در دنیای اقتصاد و معاملات مالی، بازارهای مختلفی وجود دارند که به افراد امکان میدهند تا درآمد خود را افزایش دهند. یکی از این بازارها، بازار ارزهای خارجی یا همان “فارکس” است که به عنوان پرفروشترین بازارهای مالی جهان شناخته میشود. اما برای شروع تجارت در دنیای فارکس، اولین قدم ثبت نام در این بازار است. ما در این مقاله به شکل کامل مراحل و مدارک ثبت نام در فارکس را بررسی میکنیم، پس تا پایان مقاله با پیپسیلون همراه باشید.
فارکس چیست؟
قبل از بررسی هدف اصلی مقاله یعنی آموزش ثبت نام در فارکس (Forex)، خالی از لطف نیست واژه فارکس را تعریف کنیم. بازار ارزهای خارجی یا به اختصار “فارکس”، یکی از بزرگترین و پویاترین بازارهای مالی جهان است که به معاملات ارز اختصاص دارد. در این بازار، ارزهای مختلف که توسط کشورها صادر میشوند، به عنوان ابزارهای معاملاتی مورد استفاده قرار میگیرند. در این بازار بانکها، شرکتهای مالی، سرمایهگذاران حرفهای و تریدرها نسبت به خرید و فروش ارزهای مختلف اقدام کرده و از آن کسب درآمد میکنند.
از ویژگیهای اصلی فارکس میتوان به ۲۴ساعته بودن بازار، نقدینگی فوقالعاده زیاد، سرعت اجرای بالا در معاملات و تاثیرپذیری آن از متغیرهای اقتصاد جهانی (مانند سیاستهای پولی کشورها و اخبار اقتصادی) اشاره کرد. در این بازار، معاملهگران میتوانند از تغییرات نرخ ارزها سود کسب کنند. با اینکه ممکن است بازار فارکس به نظر برخی پیچیده باشد، اما با آموزش و درک صحیح، افراد میتوانند به عنوان معاملهگران موفق در این بازار شناخته شوند.
ثبت نام در فارکس برای ایرانیان
با وجود تحریمها و مشکلات فراوانی که در سالهای اخیر برای ایرانیان ایجاد شده، اما خوشبختانه ایرانیها میتوانند با انجام چند مرحله ساده در برخی کارگزاریها ثبت نام کرده و پس از احراز هویت، به بازار فارکس دسترسی پیدا کنند.
برای شروع فرآیند معاملهگری در فارکس، باید در ابتدا یک کارگزاری انتخاب کنیم. اگر قصد ثبت نام در فارکس را دارید، باید در انجام اولین قدم یعنی انتخاب کارگزاری یا همان بروکر (Broker) دقت کنید. چرا که متاسفانه همه بروکرها برای ایرانیان در دسترس نیستند.
برای اطمینان از اینکه بروکر مد نظر شما با ایرانیها همکاری دارد، میتوانید صفحه قوانین و مقررات آن بروکر را مطالعه کنید (این صفحه در سایت رسمی همه بروکرها وجود دارد). همچنین عموما تمامی کارگزاریهایی که از زبان فارسی پشتیبانی میکنند، برای ایرانیها در دسترس هستند.
در ایران بیشتر معاملهگران و تریدرها از بروکرهای خاصی مانند لایت فایننس، آلپاری، فیبوگروپ و ویندزور استفاده میکنند. یکی از مزایای این بروکرها این است که شما میتوانید بدون داشتن پاسپورت و با استفاده از شناسنامه و کارت ملی نیز در آنها ثبت نام و احراز هویت کنید.
مدارک ثبت نام فارکس
برای ثبت نام و افتتاح حساب در فارکس، نیاز به تهیه مدارک معینی دارید. مراحل ثبت نام ممکن است به نظر برخی پیچیده باشد، اما با داشتن مدارک لازم، این فرآیند به سادگی انجام میشود. در ادامه به برخی از مهمترین مدارک مورد نیاز برای ثبت نام در فارکس اشاره خواهیم کرد:
- شماره موبایل و ایمیل: اولین مدرک مورد نیاز برای ثبت نام در فارکس، یک شماره تلفن همراه و آدرس ایمیل (در دسترس) است.
- مدرک شناسایی: یکی از مهمترین بخشهای ثبت نام در فارکس، ارائه مدارک شناسایی است. شناسنامه یا کارت ملی از مدارک اساسی برای تایید هویت شماست. تصویر رنگی و واضح از این مدارک را آماده کنید.
- مدرک محل اقامت: شما نیازمند تایید آدرس محل اقامت خود هستید. برای این منظور میتوانید از قبوض گاز یا برق یا تلفن ثابت به نام خودتان و یا سند مالکیت خانه یا اجاره نامه استفاده کنید. در صورتی که به هر دلیل این موارد را در دسترس نداشتید، میتوانید از یک فیش بانکی که دارای آدرس دقیق و همچنین مهر و امضای بانک است، استفاده کنید.
- عکس پرسنلی و حساب بانکی: برخی از بروکرها ممکن است از شما یک عکس پرسنلی رنگی با پس زمینه سفید به همراه امضا الکترونیکی و یا اطلاعات مربوط به حساب بانکی شخصی شما را نیز درخواست کنند. البته این دو گزینه در بروکرهای کمی دیده میشود.
نکته بسیار مهم این که مطمئن شوید اطلاعات یا مدارک ارسال شده از سمت شما، کاملا دقیق و معتبر هستند تا در آینده هیچ گونه مشکلی برایتان پیش نیاید. چرا که ممکن است در صورت اثبات معتبر یا صحیح نبودن اطلاعات ارسالی شما، بروکر دارایی شما را مسدود کند.
مراحل ثبت نام و ورود به فارکس
پیشتر عنوان کردیم که ورود به دنیای معاملهگری در فارکس با انتخاب یک بروکر آغاز میشود. اما پس از انتخاب بروکر چه کاری باید انجام دهیم؟ در ادامه به شما نشان میدهیم که چگونه با انجام ۷ مرحله، میتوانید ثبت نام در فارکس را تکمیل کرده و تریدینگ را آغاز کنید.
مرحله اول: انتخاب یک بروکر فارکس
قبل از هر چیز، باید یک کارگزاری فارکس معتبر با مجوزهای لازم و شرایط مناسب را انتخاب کنید. سعی کنید برای پیدا کردن بهترین گزینه، چند بروکر مختلف را از نظر امنیت، قوانین معاملاتی، انواع امکانات ارائهشده و غیره بررسی نمایید.
مرحله دوم: ثبت نام در سایت
بعد از انتخاب بروکر، به وبسایت آن مراجعه کرده و بر روی گزینه “ثبت نام” یا “حساب جدید” کلیک کنید. سپس اطلاعات شخصی خود را وارد کرده و دقت کنید که اطلاعات به درستی وارد شود. عموما برای ثبت نام اولیه، شما فقط به وارد کردن شماره تماس و آدرس ایمیل نیاز خواهید داشت.
مرحله سوم: احراز هویت
پس از ثبت نام اولیه، شما باید مدارک احراز هویتی خود را ارائه دهید. این مدارک معمولا شناسنامه یا کارت ملی یا پاسپورت و آدرس محل اقامت میباشد. معمولا از شما خواسته میشود تا تصاویر احراز هویتی خود را به دو شکل برای بروکر ارسال کنید، یکی در قالب عکس کامل و مشخص از خود مدرک و دیگری یک عکس از شما که این مدارک را در دست گرفتهاید.
همچنین در این مرحله ممکن است از شما خواسته شود که یک متن مشخص را با دست خط خودتان روی کاغذ بنویسید و در کنار سایر مدارکتان در دست بگیرید و عکس آن را ارسال کنید. فراموش نکنید که احراز هویت، مهمترین بخش ثبت نام در فارکس است. پس در ارسال مدارک دقت کنید.
مرحله چهارم: انتخاب نوع حساب
پس از تایید مدارک ارسالی توسط کارگزاری و تکمیل احراز هویت، شما باید نوع حساب معاملاتی خود را انتخاب کنید. معمولا حسابهای مختلفی با شرایط و ویژگیهای متفاوت از طرف کارگزاریها ارائه میشود و چند مدل رایج آنها، ECN، Classic و Cent هستند. حتما ابتدا با انواع حسابها و ویژگیهای هر کدام آشنا شوید سپس بر اساس استراتژی معاملاتی خود، بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
مرحله پنجم: واریز وجه
پس از ثبت نام و انتخاب نوع حساب، باید حساب خود را شارژ کنید. شما میتوانید با روشهای متنوعی این کار را انجام دهید. ۳ روش مرسوم برای شارز حساب، واریز از طریق بانک، واریز ارز دیجیتال و واریز از طریق پلتفرمهای واسط است. در ایران با توجه به در دسترس نبودن روش واریز بانکی، واریز ارز دیجیتال (مثل تتر و ترون) و استفاده از پلتفرمهای واسط مانند تاپ چنج (Top Change) مورد استفاده قرار میگیرند.
مرحله ششم: دانلود و نصب پلتفرم معاملاتی
حال شما نیاز دارید تا از طریق یک پلتفرم معاملاتی به بازار دسترسی پیدا کنید. دو مسیر در مقابل شما قرار دارد: یکی استفاده از پلتفرمهای مخصوص خود بروکر (برخی بروکرها برنامه مخصوص ارائه میدهند) و دیگری استفاده از پلتفرمهای رایج که بهترین گزینه نرمافزار متاتریدر (MT4 و MT5) خواهد بود.
برای آشنایی بیشتر با پلتفرمهای معاملاتی، مقاله پلتفرم فارکس چیست و انواع آن را مطالعه کنید
مرحله هفتم: شروع تریدینگ
پس از نصب نرمافزار معاملهگری (مثل Meta Trader) و اتصال آن به حساب کاربری خود در بروکر، میتوانید معاملات و تجارت خود را آغاز کنید. بدین منظور شما باید در رابطه با مباحث مختلفی مانند تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال، تحلیل روانی و مدیریت سرمایه آموزش ببینید.
نکته: پیشنهاد میشود در زمان ثبت نام در فارکس و قبل از فعالسازی حساب اصلی و کار با پول واقعی، برای مدتی کوتاه یک حساب غیرواقعی (دمو یا Demo) ایجاد کرده و با آن، شرایط مختلف بازار را تمرین کنید. این مسئله میتواند شما را برای حضور موثر و حرفهای در بازار به خوبی آماده کند. البته نباید کار روی حساب دمو طولانی شود، چرا که باعث بیتفاوتی نسبت به پول واقعی میشود. یعنی شما احساس استرس از دست دادن سرمایه را فراموش میکنید که این موضوع میتواند ضررهای سنگین برای شما ایجاد کند. همچنین ممکن است شما دیگر نتوانید استرس کار با پول واقعی را تحمل کنید.
چگونه در فارکس ثبت نام کنید (آموزش کامل با مثال)
در بخش قبل آموزش نحوه ثبت نام در فارکس را مطرح کردیم. اما در ادامه قصد داریم تا با ذکر یک مثال، این موضوع را به شکل بهتری بررسی کنیم. به همین دلیل مراحل ثبت نام و احراز هویت در پلتفرم معاملاتی لایت فایننس (LiteFinance) را آموزش میدهیم.
گام اول: وارد سایت لایت فایننس شوید
شما باید وارد سایت لایت فایننس به آدرس my.litefinance.org شوید. در صفحه اصلی سایت شما میتوانید نرخ انواع جفت ارزها و برخی دیگر از ابزار تریدینگ این پلتفرم را مشاهده کنید. در گوشه بالا سمت راست صفحه دو گزینه وجود دارد با عنوان Sign in و Registration. روی Registration کلیک کنید تا بخش ثبت نام در وسط صفحه ظاهر شود.
در فیلد اول شماره همراه و یا ایمیل خود را وارد کنید. در فیلد دوم یک پسورد برای خود انتخاب کرده و وارد کنید. تیک مربوط به مطالعه و تایید قوانین بروکر را بزنید و سپس روی دکمه Register کلیک کنید.
گام دوم: احراز هویت خود را تکمیل کنید
حال ثبت نام اولیه شما انجام شده است و شما وارد شدهاید. همان طور که مشاهده میکنید در پنل سمت چپ صفحه گزینههای جدیدی اضافه شده است. روی گزینه Profile کلیک کنید و در صفحه جدید وارد سربرگ Verification شوید. در این بخش شما باید ۴ گزینه را تایید و تکمیل کنید: Email، Phone، Identity verification و Proof of Address. در مقابل هر کدام از این موارد یک گزینه Verify وجود دارد که با کلیک روی آن، یک صفحه پاپ آپ (pop-up) باز میشود.
با وارد کردن آدرس ایمیل برای شما یک کد از طرف لایت فایننس ایمیل میشود. باید در کمتر از یک دقیقه ایمیل خود را چک کنید و آن کد را در سایت وارد کنید. پس از وارد کردن شماره تلفن، یک کد برای شما پیامک میشود که آن را نیز باید وارد کنید. پس از انجام این امور، دو گزینه اول یعنی شماره تماس و ایمیل VERIFIED شده و به رنگ سبز درخواهند آمد.
زمانی که روی گزینه Verify مقابل Identity verification کلیک کنید، در صفحه جدید ابتدا باید نام و نام خانوادگی خود را به شکل کامل وارد کنید. سپس جنسیت و تاریخ تولد خود را وارد کرده و در نهایت روی دکمه Continue کلیک کنید تا وارد صفحه بعد شوید.
در صفحه جدید اطلاعات مربوط به کارت شناسایی قابل قبول لایت فایننس به شما نمایش داده میشود. پایین این توضیحات، گزینه Add file وجود دارد که با انتخاب آن، باید تصویر کارت شناسایی خود را انتخاب و آپلود کنید. پس از انتخاب، روی گزینه Continue کلیک کنید.
سپس به بخش آخر یعنی Proof of Address بروید. ابتدا باید Region، City، Address و Postcode خود را وارد کنید و Continue را بزنید. در صفحه بعد شما باید مدرک تایید محل سکونت خود را بارگذاری کنید. بدین منظور روی گزینه Add file کلیک کنید و تصویر مدرک خود را انتخاب کنید. در انتها روی گزینه Continue کلیک کنید.
در صورتی که اطلاعات وارد شده از سمت شما با اطلاعات موجود در مدارک ارسالی تطابق داشته باشد، پشتیبانی لایت فایننس این دو را نیز تایید و VERIFIED خواهد کرد (مشابه ایمیل و شماره تماس، سبز رنگ میشوند).
نکته: ممکن است تایید تصویر مدرک شناسایی و آدرس محل سکونت از طرف لایت فایننس، تا ۲۴ ساعت طول بکشد.
گام سوم: یک حساب ایجاد کنید
پس از تایید تمامی موارد، شما میتوانید برای خود یک حساب معاملاتی ایجاد کنید. از پنل سمت چپ روی گزینه MetaTrader کلیک کنید. در صفحه جدید به پایین صفحه بیایید. در بخش Trading accounts روی گزینه Open Account کلیک کنید.
در صفحه جدید 3 گزینه وجود دارد: اولی برای تعیین نوع حساب، دومی برای تعیین میزان لوریج یا اهرم و سومی برای تعیین ارز پایه. در نهایت روی گزینه Open Trading Account کلیک کنید.
گام چهارم: شارژ حساب
از پنل سمت چپ روی گزینه Finance کلیک کنید. در صفحه جدید سه روش برای واریز وجه به شما نمایش داده میشود. این روشها شامل واریز با ارز دیجیتال، واریز از کارت بانکی و واریز با پلتفرم Top Change است. شما باید یکی از دو گزینه ارز دیجیتال یا Top Change را انتخاب کنید و اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید تا حساب شما شارژ شود.
گام پنجم: دانلود متاتریدر
مجدد وارد بخش MetaTrader از پنل سمت چپ شوید. روی گزینه Download terminal در سمت راست صفحه کلیک کنید تا نرمافزار MetaTrader 4 دانلود شود. حال باید اطلاعات حساب خود را در MT4 وارد کنید تا این پلتفرم به حساب شما متصل شود و بتوانید تریدینگ خود را آغاز کنید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم از صفر تا صد آموزش ثبت نام در فارکس را بررسی کنیم. ثبت نام در فارکس، اولین قدم برای ورود به بازار مالی بزرگ فارکس است، پس بهتر است که این گام را با دقت و صحیح بردارید. همچنین پیشنهاد ما این است قبل از انجام این امور، حتما آموزشهای مناسبی پیرامون بخشهای مختلف بازار مالی فارکس، از مفاهیم و اصطلاحات تا انواع تحلیل را ببینید. این کار باعث میشود تا کنترل کاملی بر معاملهگری خود داشته باشید و کسب سود همراه با لذت را تجربه کنید.