یک لپتاپ که بالای آن عبارت Buy نوشته شده در کنار یک موبایل با عبارت Sell و یک تبلت با عبارت Trade و این سه دستگاه با چند رشته نور به یکدیگر مرتبط شده اند. انواع سفارشات در فارکس

انواع سفارشات در فارکس و معرفی ۳ روش اصلی سفارش‌گذاری

زمان مطالعه:

15 دقیقه
فهرست محتوا

انواع سفارشات در فارکس، یکی از مهم‌ترین عناصر این بازار مالی بزرگ است. سفارش‌گذاری یا اوردرگذاری یا اوردِرینگ (Ordering)، پیچیدگی‌ها و انعطاف‌پذیری فراوانی را در خود جای داده است. از این رو، شناخت و درک کامل از انواع سفارش‌ها و نحوه استفاده از آن‌ها، ابزاری حیاتی برای موفقیت در معاملات فارکس محسوب می‌شود. در این مقاله مفهوم سفارش‌گذاری در فارکس، انواع سفارشات در فارکس و نحوه استفاده از آن‌ها را بررسی خواهیم کرد. پس اگر قصد دارید ترید کنید، تا انتهای این مقاله با پیپسیلون همراه باشید.

سفارش‌گذاری (Ordering) چیست؟

در بازار فارکس، مفهوم سفارش‌گذاری یا اوردرینگ به عنوان یکی از مراحل اساسی و حیاتی در فرآیند تریدینگ (Trading) شناخته می‌شود. سفارش‌گذاری در فارکس دستورالعملی است که یک معامله‌گر از طریق یک پلتفرم معاملاتی به کارگزار خود می‌دهد تا یک معامله برای وی باز کند. سفارشات در فارکس، اغلب شامل جفت ارز مد نظر برای معامله (خرید یا فروش)، حجم معامله (اندازه به واحد لات یا Lot) و قیمت انجام معامله است. یک سفارش همچنین ممکن است حاوی قیمتی باشد که معامله‌گر می‌خواهد از معامله خارج شود (حد ضرر یا حد سود).

در طول زمان حیات بازارهای مالی، سفارش‌گذاری پیشرفت‌های داشته است. شروع کار اوردرگذاری تنها با سفارش به قیمت همان لحظه از بازار بود اما رفته رفته، انواع دیگری از سفارشات در فارکس نیز پدیدار شدند تا معامله‌گران بتوانند با دقت بیشتر و ریسک کمتر، ترید انجام دهند.

در حال حاضر انواع مختلفی از سفارشات در فارکس وجود دارد که معامله‌گران برای مدیریت معاملات خود از آن‌ها استفاده می‌کنند. با این که تمام بروکرها یا همان کارگزاری‌ها، تمام روش‌های سفارش‌گذاری را ارائه نمی‌دهند، اما تعدادی روش مشترک و پذیرفته‌شده بین تمامی بروکرها وجود دارد.

دانستن این موارد و داشتن درک دقیق از کاربرد هر کدام می‌تواند به معامله‌گران کمک کند تا در زمان مناسب وارد بازار شده و در زمان مناسب از آن خارج شوند. به عبارت دیگر، سفارش‌گذاری در فارکس یک هنر و علم است که باعث مدیریت موقعیت‌های معاملاتی می‌شود.

انواع سفارشات در فارکس

همان طور که مطرح شد، سفارشات در فارکس در چند گروه مختلف طبقه‌بندی می‌شوند. سه دسته اصلی معاملات شامل سفارشات بازار، سفارشات در انتظار و سفارشات خروج می‌شود که در ادامه این موارد را به شکل کامل بررسی می‌کنیم.

سفارشات بازار (Market Order)

ساده‌ترین و ابتدایی‌ترین روش سفارشات در فارکس، سفارش بازار یا مارکت است که به آن سفارش به قیمت بازار نیز گفته می‌شود. این روش که بین افراد تازه‌وارد به این حوزه بسیار محبوب است، هیچ گونه اطلاعات پیش‌زمینه‌ای لازم ندارد. یعنی برای استفاده از این روش تنها کافیست تا روی دکمه خرید (Buy) یا فروش (Sell) در پلتفرم معاملاتی خود کلیک کنید.

در لحظه کلیک، بروکر برای شما خرید یا فروشتان را به قیمت همان لحظه‌ی بازار انجام می‌دهد. مثلا شما قیمت جفت ارز یورو دلار (EUR/USD) را بررسی می‌کنید. چارت قیمتی عدد ۱.۲۵۷۴ به شما نمایش می‌دهد که برای شما قابل قبول است. تصمیم می‌گیرید تا یک سفارش خرید تکمیل کنید. روی گزینه خرید یا Buy کلیک می‌کنید و در همان زمان یک سفارش به قیمت ۱.۲۵۷۴ برای شما انجام می‌شود.

یک نکته مهم در این روش وجود دارد. نکته این است که در زمان نوسانات شدید بازار، ممکن است قیمت زمان کلیک کردن شما با قیمتی که در نهایت سفارش شما روی آن بسته و قطعی می‌شود، تفاوت داشته باشد. به این اختلاف نرخ اعلامی شما و نرخ ثبت شدن سفارش، لغزش یا اسلیپیج (Slippage) گفته می‌شود.

سفارشات در انتظار (Pending Order)

سفارشات در انتظار یا معلق یا پندینگ، سفارشاتی هستند که می‌خواهید کارگزار شما در زمان دیگری که قیمت به سطح مد نظر شما رسید، اجرا کند. به همین دلیل است که به آن‌ها دستورات معلق می‌گویند. هنگامی که این مدل سفارشات در فارکس را اجرا می‌کنید، سفارش توسط کارگزار تأیید می‌شود، اما شما بلافاصله وارد معامله نمی‌شوید. اما پس از رسیدن قیمت جفت ارز شما به قیمتی که در سفارش معلق خود مشخص کرده‌اید، سفارش شما اجرا می‌شود.

این سفارشات در فارکس، خود به دو دسته تقسیم می‌شوند.

سفارشات محدود یا لیمیت (Limit Order)

سفارشات محدود یا لیمیت، یکی از پرکاربردترین سفارشات در فارکس هستند. سفارش محدود به سفارشی گفته می‌شود که تریدر قصد دارد سفارشی در خلاف جهت بازار را تنظیم کند. یعنی معامله‌گر احتمال می‌دهد که قیمت پس از رسیدن به نقطه مشخصی، حرکتی در خلاف جهت قبلی خواهد داشت. بهتر است برای درک بهتر این نوع سفارش یک مثال بیاوریم.

مثال سفارش لیمیت

یک معامله‌گر در حال بررسی چارت پوند به دلار (GBP/USD) است. قیمت در مسیر ریزش است و نرخ لحظه‌ای، ۱.۲۴۱۰ است. تریدر پس از تحلیل به این نتیجه می‌رسد که قیمت تا عدد ۱.۲۴۰۰ ریزش خواهد داشت و سپس تا ۱.۲۴۵۰ حرکت صعودی دارد. در این لحظه معامله‌گر یک سفارش محدود خرید (Buy Limit) برای عدد ۱.۲۴۰۰ تنظیم می‌کند. سفارش در لحظه ثبت می‌شود اما اجرا نمی‌شود. زمانی که قیمت به ۱.۲۴۰۰ برسد، سفارش اجرا می‌شود و اگر حرکت صعودی باشد، معامله‌گر سود می‌کند وگرنه ضرر خواهد داشت.

سفارش توقف یا استاپ (Stop Order)

این روش سفارش در فارکس تا حدودی مشابه سفارش محدود است با این تفاوت که معامله‌گر پیش‌بینی ادامه روند را برای بازار دارد. یعنی در سفارشات استاپ، معامله‌گر قصد دارد تا سفارشی در جهت حرکت بازار ثبت کند. در این روش نیز قیمت پس از رسیدن به نقطه‌ای مشخص، اجرا می‌شود. بیایید یک مثال از این روش را بررسی کنیم.

مثال سفارش استاپ

تریدر در حال بررسی قیمت در چارت دلار نیوزلند به دلار آمریکا (NZD/USD) است. قیمت لحظه‌ای عدد ۰.۵۹۲۳ را نمایش می‌دهد و حرکت صعودی است. معامله‌گر با بررسی چارت به این نتیجه می‌رسد که قرار است این روند رشد ادامه‌دار باشد و به همین دلیل در عدد ۰.۵۹۳۰ یک اوردر توقف خرید (Buy Stop) ثبت می‌کند تا درصورتی که قیمت تا عدد ۰.۵۹۳۰ صعود داشت، از ادامه روند مطمئن شده و با آن حرکت کند. پس از رسیدن قیمت به این عدد، سفارش تریدر اجرا می‌شود و در صورت ادامه حرکت صعودی، معامله‌گر سود خواهد کرد.

نمایش 4 روش معاملات buy limit و buy stop و sell limit و sell stop با استفاده از چند فلِش که نشان میدهد اوردر استاپ در جهت حرکت است و اوردر لیمیت در خلاف جهت. انواع سفارشات در فارکس

سفارشات خروج (Exit Order)

دسته سوم سفارشات در فارکس با عنوان سفارشات خروج یا اگزیت معروف هستند. دلیل انتخاب این نام، اضافه شدن یک محدودیت برای اتمام سفارش و بستن آن است. تا الان سفارشاتی که معرفی کردیم، روشی برای شروع معامله بودند، اما این دسته برای بستن معاملات هستند.

سفارشات خروج، خود به دو دسته تقسیم می‌شوند که البته می‌توان آن‌ها را با یکدیگر ادغام کرد. دسته اول خروج با حد سود (Take Profit Order) است و دسته دوم خروج با حد ضرر (Stop Loss Order).

بیشتر بخوانید: اصطلاحات فارکس، معرفی ۳۱ اصطلاح مهم

سفارشات خروج با حد سود (Take Profit Order)

سفارش حد سود یا تیک پرافیت، سفارشی است که شما باید در زمان ثبت یک سفارش (چه اجرا شده باشد چه نشده باشد)، برای آن یک حد سود تعیین کنید. به این معنی که اعلام کنید با رسیدن قیمت به یک سطح مشخص، سفارش شما بسته شود. مشخص است که در این روش، عدد تعیین شده از سمت شما باید در منطقه‌ای از سود شما باشد. همان طور که مشخص است، تیک پرافیت یک روش پر کاربرد و محبوب سفارشات در فارکس به حساب می‌آید.با ذکر یک مثال می‌توان این موضوع را بهتر درک کرد.

مثال سفارش حد سود

فرض کنیم که تریدری در حال بررسی چارت دلار آمریکا به دلار کانادا (USD/CAD) است. در این لحظه، چارت عدد ۱.۳۸۲۶ را نمایش می‌دهد. پیش‌بینی معامله‌گر از چارت، کاهش قیمت را نشان می‌دهد، به همین دلیل یک سفارش فروش (Sell) در عدد ۱.۳۸۲۰ ثبت می‌کند. البته فرقی ندارد که این سفارش لیمیت باشد یا استاپ یا مارکت. در زمان ثبت سفارش، تریدر عدد ۱.۳۷۸۰ را به عنوان حد سود تعیین می‌کند.

با رسیدن قیمت به عدد ۱.۳۸۲۰ سفارش باز می‌شود. اگر پیش‌بینی درست باشد و ریزش آغاز شود، با رسیدن به عدد ۱.۳۷۸۰، سفارش به شکل خودکار بسته می‌شود و نتیجه‌ی آن، ۴۰ پیپ سود برای این تریدر خواهد بود.

سفارشات خروج با حد ضرر (Stop Loss Order)

یکی از مهم‌ترین سفارشات در فارکس، سفارش خروج با حد ضرر یا استاپ لاس است. تقریبا هیچ معامله‌گر حرفه‌ای در دنیای فارکس وجود ندارد که استفاده از حد ضرر را رد و تکذیب کند. مشخص کردن حد ضرر، یکی از بهترین روش‌ها برای کنترل و مدیریت سرمایه به حساب می‌آید. در ثبت سفارش فارکس به شکل حد ضرر، اتفاقی مشابه حد سود رخ می‌دهد با این تفاوت که تریدر باید آخرین حد ضرر خود را به عنوان نقطه بسته شدن معامله مشخص کند. یعنی با حرکت قیمت در خلاف جهت پیش‌بینی شده از طرف تریدر و رسیدن به این نقطه مشخص، سفارش به شکل اتوماتیک بسته می‌شود تا تریدر بیش از این مقدار ضرر نکند.

مثال سفارش حد ضرر

می‌توانیم از همان مثال مربوط به بخش حد سود استفاده کنیم. تریدر در کنار حد سود مشخص کرده در عدد ۱.۳۷۸۰، یک حد ضرر در عدد ۱.۳۸۳۰ مشخص می‌کند. در صورتی که حرکت قیمت به سمت بالا و صعود باشد، عملا معامله‌گر وارد ضرر می‌شود و اگر قیمت به عدد ۱.۳۸۳۰ برسد، این سفارش با ۱۰ پیپ ضرر به صورت خودکار بسته می‌شود.

سفارشات حد ضرر دنباله‌دار (Trailing Stop Order)

روش حد ضرر دنباله‌دار یا تریل کردن استاپ لاس، به حالتی از تعیین استاپ لاس گفته می‌شود که نقطه حد ضرر شما برای همیشه ثابت نخواهد بود و در صورتی که معامله در سود باشد و در جهت سود بیشتر حرکت کند، قیمت حد ضرر یا همان استاپ لاس نیز با فاصله مشخصی از آن حرکت می‌کند. اما اگر مسیر حرکت قیمت تغییر کند و در جهت کاهش سود حرکت کند، استاپ لاس ثابت می‌شود. اجازه دهید با یک مثال این روش را بررسی کنیم.

مثال سفارش حد ضرر دنباله‌دار

فرض کنید شما یک معامله روی چارت دلار استرالیا به دلار آمریکا (AUD/USD) باز کرده‌اید و در سود هستید، اما نمی‌خواهید تیک پرافیت مشخص کنید و در مقابل می‌خواهید سود را به بالاترین حد ممکن برسانید. در نظر بگیریم که پوزیشن شما در عدد ۰.۶۵۱۰ در جهت ریزش باز شده است (معامله Sell) و تا عدد ۰.۶۵۰۰ ریزش داشته است. استاپ لاس شما برای عدد ۰.۶۵۱۵ تنظیم شده بود اما با رسیدن به این مقدار سود، تصمیم می‌گیرید تا سود را با ریسک مشخص افزایش دهید.

شما استاپ لاس دنباله‌دار را فعال می‌کنید. به این شکل که مثلا عدد ۵ پیپ را برای Trail مشخص می‌کنید. با این‌کار، هرچقدر که قیمت ریزش داشته باشد، حد ضرر شما به فاصله ۵ پیپ از آن حرکت کرده و پایین می‌آید. مثلا اگر قیمت به سطح ۰.۶۴۹۰ برسد، استاپ لاس شما به شکل اتوماتیک روی قیمت ۰.۶۴۹۵ تنظیم می‌شود. اما اگر حرکت برعکس شود و قیمت از ۰.۶۴۹۰ به ۰.۶۴۹۳ افزایش یابد، حد ضرر از روی ۰.۶۴۹۵ تغییر نمی‌کند و در صورت ادامه حرکت صعودی، معامله شما در عدد ۰.۶۴۹۵ بسته خواهد شد.

البته ناگفته نماند که یک روش دیگر برای بستن معاملات نیز وجود دارد که به آن روش دستی یا منوال (Manual) گفته می‌شود و نیازمند آموزش خاصی نیست. در این روش کافیست تا دکمه توقف (Stop) در کنار یک سفارش باز را انتخاب کنید. مثلا در پلتفرم متاتریدر (Meta Trader)، سفارشات باز در بخش Terminal در سربرگ Trade نمایش داده می‌شوند. در سمت راست هر سفارش باز، یک علامت ضربدر وجود دارد که با زدن آن، سفارش در لحظه بسته می‌شود، مهم نیست که سفارش اجرا شده باشد یا خیر، در سود باشد یا ضرر.

بیشتر بخوانید: پلتفرم فارکس چیست و انواع آن

استفاده از حد ضرر را فراموش نکنید

فرقی ندارد که شما با چه روشی وارد بازار شوید و معامله خود را باز کنید، فرقی ندارد که استراتژی شما در معاملات چه باشد، استفاده از حد ضرر را هیچ وقت کنار نگذارید! استفاده از حد ضرر در هر شرایطی برای یک تریدر واجب است. آل بروکس، یکی از بزرگترین تحلیل‌گران تاریخ که سبک خاص خود را دارد و به عنوان یکی از اصلی‌ترین معامله‌گران سبک پرایس اکشن شناخته می‌شود، در رابطه با استاپ لاس می‌گوید: «فردی که در معاملات خود حد ضرر قرار ندهد، تریدر نیست و محکوم به شکست خواهد بود». همان طور که پیش‌تر هم عنوان شد، استاپ لاس می‌تواند جلو ضرر بیشتر را بگیرد و تاثیر مستقیم در مدیریت سرمایه دارد.

انواع دیگر سفارشات در فارکس

در ادامه به بررسی انواع کمتر رایج و کم کاربرد ثبت سفارش در فارکس خواهیم پرداخت. این سفارشات در فارکس، در پلتفرم‌های کمی در دسترس کاربران قرار می‌گیرند و همه‌ی بروکرها از این روش‌ها پشتیبانی نمی‌کنند. پس اگر قصد داشتید از این روش‌ها استفاده کنید، ابتدا مطمئن شوید که کارگزاری مد نظر شما، این روش را ارائه می‌دهد.

سفارش Good ‘Till Cancelled

این نوع سفارش که به شکل خلاصه به آن GTC نیز گفته می‌شود، زمانی کاربرد دارد که شما می‌خواهید سفارش شما تا یک زمان مشخص باز بماند و کارگزار در جهت بستن این سفارش اقدامی نداشته باشد. دلیل به وجود آمدن این مدل سفارش این است که برای ایجاد انواع حساب در کارگزاری فارکس، گزینه‌ای وجود دارد به نام Stop-Out.

استاپ اوت به معنی ضد ضرر مشخص برای اعمال از طرف بروکر است. یعنی اگر شما یک پوزیشن باز کنید و برای آن استاپ لاس تنظیم نکنید، خود بروکر به محض رسیدن به حد خاصی از ضرر (مثلا ۷۰درصد) معامله شما را خواهد بست. یک معامله GTC به کارگزاری اعلام می‌کند که حتی اگر کل پول داخل اکانت از بین رفت (اصطلاحا کال مارجین یا Call Margin) باز هم به معاملات باز دست نزند.

سفارش Good for the Day

ثبت سفارش GFD یعنی بروکر معامله شما را تنها تا پایان روز کاری باز نگه دارد و در پایان روز آن را ببندد. با توجه به اینکه یک روز کاری در فارکس، از بازار توکیو شروع شده و به بازار وال استریت نیویورک ختم می‌شود، پایان روز کاری در فارکس یعنی لحظه بسته شدن بازار نیویورک.

به این دو روش GTC و GFD در اصلاح، معاملات “زمان در حال اجرا” یا Time in Force (TIF) گفته می‌شود. یعنی برخلاف روش‌های قبلی سفارشات در فارکس که بسته شدن یک سفارش با قیمت ارتباط داشت، این دو مدل سفارش‌گذاری با زمان ارتباط دارد.

سفارش One-Cancels-the-Other

روش بعدی سفارشات در فارکس، سفارشات OCO هستند. کاربرد این روش زمانی است که معامله‌گر دچار دوگانگی شده است. یعنی نمی‌داند که حرکت قیمت قرار است صعودی باشد یا نزولی. اما می‌داند اگر صعودی شود چه اتفاقی می‌افتد و همچنین در صورت حرکت قیمت به سمت پایین، چه اتفاقی رخ خواهد داد. در این حالت تریدر یک معامله بالاتر از قیمت فعلی و یک معامله پایین‌تر از قیمت فعلی تنظیم می‌کند. در صورتی که قیمت به هر کدام از این دو سفارش برسد، این سفارش فعال شده و دیگری به شکل اتوماتیک حذف می‌شود. یعنی فعال شدن یکی، باعث کنسل شدن دیگری می‌شود.

مثال سفارشات OCO

یک معامله‌گر در حال بررسی چارت قیمتی طلا (XAU/USD) است. قیمت بازار عدد ۱۹۸۶.۵ را نمایش می‌دهد. تریدر متوجه گیر کردن قیمت در یک الگو می‌شود، اما نمی‌داند در نهایت قیمت از بالای الگو خارج می‌شود یا از پایین الگو. به همین دلیل یک سفارش OCO با دو قیمت ۱۹۸۸.۱ (برای حرکت صعودی) و ۱۹۸۴.۴ (برای حرکت نزولی) ثبت می‌کند. به محض رسیدن قیمت به هر کدام از این اعداد، سفارش مربوط به همین عدد فعال و باز شده و سفارش دیگر حذف می‌شود.

سفارش One-Triggers-the-Other

سفارش OTO تا حدودی مشابه روش قبلی است اما برعکس OCO عمل می‌کند، از این جهت که فعال شدن یکی از معاملات، باعث فعال شدن معامله دوم می‌شود.

مثال سفارشات OTO

شرایط مربوط به مثال سفارش OCO را در نظر بگیرید، اما با این تفاوت که تریدر متوجه می‌شود که قیمت با رسیدن به یکی از نقاط ۱۹۸۸.۱ یا ۱۹۸۴.۴، قطعا به سمت دیگری نیز حرکت خواهد کرد. در این حالت یک سفارش OTO برای این دو نقطه ثبت می‌کند (نقطه بالایی برای ریزش و نقطه پایینی برای صعود) تا بتواند بدون نیاز به تنظیم سفارشات جداگانه، از هر دو جهت حرکت قیمت، سود کسب کند (قیمت به عدد بالا می‌رسد، معامله باز می‌شود، قیمت می‌ریزد و سودده می‌شود. سپس قیمت به عدد پایین می‌رسد، تغییر جهت به سمت صعود می‌دهد، با حرکت به سمت بالا معامله دوم هم سودده می‌شود).

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا به زبان ساده، انواع سفارشات در فارکس و همچنین نحوه ثبت هر کدام را با ذکر مثال بررسی کنیم. در نظر داشته باشید که انتخاب هر کدام از این روش‌ها وابسته به استراتژی معاملاتی و مدیریت سرمایه شما است. همچنین برای تسلط بیشتر بر روش انتخاب شده نهایی، پیشنهاد می‌کنیم ابتدا چند معامله با این روش را در حساب‌های دمو انجام داده و تست کنید، سپس به سراغ حساب اصلی با پول واقعی بروید.

در نهایت باز هم باید بگوییم که در یک معامله، استاپ لاس گذاشتن از هر چیزی مهم‌تر است. حد ضرر را فراموش نکنید. همچنین پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات کامل پیرامون بازار مالی بزرگ فارکس، مقاله “فارکس چیست؟” را مطالعه نمایید.

امتیاز این نوشته:

میانگین امتیازها: 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این نوشته امتیاز می‌دهید

این مطالب مرتبط را هم بخوانید:

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *