ورود به فارکس و فعالیت مستمر در آن، یک کار چالش برانگیز است. اما این موضوع زمانی سخت میشود که مجبور به بکارگیری انواع اصطلاحات فارکس در معاملات روزانه باشید. حفظ کردن این اصطلاحات شاید در یک دوره امکانپذیر و قابل حل باشد، اما پس از آن و در طی دورههای زمانی متفاوت شما با اصطلاحات جدیدی مواجه خواهید شد که فراگیری این حجم از انواع اصطلاح کار را کمی با مشکل مواجه میسازد. با پیپسیلون همراه باشید.
اصطلاحات فارکس
در این بخش تعدادی از اصطلاحات اصلی و پرکاربرد فارکس را بررسی خواهیم کرد.
خرید و فروش یا Buy و sell
بازار یعنی خرید و فروش. بازار فارکس نیز از این قائده مستثنی نیست. برای فعالیت و حضور در فارکس، شما باید با سایر معاملهگران حاضر در بازار، خرید و فروش انجام دهید. در فارکس با توجه به دو طرفه بودن بازار، کسب سود فقط از طریق خرید در قیمت پایین و فروش آن در قیمت بالاتر نیست. بلکه شما میتوانید با فروش یک جفت ارز نیز کسب سود داشته باشید، یعنی در قیمت بالاتر بفروشید و در قیمت پایینتر بخرید.
برای ایجاد هر پوزیشنی، اولین دکمه یا کلیدی که باید از آن استفاده کرد، دکمههای خرید و فروش یا Buy و Sell است. شما با زدن دکمه Buy، اعلام میکنید که تحلیل شما نشاندهنده افزایش قیمت در طرف اول یک جفت ارز است، پس مقداری از آن را میخرید. در مقابل با زدن دکمه Sell نشان میدهید که قصد فروش طرف اول جفت ارز را دارید.
جفت ارز (Currency Pair)
در خصوص ارزهای موجود بازار، همین بس که ۱۸۰ ارز رسمی در چرخه اقتصادی کشورهای مختلف در گردش هستند و به عنوان تریدر میبایست با استفاده از طیف عظیمی از تحلیل و بررسیها، نسبت به شناخت عملکرد جفت ارز مورد نظر خود اقدام کنید. جفت ارز در اصطلاحات فارکس بدین معناست که شما ارزها را بر اساس عملکرد یک ارز در برابر ارز دیگر ترید میکنید. در واقع در فارکس روال ترید ارزها به صورت جفتی است نه تکی. برای مثال، در جفت ارز EUR/USD، اگر قرار بود یورو را در مقابل دلار آمریکا خرید کنید، احتمالا حدستان این است که یورو قویتر از دلار آمریکا خواهد بود.
جفت ارزهای ماژور یا اصلی (Major Pairs): جفت ارزهای ماژور عبارتند از جفت ارزهایی که دلار آمریکا را بعنوان ارز پایه و یا ارز متقابل با خود یدک میکشند. این ارزها میتوانند شامل مواردی همچون، EUR، CAD، GBP، CHF، JPY، AUD، NZD باشند.
جفت ارزهای مینور یا فرعی (Minor Pairs): جفت ارزهای فرعی شامل دو جفت ارز اصلی هستند که دلار آمریکا را شامل نشوند. از جمله جفت ارزهای فرعی میتوان به مواردی همچون، GBP/AUD، EUR/CAD و NZD/CAD اشاره کرد.
ارزهای غیر رایج یا عجیب (Exotic): دلیل استفاده از این نام در خصوص این نوع از ارزها این است که این نوع ارزها از محبوبیت و شناخت کمتری برخوردار بوده و در مارکت از نوسان بالاتری نسبت به سایرین برخوردارند. از جمله این ارزها میتوان به راند آفریقای جنوبی، فورینت مجارستان و زلوتی لهستان اشاره کرد.
کارگزار یا بروکر (Broker)
بروکر یا کارگزار در اصطلاحات فارکس به شرکتی گفته میشود که امکان حضور و فعالیت در بازار فارکس را برای معاملهگر یا تریدر ایجاد میکند. یعنی بروکر بین معاملهگر و بازار قرار دارد. تریدر با ثبت نام و ایجاد حساب کاربری نزد بروکر و گرفتن اکانت از آن، میتواند از طریق پلتفرمهای معاملاتی فارکس عمومی (مانند متاتریدر) یا پلتفرم اختصاصی خود بروکر، نسبت به انجام معاملات خود در بازار فارکس اقدام نماید.
اهرم (Leverage)
اهرم در اصطلاحات فارکس در واقع همان پول قرضه گرفته شده یا سرمایه استقراضی است که بروکر به کاربر خود ارائه میدهد. با استفاده از اهرم شما میتوانید یک پوزیشن معاملاتی بزرگتر از سرمایه اولیه خود باز کنید. برای مثال در جفت ارز GBP/USD بر اساس اندازه قرارداد ۱۰۰,۰۰۰ در هر لات، یک تریدر بدون استفاده از اهرم به حدود ۱۳۰,۰۰۰ دلار نیاز دارد.
۱۳۰,۰۰۰ / ۵۰۰ = $۲۶۰
با استفاده از اهرم ۱:۵۰۰، یک تریدر میتواند یک پوزیشن را تنها با ۲۶۰ دلار باز کند. یعنی، تریدر اکنون تنها با ۲۶۰ دلار یک پوزیشن ۱۳۰ هزار دلاری را کنترل میکند.
کندل استیک (Candle Stick)
کندل استیک به نوعی خاص از چارت قیمتی ارزها در فارکس گفته میشود. در این نوع، چارت قیمتی بر اساس تعدادی شمع یا کندل پر میشود که هر کدام از این کندلها نمایانگر قیمت باز شده (قیمت اوپن – Open)، قیمت بسته شده (قیمت کلوز – Close)، حداکثر قیمت و حداقل قیمت در یک واحد زمانی هستند. به این واحد زمانی، تایم فریم گفته میشود.
تایم فریم (Time Frame)
در اصطلاحات فارکس، هر بازه زمانی مشخص شده که در آن بررسی قیمت صورت بگیرد را یک تایم فریم مینامند. به عنوان مثال وقتی بگوییم که دیروز بازار طلا صعودی بوده، یعنی ما حرکت قیمت طلا در تایم فریم روزانه (۲۴ ساعت) آن را بررسی کردهایم و حرکت آن صعودی بوده است. تایم فریم به شکل رایج در قالب ۱ دقیقه، ۵ دقیقه، ۱۵ دقیقه، ۳۰ دقیقه، ۱ ساعت، ۴ ساعت، ۱ روز، ۱ هفته و ۱ ماه ارائه و استفاده میشود.
سفارشگذاری یا اوردرگذاری (Order)
سفارش یا اوردر به معنی اعلام معاملهگر مبنی بر خرید یا فروش یک جفت ارز در یک قیمت است. به فرآیند ثبت این سفارش، سفارشگذاری یا اوردر گذاری گفته میشود. به شکل رایج ۲ دسته اصلی ثبت اوردر وجود دارد؛ اوردر با قیمت بازار – اوردر با شرایط و قیمت مشخص
دسته اول که به آن Market Order نیز گفته میشود به این معنی است که معاملهگر در لحظه تصمیمگیری نهایی، دکمه خرید یا فروش را میزند و در همان لحظه و با نرخی که بازار در آن قرار دارد، معامله خود را اجرا میکند.
دسته دوم یعنی اوردر با شرایط مشخص، خود به دو دسته اوردر لیمیت (Limit Order) و اوردر استاپ (Stop Order) تقسیم میشود. در این روشها، معاملهگر با تحلیل و بررسی به نتیجه میرسد که قیمت قرار است به سطح مشخصی برسد (بالاتر یا پایینتر) و معامله خود را برای آن سطح مشخص تنظیم میکند تا در لحظه رسیدن نرخ به آن سطح، پوزیشن وی فعال شود.
کال مارجین (Margin Call)
یکی از اصطلاحات فارکس که سعی کنید با تحلیل و مدیریت سرمایه، هیچگاه با آن مواجه نشوید! کال مارجین که برخی به اختصار به آن “کال شدن” هم میگویند، به معنی اتمام دارایی معاملهگر است. یعنی تریدر با انجام معاملات پی در پی اشتباه و ضررهای پشت هم، تمام دارایی خود را از دست داده است و حساب وی به عدد صفر رسیده است. البته ناگفته نماند که یک پوزیشن اشتباه که حد ضرر نداشته باشد هم میتواند به تنهایی حساب کاربر را صفر کند و اصطلاحا تریدر “کال” شود.
قیمت خرید و فروش (Bid / Ask price)
قیمت پیشنهادی (Bid Price) در اصطلاحات فارکس، قیمتی است که یک تریدر مایل است یک جفت ارز را بفروشد. قیمت درخواستی (Ask Price) قیمتی است که یک تریدر یک جفت ارز را خریداری میکند. قیمت خرید و فروش در سمت چپ نرم افزار متاتریدر در قسمت Market Watch قابل رویت است. تفاوت بین قیمت پیشنهادی و درخواستی به عنوان اسپرد (Spread) شناخته میشود.
پوزیشنهای لانگ و شورت (Going Long / Short)
زمانی که یک تریدر بر روی یک جفت ارز پوزیشن لانگ میگیرد، قسمت اول جفت ارز خریداری شده درحالی که قسمت دوم فروخته شده است. لانگ گرفتن یا خرید یک ارز به معنای انتظار در خصوص افزایش قیمت است. برای مثال در جفت ارز AUD/USD، خرید دلار استرالیا در مقابل دلار آمریکا به منظور افزایش قیمت دلار استرالیا است. زمانی که تریدر شورت میگیرد ارز اول فروخته میشود و ارز دوم خریداری میشود. شورت گرفتن در اصطلاحات فارکس به معنای فروش نیمی از جفت ارز به امید کاهش قیمت است.
مارجین (Margin)
مارجین عبارت است از سرمایه اولیه که تریدر برای باز کردن پوزیشنهای معاملاتی خود به آن نیاز دارد. مارجین همچنین به تریدر این فرصت را میدهد تا پوزیشن معاملاتی بزرگتری را باز کند.
هنگام ترید با مارجین، تریدر تنها نیاز است تا درصدی از ارزش کامل یک پوزیشن معاملاتی را برای باز کردن پوزیشن مد نظر خود ارائه دهد.
مارجین در معاملاتی اهرمی برای معاملهگر بسیار کارآمد است، اما باید مراقب نیز بود زیرا همانطور که درصد سوددهی را افزایش میدهد، میتواند ریسک زیان را نیز افزایش دهد.
پیپ (PIP)
پیپ در اصطلاحات فارکس، مخفف عبارت Price Interest Point و یا Percentage in Point بوده که به عنوان کوچکترین واحد نرخ ارز در خصوص تحرکات قیمتها در نظر گرفته میشود. این واحد معادل چهارمین رقم پس از اعشار است. برای مثال قیمت (Price Quote) در جفت ارز AUD/USD، رقم ۰.۶۸۷۶ است. بدین ترتیب، ۱ دلار استرالیا شما را قادر میسازد تا در حدود ۰.۶۸۷۶ دلار آمریکا را خریداری کنید. اگر این عدد تنها ۱ پیپ افزایش پیدا کند، آنگاه ما با عدد ۰.۶۸۷۷ روبرو خواهیم بود این عمل بدین معناست که شما میتوانید به ازای هر ۱ دلار استرالیا، اندکی بیشتر دلار آمریکا خریداری کنید.
واحد کوچکتر از پیپ را پیپت (Pipette) یا پوینت (Point) مینامند که در جفت ارزهایی با ۵رقم اعشار، به رقم پنجم بعد از اعشار اشاره دارد (هر ۱۰ پیپت، ۱ پیپ میشود.)
لات (Lot)
در اصطلاحات فارکس رایج، یک لات عبارت است از اندازه ترید/پوزیشنی که نسبت به باز کردن آن اقدام میکنید. ۱ لات در معاملات استاندارد فارکس بر روی یک جفت ارز معادل ۱۰۰،۰۰۰ واحد از ارز پایه جفت است. به عنوان مثال اگر جفت ارز EUR/USD را در نظر بگیریم، اندازهی باز کردن یک پوزیشن با لات استاندارد به دلار آمریکا، ۱۰۰،۰۰۰ دلار است.
نکته مهم این است که بسیاری از بروکرها برای رفاه حال افرادی که تازه پا به عرصه فارکس گذاشتهاند، امکان ترید مینی لات، میکرو لات و نانو لات را نیز فراهم کردهاند. اما به شکل رایج در پلتفرمی مانند متاتریدر (Meta Trader)، شما میتوانید از ۰.۰۱ لات تا ۱۰۰ لات پوزیشن باز کنید.
گاوی / خرسی – صعودی / نزولی (Bullish / Bearish)
جو حاکم بر بازار میتواند دیدگاه کلی از روند بازار را ارائه دهد. وقتی جو بازار به صورت صعودی است، این بدان معنی است که قیمت در حال افزایش است (اصطلاحا بازار گاوی است). وقتی جو بازار نزولی است، این بدان معنی است که قیمت در حال کاهش است (اصطلاحا بازار خرسی است).
اسپرد (Spread)
یکی از مهمترین اصطلاحات فارکس برای تریدرها حرفهای. اسپرد عبارت است از تفاوت پیپ مابین قیمت خرید و فروش یک جفت ارز. از آنجایی که اسپرد، هزینه انجام ترید است، درک اسپرد برای تریدرها بسیار مهم و حیاتی است. برای محاسبه اسپرد کافیست تا قیمت فروش را از قیمت خرید کسر کنید.
برای مثال در جفت ارز AUD/USD قیمت فروش و قیمت خرید بدین شکل است:
۰.۹۳۸۶۰ / ۰.۹۳۸۶۵
خرید قیمت – فروش قیمت = اسپرد
۰.۹۳۸۶۵ – ۰.۹۳۸۶۰ = ۰.۰۰۰۰۵ یا ۰.۵ پیپ
البته نرخ اسپرد بسته به جفت ارز و بروکر متفاوت است و در همه حال و همه جا یکسان نیست.
تیک پرافیت یا تی پی (T/P – Take Profit)
همانطور که در معاملات برای ضرر یک حد مشخص را تعیین میکنیم و اجازه نمیدهیم تا ضرردهی از آن حد بیشتر شود، در خصوص سود نیز یک دستور مانند دستور حد ضرر وجود دارد، با این تفاوت که شما این بار میزان سود را تعیین میکنید که از چه حدی بالاتر نرود. اکثر تریدرها هنگام باز کردن پوزیشن معاملاتی در فارکس، تی پی را همراه با دستور حد ضرر در کنار یکدیگر استفاده میکنند. اگر روند پوزیشن به سطح سوددهی برسد، تی پی در فارکس اجرا میشود و اگر روند در خلاف جهت مد نظر تریدر حرکت کند، دستور حد ضرر اجرا میگردد.
استاپ لاس یا اس ال (S/L – Stop Loss)
نقطه مقابل تیک پرافیت، استاپ لاس است. به این معنی که استاپ لاس یا همان حد ضرر، میزان ضرر احتمالی شما در یک موقعیت معاملاتی را مشخص میکند. در صورتی که قیمت بازار به این حد برسد، پوزیشن شما به شکل اتوماتیک متوقف میشود تا از آن حد بیشتر ضرر نکنید. استاپ لاس یکی از اصطلاحات فارکس است که باید مراقب آن باشید!
نسبت P/L
این نسبت که خلاصهی عبارت Profit/Loss است، به معنی محاسبه نسبت سود به ضرر میباشد. البته این نسبت فقط برای معاملات بسته شده معنا پیدا میکند و نباید در این نسبت، معاملات باز را در نظر بگیریم.
گپ (Gapping)
گپ در اصطلاحات فارکس به حالتی گفته میشود که در آن، قیمت باز شدن کندل جدید از قیمت بسته شدن کندل قبلی خود اختلاف زیادی دارد و هیچ گونه فعالیت معاملاتی در این بین رخ نداده است. یعنی مثلا قیمت در عدد ۱.۱۵۱۵ بسته شده و در عدد ۱.۱۵۷۵ باز میشود. در این مورد گفته میشود که قیمت جدید با ۶۰ پیپ گپ باز شده است.
مدیریت سرمایه (Risk Management)
مدیریت سرمایه به معنی استفاده از ابزارآلات یا استراتژیهای مختلف به منظور کمک به کنترل یا کاهش ریسک مالی است. به عنوان مثال، استفاده از حد ضرر (stop loss) برای به حداقل رساندن ضرر احتمالی در معامله، نوعی مدیریت سرمایه محسوب میشود.
منطقه زمانی، تایم زون، سِشِن (Session – Time Zone)
در ابتدا باید بگوییم که هر سه عبارت بالا، یک معنا و مفهوم را میرسانند. فارکس یک بازار ۲۴ ساعته است، اما بر اساس فعال بودن مارکت در کشورهای مختلف به شکل کلی به ۳ قسمت تقسیم شده است: بازار توکیو برای پوشش آسیا و اقیانوسیه، بازار لندن برای پوشش اروپا و آفریقا، بازار نیویورک برای پوشش آمریکا.
به هر کدام از این ۳ بازار در اصطلاحات فارکس، یک منطقه زمانی یا سشن گفته میشود. عموما بیشترین هیجانات بازار در سشن نیویورک به دلیل فعال شدن وال استریت رخ میدهد.
اصطلاحات فاندامنتال فارکس
در خصوص تجزیه و تحلیل فارکس همیشه ما با دو روش مواجه هستیم؛ تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال. در خصوص اینکه کدام یک از اهمیت بیشتر برخوردار بوده و یا اینکه کدام یک کارایی بیشتری دارد، بحث بسیار است. اما برای انجام یک ترید موفق نیاز است که از هر دو تحلیل بهره ببرید و دیدگاه صفر و صدی را در این خصوص بخرج ندهید.
در خصوص تحلیل فاندامنتال میتوان گفت که این تحلیل شامل رویدادها به صورت اخبار و رویدادها بوده و تریدرها متناسب با اخباری که به دست میآوردند، نسبت به تحلیل و ترید اقدام میکنند. در کنار اصطلاحات کلی فارکس که دانستن آنها بسیار حائز اهمیت است، دانستن اصطلاحات فارکس در بخش فاندامنتال آن نیز بسیار حیاتی هستند. در نظر داشته باشید که برای درک بهتر و میزان تاثیر برخی از موارد ذیل مانند شاخصها، میتوانید از سایت جامع Forex Factory استفاده نمایید. از جمله اصطلاحات فاندامنتال فارکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شاخصهای اقتصادی (Economic Indicators)
شاخصهای اقتصادی گزارشهایی هستند که توسط دولت یا یک سازمان خصوصی منتشر میشوند که در آن جزئیات عملکرد اقتصادی یک کشور را نشان میدهند. گزارشهای اقتصادی ابزاری هستند که با استفاده از آن سلامت اقتصادی یک کشور به طور مستقیم اندازه گیری میشود. در واقع نکتهای که شاخصهای اقتصادی را مهم میکند این است که هرگونه گزارش چه در جهت مثبت و چه در جهت منفی، میتواند نقش تعیین کنندهایی در روند بازار داشته باشد.
مسئلهای که باید بخاطر داشته باشید این است که صرف اکتفا به شاخصهای اقتصادی برای تصمیمگیری کافی نبوده و برای تکمیل تصمیمات خود میبایست تمامی جنبههای مربوطه را پوشش دهید.
تولید ناخالص داخلی Gross Domestic Product (GDP)
تولید ناخالص داخلی به عنوان گستردهترین معیار در خصوص اقتصاد یک کشور در نظر گرفته میشود. همچنین تولید ناخالص داخلی در اصطلاحات فارکس، نشاندهنده ارزش کل بازار، همه کالاها و خدمات تولیدشده در یک کشور در طول یک دوره زمانی معین است. از آنجایی که خود رقم تولید ناخالص داخلی اغلب به عنوان یک شاخص عقب مانده در نظر گرفته میشود، اکثر تریدرها بر دو گزارشی که در ماههای قبل از ارقام نهایی تولید ناخالص داخلی منتشر میشوند متمرکز هستند، یعنی گزارش پیشین و گزارش اولیه. تولید ناخالص داخلی تا حدودی مشابه حاشیه سود ناخالص یک شرکت سهامی عام بوده، زیرا هر دو، معیار رشد داخلی هستند.
خورده فروشی (Retail Sales)
گزارش خورده فروشی هر کشور، حاکی از الگوی مصرفکننده به صورت گسترده است، چراکه این گزارش میتواند برای پیشبینی عملکرد شاخصهای عقب مانده و ارزیابی کلی اقتصادی بسیار مهم باشد. گزارش خرده فروشی را میتوان با فعالیت فروش یک شرکت سهامی عام مقایسه کرد.
تولیدات صنعتی (Industrial Production)
این گزارش نشاندهنده تغییر روند در تولیدات کارخانهها، معادن و تاسیسات در داخل یک کشور است. همچنین این گزارش میزان استفاده از ظرفیت هر کارخانه را گزارش میکند. برای یک کشور، ایده آل است که شاهد افزایش تولید خود باشد، در حالی که حداکثر یا نزدیک به حداکثر استفاده از ظرفیت خود را داشته باشد.
شاخص قیمت مصرف کننده Consumer Price Index (CPI)
یکی از اصطلاحات فارکس که هر تریدر حرفهای با آن برخورد دارد. شاخص قیمت مصرفکننده، تغییر در قیمت کالاهای مصرفی را در بیش از ۲۰۰ دسته مختلف از کالاها اندازهگیری میکند. این گزارش میتواند یک توضیح کلی در خصوص کسب درآمد و یا ضرر دهی یک کشور از محصولات و خدمات خود باشد.
دپوزیت در فارکس (Deposit)
آیا تصمیم دارید در بازار فارکس ترید کنید؟ پس از انتخاب بروکر مورد نظر و افتتاح حساب در آن بروکر، قدم بعدی قبل از اقدام برای ترید، دپوزیت در حساب معاملاتی خود است. دپوزیت به معنی واریز پول به حساب معاملهگری است و اکثر بروکرها بسته به شرایط خود گزینههای متفاوتی را در خصوص دپوزیت در فارکس ارائه میدهند. از جمله محبوبترین روشهای دپوزیت در فارکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دپوزیت در فارکس از طریق کارت اعتباری و بانکی
- دپوزیت در فارکس از طریق انتقال بین بانکی
- دپوزیت در فارکس از طریق گزینه پرداخت الکترونیکی مانند پی پل یا اسکریل
- دپوزیت در فارکس از طریق کیف پول ارزهای دیجیتال مانند تتر، بیتکوین، اتریوم
ریورس در فارکس (Reversal Forex)
فارکس علیرغم ظاهر منطقی خود، گاها دچار اندکی تغییر جهت میشود که این تغییر جهت در اغلب اوقات چندان با دیدگاه و تحلیل و پیشبینی تریدرها سازگاری ندارد. ریورس در فارکس عبارت است از تغییر جهت قیمت یک دارایی. به طور سادهتر یک روند صعودی حالت نزولی به خود میگیرد و یک روند نزولی حالت صعودی. ریورس در فارکس معمولا در معاملات روزانه و بسیار سریع رخ میدهد، اما ممکن است ریورس در فارکس در طول هفته و سال نیز رخ دهد.
یک ریورس پنج دقیقهایی در طول معاملات چند ساله زیاد اهمیت چندانی ندارد. ریورس در فارکس زمانی مهم میشود که این زمان کوتاه جایش را به زمان طولانیتری میدهد. نکته دیگر این است که این ریورس پنج دقیقهای برای اسکالپرها نیز بسیار حیاتی است. ریورس در فارکس را عموما میتوان از طریق پرایس اکشن (Price Action) به تنهایی شناسایی کرد، اما عدهایی ممکن است استفاده از شاخصها را ترجیح دهند.
سخن پایانی
موارد عنوان شده در این مقاله، تنها بخشی از اصطلاحات فارکس هستند، شاید مهمترینها! قطعا برای حضور و فعالیت در بازار بزرگ مالی فارکس، باید آموزشهای لازم و کافی داشته باشیم که یک بخش آن، آشنایی با انواع اصطلاحات و عناوین در فارکس است. از جفت ارز تا مفاهیمی همچون لات و پیپ، این عناوین به تریدرها کمک میکنند تا در بازارهای ارزی، با اطمینان و درک بهتری عمل کرده و استراتژیهای معاملاتی خود را بهبود ببخشند.
شاید در ظاهر تعداد این کلمات زیاد به نظر برسد، اما باید بگوییم که شما نیازی به حفظ کردن بیشتر این موارد ندارید و پس از مدتی حضور مستمر در فارکس، این اصطلاحات در ذهن شما ثبت خواهند شد.