت نقدی و آنی خریداری کنند.
تصور کنید مقداری بیت کوین میخواهید که برای مدت طولانی نگه دارید. حال به بهانه علاقه به این ارز دیجیتال، یا برای اهداف سرمایهگذاری بلند مدت! کاری که لازم است انجام دهید این است که ابتدا یک بازار اسپات برای بیت کوین پیدا کنید، سپس قیمت اسپات (Spot Price) بیت کوین را در این بازار بررسی کنید و در صورتی که رقم مورد نظرتان به صورت لحظهای اتفاق افتاد، اقدام به خرید بیت کوین کنید.
توجه داشته باشید که این قیمت اسپات، مدام در حال نوسان است و عوامل تکنیکال و فاندامنتال متعددی روی آن تاثیرگذار هستند. در عین حال، قیمتگذاری نیز پارامترها و تعیین کنندههای زیادی دارد که از حوصله این مقاله خارج است.
در نهایت، شما روی قیمتی که مد نظرتان بوده است، بیت کوینهای خود را خریداری می کنید و مالکیت آنها را به عهده میگیرید. این بیت کوینها، قابلیت این را دارند که به کیف پول شخصی شما واریز شوند، خرج شوند، سرمایهگذاری شوند یا به دیگران انتقال داده شوند. درست مثل وجهی که بهعنوان حقوق دریافت کردهاید و اکنون در کارت بانکیتان است، این بیت کوینها هم تمام و کمال از آنِ شما خواهند بود.
نکتهای که باید مد نظر داشته باشید این است که ممکن است برخی از صرافیها یا بروکرها، دارای بازار اسپات نباشند!
به عنوان مثال، بازار بورس کالای شیکاگو (CME)، بازار بورس نیویورک یا همان بکت (Bakkt) و صرافی ارز دیجیتال متمرکز بیت مکس (Bitmex) بازار اسپات ندارند. در این پلتفرمها یا بازارها، شما تنها قادر به انجام معاملات آتی (Futures) یا مابهالتفاوت (CFD) و امثال آن هستید و امکان خرید و فروش نمادهای معاملاتی به صورت آنی، نقدی و اسپات وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: معاملات فیوچرز چیست؟ ۰ تا ۱۰۰ معاملات آتی (Futures)
در عین حال، برخی از بازارها هم تنها به صورت اسپات کار میکنند. به عنوان مثال، همه صرافیهای ارز دیجیتالی متمرکزی که در داخل ایران راهاندازی شدهاند، در ابتدا تنها دارای بازار اسپات بودهاند. در این صرافیها، قیمت نمادها، مثلا قیمت بیت کوین، بر اساس یکسری خطوط مشی توسط صرافی تعیین شده و نماد در بازار اسپات عرضه میشود (اکنون هم میشود).
شما بر اساس تحلیلهایی که داشتید و قیمتی که مد نظرتان بود، بیت کوین را روی قیمت تعیین شده خریداری میکردید و مالک آن میشدید. طرف اول معامله یا فروشنده، صرافی بود و طرف دوم یا خریدار هم شما بودید. به همین ترتیب، امکان فروش نمادهای معاملات در بازار اسپات هم وجود داشت.
این بازارها، هنوز هم به همان شکل در اکثریت قریب به اتفاق بروکرها، بازارها و صرافیها وجود دارند. اما به مرور زمان، خصوصاً به صرافیهای ارز دیجیتال داخلی، بازارهای معاملاتی هم اضافه شدهاند که قابلیت خرید و فروش نمادها بین کاربران را نیز فراهم میکنند.
نکته: به صرافیهایی که فقط دارای بازار اسپات هستند، صرافیهای فروشگاهی نیز گفته میشود.
ویژگیهای بازار اسپات نیز به شرح زیر هستند:
- قیمتگذاریها در بازار اسپات شفاف و مشخص است
- قوانین بسیار ساده ای برای معاملات بازار اسپات وجود دارند که بررسی میکنیم
- بازار اسپات از دو قیمت خرید و فروش یا Ask و Bid تشکیل شده است که آموزش میدهیم
- دارایی یا نماد معاملاتی مورد نظر پس از معامله اسپات در مالکیت شما قرار خواهد گرفت
- تسویه حسابها در بازار اسپات نقدی هستند و استفاده از مارجین یا اهرم در آن معنی ندارد
- و مواردی از این دست که در ادامه بیشتر بررسی خواهیم کرد…
مزایا و معایب معامله اسپات
اما اگر بخواهیم مزایا و معایب معامله اسپات را بررسی کنیم، موارد زیر را خواهم داشت:
مزیت های معامله اسپات:
- انجام معامله با استفاده از سرمایه خودتان بدون نیاز به قرض گرفتن
- استفاده نکردن از اهرمهای معاملاتی که ریسک بالایی در پی دارند
- قابلیت تخمین سود و زیان معامله بدون پیچیدگیهای معاملات اهرمی
- از بین نرفتن سرمایه اولیه شما بهصورت کامل – لیکوئید شدن – حتی در صورت ریزش قیمت
- شانس برگشت دوباره به سود در صورتی که دارایی را به فروش نرسانده باشید
- قابلیت تعریف حد سود و حد ضرر در برخی از انواع سفارشگذاریها
- امکان تسهیلات مذاکره روی قیمتهای خرید و فروش در بعضی از بازارهای اسپات
- ارائه اطلاعات دقیق و معتبر قیمتها و سفارشها روی اوردر بوکهای اسپات
- قابلیت فعالیت و سفارشگذاری در بازار اسپات با استفاده از استراتژیهای بسیار ساده
- و مواردی از این دست…
معایب معامله اسپات:
- پتانسیل سود به مراتب پایینتر نسبت به معاملات مارجین، فیوچرز و غیره…
- بازاری ساده و شاید دلسرد کننده برای بسیاری از معاملهگران حرفهای که استراتژی معاملاتی پیشرفته دارند
- نداشتن امکان استفاده از دو طرف بازار – روندهای صعودی و نزولی – که یک محدودیت مهم است
- نیاز به داشتن سرمایه اولیه بالاتر چرا که امکان استفاده از مارجین و اهرم وجود ندارد
- و مواردی از این دست…
اوردر بوک در بازار اسپات
در بخش قبل، در توضیح مزیتهای معامله اسپات واژهای به نام اوردر بوک را داشتیم. در این بخش سعی داریم مفهوم اوردر بوک در معاملات اسپات و کارکرد آن را توضیح دهیم.
در حالت کلی، به لیست سفارشاتِ بازِ خرید یا فروشی که برای هر دارایی یا نماد معاملاتی در بازارهای اسپات مختلف توسط معاملهگران ثبت میشود، دفتر سفارش یا اوردر بوک (Order Book) گفته میشود.
این دفتر سفارش یا اوردر بوک، نشان دهنده عرضه و تقاضای دارایی یا نماد معاملاتی مورد نظر شما است. سفارشهای باز برای دارایی یا نماد معاملاتی مورد نظر، در اوردر بوک باقی خواهند ماند تا زمانی که شخص دیگری آنها را قبول کند و یا اشخاصی که سفارشها را ثبت کردهاند آنها را لغو کنند.
شما میتوانید دادههای بسیار مهمی را در مورد سفارشهای خرید و فروش بازار اسپات، از جمله اطلاعات قیمت و حجم معاملات را در دو سمت دفتر سفارش که به آن قسمت خرید (Buy Side) و قسمت فروش (Sell Side) نیز گفته میشود استخراج کنید.
تفاوت معاملات اسپات و معاملات مارجین
زمانی که شما از معاملات اسپات استفاده میکنید، در ازای همان میزان سرمایهای که در اختیار دارید نماد معاملاتی یا دارایی مورد نظر را خریداری میکنید. در این حالت، لازم است سرمایه بالایی و قابل قبولی را داشته باشید تا بتوانید از نوسانات و افزایش قیمت سود برداشت کنید.
این در حالی است که در بسیاری از بازارهای مالی، صرافیها و بروکرهای آنلاین، قابلیت استفاده از مارجین (Margin) نیز فراهم شده است. قابلیتی که به شما میکند تا سرمایه اولیه خود را در کنار مقداری سرمایه استقراضی وارد معاملات آنی یا نقدی کنید.
برای درک بهتر این موضوع، حالتی را متصور شوید که ۱۰۰ دلار سرمایه اولیه دارید و قصد دارید با آن مقداری بیتکوین خریداری کنید و پیشبینیها و تحلیلهایی که انجام دادهاید، نشان میدهند که قیمت بیت کوین به زودی افزایش خواهد یافت و اکنون شما سعی دارید از این افزایش قیمت سود برداشت کنید.
در صورتی که با همان ۱۰۰ خودتان اقدام به خرید کنید، احتمالاً پتانسیل سود چندان قابل توجهی را نخواهید داشت. اما جای نگرانی نیست!
بسیاری از بازارها و پلتفرمهای معاملاتی آنلاین، در قالب مارجین، این امکان را در اختیار شما قرار دادهاند که چند برابر سرمایه اولیهتان هم از متولی معاملات سرمایه قرض کنید. مثلا با اهرم یا لوریج (Leverage) معادل ۳X میتوانید معاملهای با همان جزئیات ولی با سرمایه اولیه ۳۰۰ دلار را انجام دهید. ۱۰۰ از این رقم مربوط به خودتان است و ۲۰۰ دلار آن نیز توسط متولی معامله اسپات یا مارجین تامین شده است.
تفاوت معاملات اسپات و معاملات فیوچرز
در مورد تفاوت معامله اسپات با معامله فیوچرز (Futures) نیز دو نکته بسیار مهم وجود دارد:
- اول اینکه در معامله فیوچرز قابلیت استفاده از اهرم وجود دارد (آن هم اهرمهای بالا)
- دوم اینکه قابلیت استفاده و کسب سود از هر دو طرف بازار فراهم شده است (هم صعودی و هم نزولی)
فرض کنید شما ۱۰۰ دلار سرمایه اولیه دارید و پیشبینی میکنید که قیمت بیت کوین به زودی افزایش پیدا میکند. کافی است از یک اهرم ۱:۱۰۰ یا ۱۰۰X استفاده کنید و با سرمایه اولیهای بالغ بر ۱۰ هزار دلار وارد معامله شوید و یک پوزیشن خرید یا لانگ (Long) باز کنید. در این حالت، در صورتی که پیشبینیتان درست از آب در آمده باشد، ۱۰۰ برابر معامله اسپات سود خواهید کرد.
در عین حال، اگر هم پیشبینی کنید که قیمت بیت کوین کاهش خواهد یافت و باز هم همان ۱۰۰ دلار سرمایه اولیه را دارید. یک پوزیشن فروش یا شورت (Short) برای بیت کوین با ۱۰۰ باز میکنید و اهرم معامله را روی رقم ۱۰۰X قرار میدهید و مارجین معامله شما ۱۰۰ برابر، یعنی ۱۰ هزار دلار میشود. اکنون میتوانید در صورت موفقیت آمیز بودن تحلیلها و پیشبینیتان ۱۰۰ برابر بیشتر سود کنید آن هم از روند نزولی بازار!
البته، در کنار این پتانسیل سود بالا، ریسک بالای معامله فیوچرز در مقابل اسپات را هم نباید فراموش کرد. در صورتی که پیشبینیتان درست نباشد، ۱۰۰ برابر بیشتر ضرر خواهید کرد و هر لحظه امکان دارد کل ۱۰۰ دلاری که وارد بازار کرده بودید را دود کنید!!
انواع سفارشات معامله اسپات در بازار
سفارشهای خرید و فروش یا به اصطلاح سفارشگذاری در بازارهای مالی مختلف، روشهای مختلفی دارد. بازارهای اسپات و همین طور پلتفرمهای معاملاتی آنلاین، روشهای مختلفی برای اوردر گذاری یا سفارش گذاری و خرید و فروش به سبک معامله اسپات ارائه کردهاند که هر یک میتوانند قابلیتها و کاربردهای خاص خود را داشته باشند.
در ادامه، چهار مورد از انواع سفارشات در معامله اسپات را بررسی میکنیم:
- سفارش مارکت (Market)
- سفارش لیمیت (Limit)
- سفارش استاپ لیمیت (Stop limit)
- سفارش ترکیبی اوسیاو (OCO)
سفارش مارکت (Market) در معاملات اسپات
اولین و سادهترین روشی که برای ثبت سفارشهای اسپات وجود دارد، سفارشهای مارکت (Market) است. در این روش، شما قیمت مورد نظرتان برای انجام معامله اسپات را همان قیمت لحظهای بازار در نظر میگیرید.
بهعنوان مثال، فرض کنیم قیمت بیت کوین – قیمت خرید آن – در بازار به صورت لحظهای معادل ۵۰ هزار دلار است. در صورتی که سفارشگذاری خود را به صورت مارکت انجام دهید، قیمت معامله اسپات شما همین ۵۰ هزار دلار در نظر گرفته خواهد و معامله بهصورت آنی انجام خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: معاملات CFD چیست؟ ۰ تا ۱۰۰ معاملات مابهالتفاوت در بازارهای مالی
البته، با توجه به اینکه برخی از بازارهای مالی نوسانات تندی دارند، ممکن است تا زمان تکمیل سفارش شما قیمت تغییر کند و معامله یا بخشی از آن با قیمتی که بهروزرسانی شده است صورت بگیرد.
سفارش لیمیت (Limit) در معاملات اسپات
زمانی که از نوع سفارش لیمیت (Limit) در معاملات اسپات استفاده میکنید، در واقع کاری با قیمت لحظهای بازار ندارید و خودتان مشخص میکنید که روی چه قیمتی خرید و فروش انجام شود. به عنوان مثال، ممکن است قیمت بیت کوین در حال حاضر روی ۴۸ هزار دلار باشد و در نزدیکی سطح مقاومت خود هم باشد.
شما میدانید که اگر سطح ۴۸.۵۰۰ هزار دلار شکسته شود قیمت بیت کوین به شدت بالاتر خواهد رفت و سعی دارید به این روش مقداری بیت کوین در قالب معامله اسپات خریداری کنید. در این حالت، قیمت را روی حالت سفارش لیمیت گذاشته و رقم آن را نیز ۴۸.۵۰۰ هزار دلار مشخص میکنید.
سفارش مورد نظر به حالت تعلیق (Pending) در میآید و آنجا است تا زمانی که قیمت بیت کوین در بازار وارد محدوده ۴۸.۵۰۰ هزار دلار شود. به محض رسیدن قیمت به این سطح، معامله شما اجرا شده و بیت کوینهای مورد نظرتان به ارزش ۴۸.۵۰۰ هزار دلار خریداری میشوند.
سفارش استاپ لیمیت (Stop limit) در معاملات اسپات
و اما زمانی که از حالت سفارش استاپ لیمیت (Stop limit) در معاملات اسپات استفاده میکنیم، یک شرط کاملتر برای معاملات خود در بازار در نظر گرفتهایم.
در این نوع سفارشگذاری، استاپ (Stop) همان شرط قیمتی است که اگر بازار به آن دست پیدا کند، سفارش شما فعال خواهد شد و در صورت رسیدن قیمت به سطح مورد نظر، لیمیت (Limit) نیز قیمتی خواهد بود که سفارش شما با آن قیمت در دفتر سفارشات ثبت میشود.
البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در صورتی که این دو قیمت خیلی نزدیک به هم در نظر گرفته شوند، این امکان وجود دارد که بازار به سرعت از قیمت مورد نظر شما رد شده و سفارش شما را رد نشده باقی بگذارد!
سفارش اوسیاو (OCO) در معاملات اسپات
و اما آخرین نوع سفارشگذاری در معامله اسپات نیز سفارشهای اوکو (OCO) یا اوسیاو است. اوسیاو از عبارت لاتین «One Cancels The Other» بر گرفته است و به معنی سفارشهایی است که یکی دیگری را کنسل میکند!
با استفاده از قابلیت سفارشگذاری به روش OCO شما این فرصت را خواهید داشت که به صورت هم زمان دو سفارش مشخص کنید. در صورتی که یک سفارش شما به دادههای تعیین شده دست پیدا کند، فعال میشود و سفارش دیگر کنسل خواهد شد.
این روش در واقع ترکیبی از دو سفارش لیمیت اوردر (Limit order) و استاپ لیمیت (stop limit) است، که در قسمتهای استاپ (Stop) و لیمیت (Limit) حد سود و حد ضرر معامله خود را به طور همزمان تعیین میکنید و دست بازتری برای کنترل امور و مدیریت ریسک دارید.
ناگفته نماند که قابلیت سفارشگذاری به روش OCO در همه بازارها، صرافیها یا پلتفرمهای معاملاتی جود ندارد و تنها برخی از آنها این نوع سفارشات را پشتیبانی میکنند.
مفاهیم Ask و Bid در اسپات
اکنون که نحوه سفارشگذاری و انواع سفارشهای قابل اجرا در بازار اسپات را بررسی کردیم، بد نیست به دو مفهوم قیمتهای Ask و Bid در معامله اسپات نیز نگاهی داشته باشیم.
اگر به اوردر بوکهای موجود در بازارهای اسپات دقت کرده باشید، از دو قیمت تشکیل شدهاند که یکی Ask نام دارد و دیگری Bid؛ در توصیف این دو قیمت در دفتر سفارشهای معاملات اسپات داریم:
- قیمت Bid – قیمت خرید یا بالاترین قیمتی که خریدار دارایی یا نماد معاملاتی مورد نظر حاضر است بابت خرید آن پرداخت کند؛ این قیمت، همان قیمتی است که در ابتدای لیست سفارش خریداران در اوردر بوک نمایش داده میشود.
- قیمت Ask – قیمت فروش یا پایینترین قیمتی که فروشنده دارایی یا نماد معاملاتی مورد نظر خود را برای فروش گذاشته است. این قیمت، همان قیمتی است که در ابتدای لیست سفارش فروشندگان در اوردر بوک جای گرفته است.
انواع بازارهای معاملات اسپات
در حالت کلی میتوان بازار اسپات را به دو نوع زیر طبقهبندی کرد:
- صرافیهای سازمان یافته (Organized Market Exchanges) یا بورس
- صرافیهای بیرون از بورس (Over The Counter) یا فرابورس
صرافیها مجموعههایی هستند که فروشندگان و تجاری که کالاها (کامودیتیها)، اوراق بهادار، معاملات آتی، اختیارات و سایر ابزارهای مالی را خریداری کرده یا به فروش میرسانند را دور هم جمع میکنند. این صرافیها، بر اساس کلیه سفارشهایی که از سوی طرفین معاملات و شرکت کنندهها ارائه شدهاند، دسترسی به قیمت و حجم فعلی موجود را برای معاملهگران فراهم میسازند.
بیشتر بخوانید: تفاوت فیوچرز و فارکس؛ فارکس بهتر است یا فیوچرز؟
این صرافیها میتوانند دو نوع بالا – بورس و فرابورس – باشند و در عین حال ارائه دهنده معاملات آنی یا آتی باشند. بهعنوان مثال، به دو مورد از بازارهای بورس زیر دقت کنید:
- بازار بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE) – بورس سازمان یافته؛ بازار اسپات
- صرافی شیکاگو (CME) – بورس سازمان یافته؛ بازار آتی
در عین حال، به معاملاتی هم که به صورت مستقیم بین خریدار و فروشنده اتفاق میافتند فرابورس (OTC) یا خارج از بازار بورس گفته میشود که از عبارت لاتین «Over The Counter» بر گرفته شده است. بهعنوان مثال، بازار فارکس با متوسط گردش مالی روزانه بالغ بر ۵ تریلیون دلار ناقابل، بزرگترین بازار فرابورس در سطح دنیا است. بازار ارزهای دیجیتال نیز جزو این دسته است.
جمعبندی
معامله اسپات (Spot) که به معاملات نقدی یا آنی نیز ترجمه شده است، یکی از کمریسکترین انواع معاملاتی است که شما میتوانید در بازارهای مالی مختلف، اعم از فارکس، ارزهای دیجیتال، بورس یا غیره تجربه کنید. منظور از معامله اسپات، معاملاتی هستند که بهصورتی آنی انجام میشوند، پرداخت وجه معامله در آنها نقدی است و دارایی یا نماد معاملاتی معامله شده در مالکیت خریدار قرار میگیرد.
ویژگیهای بازار اسپات به شرح زیر هستند:
- قیمتگذاریها در بازار اسپات شفاف و مشخص است
- قوانین بسیار ساده ای برای معاملات بازار اسپات وجود دارند که بررسی میکنیم
- بازار اسپات از دو قیمت خرید و فروش یا Ask و Bid تشکیل شده است که آموزش میدهیم
- دارایی یا نماد معاملاتی مورد نظر پس از معامله اسپات در مالکیت شما قرار خواهد گرفت
- تسویه حسابها در بازار اسپات نقدی هستند و استفاده از مارجین یا اهرم در آن معنی ندارد
چهار مورد از انواع سفارشات در معامله اسپات نیز عبارتند از:
- سفارش مارکت (Market)
- سفارش لیمیت (Limit)
- سفارش استاپ لیمیت (Stop limit)
- سفارش ترکیبی اوسیاو (OCO)
شما میتوانید معایب و مزیتهای معامله اسپات، تفاوتهای آن با بازارهای مارجین و فیوچرز، اهرم در معامله اسپات، مفاهیم Ask و Bid در معامله اسپات و همینطور انواع بازارهای اسپات را در متن مقاله مطالعه کنید به شرح زیر هستند:
- صرافیهای سازمان یافته (Organized Market Exchanges) یا بورس
- صرافیهای بیرون از بورس (Over The Counter) یا فرابورس
سوالات متداول
۱. معامله اسپات چیست؟
معامله اسپات (Spot) که به معاملات نقدی یا آنی نیز ترجمه شده است، یکی از کمریسکترین انواع معاملاتی است که شما میتوانید در بازارهای مالی مختلف، اعم از فارکس، ارزهای دیجیتال، بورس یا غیره تجربه کنید. منظور از معامله اسپات، معاملاتی هستند که بهصورتی آنی انجام میشوند، پرداخت وجه معامله در آنها نقدی است و دارایی یا نماد معاملاتی معامله شده در مالکیت خریدار قرار میگیرد.
۲. تفاوت معامله اسپات با معاملات مارجین و فیوچرز در چیست؟
معامله اسپات بدون اهرم و مارجین انجام میشود (با همان سرمایه اولیه معاملهگر) این در حالی است که در معاملات مارجین قابلیت استفاده از اهرم و معامله استقراضی نیز فراهم شده و معاملات آتی یا فیوچرز، علاوه بر قابلیت استفاده از اهرم و مارجین، امکان کسب سود از دو طرف بازار را نیز فراهم کرده است.
۳. انواع بازارهای اسپات کداماند؟
در حالت کلی، بازارهای اسپات به دو دسته زیر طبقهبندی میشوند:
- صرافیهای سازمان یافته (Organized Market Exchanges) یا بورس
- صرافیهای بیرون از بورس (Over The Counter) یا فرابورس
۴. انواع سفارشات در معامله اسپات کداماند؟
انواع سفارشها یا روشهای سفارشگذاری در معامله اسپات عبارتند از:
- سفارش مارکت (Market)
- سفارش لیمیت (Limit)
- سفارش استاپ لیمیت (Stop limit)
- سفارش ترکیبی اوسیاو (OCO)