پوزیشن سایز در فارکس چیست؟

پوزیشن سایز در فارکس چیست؟ سایز پوزیشن در معاملات فارکس

زمان مطالعه:

8 دقیقه
فهرست محتوا

پوزیشن سایز (Position Size) اندازه پوزریشن یا موقعیتی است که شما برای نماد معاملاتی یا دارایی مورد نظر خود باز می‌کنید. در واقع، اگر بخواهیم خیلی ساده‌تر پوزیشن سایز را توضیح دهیم، به مقداری از دارایی یا نماد معاملاتی مورد نظر گفته می‌شود که شما آن را در قالب یک پوزیشن معاملاتی خرید و فروش می‌کنید. نکته جالبی که شاید بسیاری از کاربران ندانند این است که پوزیشن سایز، با حجم معاملات (Volume) دو مفهوم متفاوت هستند!

در ادامه این مقاله از پیپسیلون، خیلی عمیق‌تر در خصوص پوزیشن سایز و تفاوت‌های آن با حجم معاملات، و همین‌طور کاربردهای پوزیشن سایز، نحوه تعیین آن و مواردی از این دست صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

پوزیشن معاملاتی (Position) در فارکس

گفتیم که پوزیشن سایز (Position Size) عبارت است از مقدار دارایی یا نماد معاملاتی که شما در قالب یک موقعیت یا پوزیشن معاملاتی خرید و فروش می‌کنید. شاید این سوال مطرح باشد که اصلاً منظور از خودِ این پوزیشن معاملاتی چیست؟!

در صورتی که با بازارهای مالی آشنایی داشته باشید، حتماً می‌دانید که نحوه خرید و فروش و معامله دارایی‌ها و نمادهای معاملاتی مختلف در این بازارها به دو صورت است:

  • خرید و فروش اسپات (Spot)
  • معاملات مشتقات (Derivatives)

منظور از مشتقات، انواع مختلف معاملاتی هستند که در آن نماد یا دارایی مورد نظر به‌صورت آنی و نقد خریداری نمی‌شود. ممکن است شما آن را:

  • در قالب معامله فیوچرز (Futures) خریداری کرده باشید
  • در قالب معامله مابه‌التفاوت (CFD) معامله‌اش کرده باشید
  • روی آن شرط‌بندی کرده باشید و مواردی از این دست…

زمانی که معامله به‌صورت‌هایی غیر از اسپات و نقدی انجام می‌شود که آنی نیست و دارای زمان‌بندی و شرایط خاص است، برای انجام آن نیاز به باز کردن یک پوزیشن معاملاتی است.

این پوزیشن‌های معاملاتی نیز دارای دو نوع هستند:

  • پوزیشن معاملاتی خرید یا لانگ (Long)
  • پوزیشن معاملاتی فروش یا شورت (Short)

پارامترها و نحوه ایجاد پوزیشن معاملاتی در فارکس

برای ایجاد یک پوزیشن معاملاتی، شما کافی است نماد یا دارایی مورد نظر خود را در بروکر، صرافی یا پلتفرم ارائه دهنده خود انتخاب کرده و سپس پوزیشن‌های لانگ یا شورت را انتخاب کنید. در صورتی که پیش‌بینی می‌کنید قیمت نماد معاملاتی مورد نظر افزایش خواهد یافت – بازار گاوی (Bullish Market) خواهد بود – کافی است پوزیشن لانگ باز کنید و در صورت خرسی بودن بازار بازا (Bearish Market) نیز سراغ پوزیشن شورت بروید.

پارامترهایی که هم که معمولاً برای ایجاد یک پوزیشن معاملاتی تعیین می‌شوند به شرح زیر هستند:

  • پوزیشن سایز (Position Size) – مقدار دارایی یا نماد که به تفصیل در موردش صحبت خواهیم کرد
  • اهرم یا لوریج (Leverage) معامله – ضریب اهرمی که مقدار سرمایه اولیه استقراضی را تعیین می‌کند
  • حد سود (Take Profit) – بالاترین حد سودی که قصد دارید از معامله بگیرید
  • و حد ضرر (Stop Loss) – حداکثر میزان ضرری که در صورت رسیدن به آن معامله باید بسته شود

البته که انواع سفارش‌گذاری‌ها نیز در این میان وجود دارند که برای بازارهای مختلف متفاوت‌اند. یا ممکن است یک‌سری تنظیمات جانبی نیز وجود داشته باشند که از حوصله این مطلب خارج است.

اهرم، حد سود و حد ضرر مفاهیمی هستند که کم‌و‌بیش در مورد آن‌ها اطلاعات دارید. اما ببینیم که منظور از پوزیشن ‌سایز دقیقاً چیست و چطور می‌توان آن را محاسبه و تعیین کرد.

پوزیشن سایز (Position Size) در فارکس

پوزیشن سایز (Position Size) عبارت است از مقدار دارایی یا نماد معاملاتی که شما در قالب یک موقعیت یا پوزیشن معاملاتی خرید و فروش می‌کنید. در واقع، پوزیشن سایز به تعداد واحدهایی از ارز، نماد معاملاتی، کالا یا دارایی اطلاق می‌شود که شما در خلال باز کردن یک پوزیشن معاملاتی لانگ یا شورت، خریداری کرده یا به فروش می‌رسانید.

در بازار فارکس، اندازه پوزیشن یا پوزیشن ‌سایز معمولاً بر حسب لات (LOT) اندازه‌گیری می‌شود. هر یک لات معادل با ۱۰۰,۰۰۰ واحد از ارز پایه یا نماد معاملاتی مورد نظر است.

با این حال، برای این‌که معامله‌گران از نظر پوزیشن سایز محدودیت نداشته باشند و محبور نباشند ضریبی از این ۱۰۰,۰۰۰ واحد را خرید و فروش کنند که قطعاً در مورد برخی از نمادها رقم قابل ملاحظه‌ای هم می‌شود، سایزهای کوچک‌تر و خرد شده‌تری مثل مینی لات یا میکرو لات نیز معرفی شده و در دسترس معامله‌گران قرار گرفته‌اند که به ترتیب برابر با ۱۰,۰۰۰ واحد و ۱,۰۰۰ واحد از ارز پایه هستند.

این نکته را نیز در نظر داشته باشید که منظور از سایز پوزیشن، اندازه موقعیت مورد نظر است و منظور از حجم معاملات در بازار فارکس، تعداد پوزیشن‌های معاملاتی است که توسط تریدر یا تریدرها باز می‌شوند.

کاربرد پوزیشن سایز در فارکس

همان‌طور که قبلاً نیز در بخش‌های مختلف اشاره کردیم، سایز پوزیشن تعیین کننده حجم یا اندازه یک معامله در بازار فارکس است.

این اندازه برای مدیریت مقدار واحدهای دارایی، ارز یا نماد معاملاتی خریداری شده یا به فروش رفته در یک معامله تعیین شده و در تعیین و محاسبه آن نیز از معیارهایی نظیر میزان تحمل ریسک معامله‌گر، اندازه حساب و استراتژی خاص او استفاده شده است.

هدف از محاسبه و تعیین پوزیشن سایز در یک معامله، انتخاب سایز مناسب پوزیشن معاملاتی مورد نظر و کنترل ریسک احتمالی در آن است که از اهمیت بالایی نیز برخوردار است.

استفاده از پوزیشن سایز در قالب یک فرمول حساب‌شده و درست، به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا ضرر و زیان خود در معاملات را محدود کرده و سرمایه خود را به شکل اصولی‌تری حفظ کنند و در عین حال، پتانسیل سود از معاملات را نیز تا حد قابل ملاحظه‌ای به حداکثر برسانند.

در واقع، مهم‌ترین کاربرد پوزیشن سایز در فارکس، ارتقای سطح مدیریت ریسک، محدود کردن ضرر و زیان معاملات و افزایش پتانسیل سود در معاملات است.

نحوه محاسبه پوزیشن سایز در فارکس

یکی از مهم‌ترین مواردی که هر معامله‌گری باید در نظر داشته باشد، مدیریت ریسک است. شما بیش‌تر از تحلیل و حتی سرمایه اولیه، برای موفقیت در بازارهای مالی نیاز به مدیریت ریسک دارید. این در حالی است که یکی از مهم‌ترین ابزارهای مدیریت ریسک در معاملات بازار فارکس، تعیین درست و اصولی پوزیشن سایز است.

پوزیشن سایز در فارکس چیست؟
پارامترهای دخیل در پوزیشن سایز (Position Size)

در تعیین این پوزیشن سایز، معیارها و پارامترهای مختلفی استفاده می‌شوند:

  • نرخ تبدیل ارز
  • درصد ریسک مورد انتظار
  • بالانس یا موجودی حساب
  • حد ضرر معامله بر‌اساس پیپ
  • و نوع جفت ارز یا نماد معاملاتی

فرمول محاسبه پوزیشن سایز

بر اساس معیارهایی که در بخش بالا معرفی شدند، برای محاسبه پوزیشن سایز در معاملات خود در بازار فارکس فرمول زیر را خواهیم داشت:

پوزیشن سایز = (اندازه حساب × درصد ریسک) ÷ (توقف ضرر در پیپ × ارزش پیپ)

به‌عنوان مثال، فرض کنید داده‌هایی که برای یک پوزیشن معاملاتی در فارکس داریم به شرح زیر هستند:

  • ارز مورد معامله: یورو به دلار (EUR/USD)
  • موجودی حساب: ۱۰,۰۰۰ دلار
  • ریسک در هر معامله: ۲ درصد از سرمایه = ۲ درصد ضربدر ۱۰,۰۰۰ دلار = ۲۰۰ دلار
  • استاپ لاس یا حد ضرر معامله: ۵۰ پیپ
  • ارزش پیپ جفت ارز یورو دلار (EUR/USD) = 10 دلار

با توجه به فرمول محاسبه پوزیشن سایز که در بالا مطرح شد، خواهیم داشت:

پوزیشن سایز = ۲۰۰ ÷ (۵۰ × ۱۰) = ۰.۴ لات

در واقع، پوزیشن سایزی که برای موقعیت معاملاتی با پارامترهای مورد نظر محاسبه می‌شود، ۰.۴ لات یا ۴ مینی لات است. در صورتی که این پوزیشن سایز را انتخاب کرده باشید، حداکثر مدیریت ریسک را در معاملات خود رعایت کرده‌اید.

مزایای پوزیشن سایز

مهم‌ترین استفاده، کاربرد و مزیت‌هایی که پوزیشن سایز برای معاملات شما در بازار فارکس، به شرح زیر هستند:

  • مدیریت ریسک
  • حفظ سرمایه
  • ثبات در معاملات
  • پایداری بلندمدت
  • رشد کلی پورتفولیو
  • اطمینان در تصمیم‌گیری

در واقع، زمانی که شما پوزیشن سایز معاملات خود را به درستی و حساب شده انتخاب می‌کنید، این فرصت را خواهید داشت که در وهله اول مدیریت ریسک داشته باشید.

با تعیین حد ضرر، از هدر رفت سرمایه خود جلوگیری کرده و آن را حفظ کنید، در معاملات خود ثبات داشته باشید و ضرر و زیان‌های غیر طبیعی را متحمل نشوید، این ثبات و پایداری را به بلند مدت نیز انتقال دهید، در حالت کلی پورتفولیوی خود را رشد دهید و در نهایت، با اطمینان در تصمیم‌گیری‌های خود به معامله‌گری حرفه‌ای و موفق در بازارهای مالی تبدیل شوید.

جمع‌بندی

پوزیشن سایز (Position Size) عبارت است از مقدار دارایی یا نماد معاملاتی که شما در قالب یک موقعیت یا پوزیشن معاملاتی خرید و فروش می‌کنید. در واقع، پوزیشن سایز به تعداد واحدهایی از ارز، نماد معاملاتی، کالا یا دارایی اطلاق می‌شود که شما در خلال باز کردن یک پوزیشن معاملاتی لانگ یا شورت، خریداری کرده یا به فروش می‌رسانید.

در بازار فارکس، اندازه پوزیشن یا پوزیشن سایز معمولاً بر حسب لات (LOT) اندازه‌گیری می‌شود. هر یک لات معادل با ۱۰۰,۰۰۰ واحد از ارز پایه یا نماد معاملاتی مورد نظر است.

پارامترهای مختلفی در محاسبه پوزیشن سایز دخیل هستند:

  • نرخ تبدیل ارز
  • درصد ریسک مورد انتظار
  • بالانس یا موجودی حساب
  • حد ضرر معامله بر‌اساس پیپ
  • و نوع جفت ارز یا نماد معاملاتی

بر اساس این پارامترها، می‌توان پوزیشن سایز را با استفاده از فرمولی که در متن مقاله به همراه یک مثال عینی از بازار فارکس آمده است محاسبه کرد.

توجه داشته باشید که محاسبه پوزیشن سایز، بخش بسیار مهمی از معاملات بازار فارکس است و می‌تواند حفظ سرمایه، رشد پرتفولیو، ثبات و پایداری در معاملات در بلندمدت و اطمینان خاطر را برای شما به ارمغان بیاورد.

امتیاز این نوشته:

میانگین امتیازها: 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این نوشته امتیاز می‌دهید

این مطالب مرتبط را هم بخوانید:

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *