فارکس یکی از بزرگترین بازارهای مالی در جهان هست که میلیونها کاربر در قالب تریدر، به انجام معاملات در آن میپردازند. روشهای مختلفی برای کسب سود از این بازار وجود دارد که یکی از محبوبترین و پرکاربردترین روشها، نوسان گیری است. به شکل خلاصه میتوان گفت که نوسان گیری در فارکس به معنی استفاده از نوسانات در بازههای کوتاه مدت به قصد کسب سود است. اما برای بررسی دقیقتر مفهوم نوسان گیری فارکس، بهترین اندیکاتور برای نوسان گیری فارکس، بهترین تایم فریم و همچنین بهترین استراتژی نوسان گیری فارکس تا انتهای مقاله با پیپسیلون همراه باشید.
نوسان گیری فارکس چیست؟
معاملات نوسان گیری فارکس که به آن معاملات سوئینگ (Swing Trading) نیز گفته میشود، یک سبک معاملاتی محبوب بین تریدرها است. در روش نوسان گیری، معاملهگران با هدف کسب سود از حرکات و نوسانات کوتاه مدت تا میان مدت قیمت، استفاده میکنند. معاملهگران نوسان گیر، بسته به استراتژی نوسان گیری خود، از بازههای زمانی متنوعی برای انجام معاملات بهره میبرند، اما معمولا تریدها از چند روز تا چند هفته حفظ میشوند.
این سبک معاملاتی نیاز به صبر و حوصله دارد، چرا که شاید لازم باشد تریدر معاملات خود را چندین روز باز نگه دارد. عموما تریدرها بر این باورند که معاملات نوسان گیری فارکس بین دو سبک معاملاتی محبوب دیگر در این بازار قرار دارد: معاملات روزانه (Day Trading) و معاملات موقعیتی یا همان طولانی مدت (Position Trading).
نوسان گیری فارکس چگونه کار میکند؟
معاملهگران سوئینگ، یک روند احتمالی را شناسایی کرده و سپس معامله (ها) را برای مدتی از حداقل چند ساعت تا چند روز یا حتی چند هفته به حالت باز نگه میدارند. معاملات نوسان گیری فارکس برای کسانی که نمیتوانند در طول روز به شکل مداوم چارت را زیر نظر داشته باشند، اما مثلا شبها میتوانند زمانی را به این موضوع اختصاص دهند، ایده آل است. همچنین این سبک برای افرادی که به ترید کردن به چشم شغل دوم (از بابت زمان مورد نیاز اندک) نگاه میکنند نیز بسیار مناسب است.
معمولا استراتژیهای معاملاتی نوسان گیری فارکس از تحلیلهای بنیادی (فاندامنتال) یا تکنیکی (تکنیکال) استفاده میکنند تا تعیین کنند که آیا یک جفت ارز خاص ممکن است در آینده نزدیک افزایش (کاهش) قیمت داشته باشد یا خیر.
معاملات نوسانی تلاش میکند تا “نوسانها” را در یک روند میانمدت شناسایی کند و تنها زمانی وارد شود که به نظر میرسد احتمال برنده شدن بیشتر است. برای مثال، در یک روند صعودی، هدف شما این است که در کفهای قیمتی خرید کنید و برعکس، برای استفاده از روندهای نزولی، شما باید سقفهای قیمتی را هدف قرار دهید.
از آنجایی که این دسته از معاملات عموما بیشتر از یک روز دوام میآورند، باید حد ضرر یا استاپ لاس (Stop Loss) بزرگتری نیز برای آنها در نظر داشت و معاملهگر فارکس باید این موضوع را با برنامه مدیریت سرمایه خود تطبیق دهد. حتی اگر معاملهگر در تایم فریمهای بزرگتر ترید کند، این احتمال وجود دارد که در میانه روند قیمت، جهت حرکت آن برعکس شود و نوساناتی خلاف جهت مد نظر تریدر رخ دهد. مهم است که تریدر بتواند در این مواقع، آرامش خود را حفظ کرده و به تحلیل خود اعتماد کند.
نکته مهم دیگر این است که اگر معاملهگر در تایم فریم بالاتر کار کند، عموما معاملات وی اهداف بزرگتری از سود به همراه دارند. در نتیجه اسپردها تاثیر زیادی بر سود کلی شما نخواهد داشت. پس جفت ارزهای معاملاتی با اسپرد بیشتر و نقدینگی کمتر نیز در نوسان گیری فارکس قابل قبول هستند.
ویژگیهای اصلی معاملات نوسان گیری یا سوئینگ
بازه زمانی
معاملهگران نوسانی بر روی تایم فریمهای میانی تمرکز میکنند. برخلاف معاملهگران روزانه، که معاملههای خود را قبل از پایان روز معاملاتی میبندند، و معاملهگران موقعیتی که ممکن است معاملات خود را برای هفتهها یا ماهها (یا حتی سالها!) باز نگه دارند، معاملهگران نوسانگیر پوزیشنهای خود را بسته به تایم فریم، برای چند ساعت یا چند روز تا حداکثر چند هفته حفظ میکنند. (اغلب گفته میشود که بهترین تایم فریم برای نوسان گیری فارکس، تایم فریم ۴ ساعته و روزانه است)
انعطافپذیری
معاملهگران نوسانی میتوانند در جهت مسیر قیمت و یا مخالف روند حرکت کنند. به عنوان مثال، این معاملهگران میتوانند از روند صعودی EUR/USD سود کسب کنند و یا ممکن است سعی کنند آن را در زمان اصلاح در یک روند صعودی (یعنی در نزول کوتاه مدت) بفروشند. اما به جای اینکه ماهها روی روند حرکت کنند، پس از چند ساعت یا نهایتا چند روز معامله را میبندند.
تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال معمولا توسط همه معاملهگران نوسانی استفاده میشود. این نوع تحلیل به آنها کمک میکند تا روندها، سطوح حمایت و مقاومت کلیدی، نقاط ورود و خروج کلیدی و اینکه آیا یک دارایی ممکن است در وضعیت “بیش از حد خرید” یا “بیش از حد فروش” باشد را شناسایی کنند.
تنوع
استراتژیهای معاملاتی نوسان گیری را میتوان تقریباً برای هر نوع دارایی موجود، از جمله فارکس، سهام، کالاها، اوراق قرضه و ارزهای دیجیتال اعمال کرد. با این حال، معاملهگران نوسانی تمایل دارند بر مواردی تمرکز کنند که دارای سطح قابل قبولی از نوسان هستند، زیرا استفاده از استراتژیهای معاملاتی نوسان گیری برای داراییهایی که سرعت رشد یا نوسان کمی دارند، دشوار است.
چگونه معاملات نوسان گیری فارکس انجام دهیم؟
معاملات نوسان گیری فارکس یک استراتژی نیست، بلکه یک سبک معاملاتی است. معاملهگران نوسانی از انواع استراتژی های معاملاتی مختلف، از دنبال کردن روند تا استراتژی های ضد روند استفاده می کنند. در حالی که برخی از معاملهگران سوئینگ، تنها به تحلیل تکنیکال متکی هستند، برخی دیگر ممکن است صرفا از تحلیل بنیادی (Fundamental) یا ترکیبی از هر دو استفاده کنند. با این حال، هدف همچنان سود بردن از نوسانات قیمتی است که در یک بازه زمانی خاص رخ میدهد.
برای شروع معاملات نوسانی، معاملهگران باید موارد زیر را در نظر بگیرند:
یک استراتژی بسازید
معاملهگران نوسان گیر میتوانند روند را دنبال کنند یا برخلاف جهت آن حرکت کنند. اگر استراتژی پیروی از روند دارید، فقط به دنبال خرید در صعودها و فروش در نزولها باشید. اگر برنامه استفاده از خلاف روندها را دارید، نقاط ورود خود را مشخص کنید و همیشه از آن پیروی کنید. بدانید که در هر وضعیتی، برنامه اصلی شما چیست.
داراییهای مناسب را شناسایی کنید
همان طور که گفته شد، معاملات نوسان گیری در مدلهای مختلف دارایی کار میکند، اما بهتر است جفتهای معاملاتی یا داراییهای مشخصی را انتخاب کنید و بیشتر تمرکز معاملاتی خود را روی آنها قرار دهید. شاید استراتژی شما برای همه داراییها مناسب نباشد یا فقط مناسب میزان مشخصی از نوسانات باشد.
ابزار کمکی برای تحلیل تکنیکال
اکثر معاملهگران نوسان گیری فارکس از تحلیل تکنیکال برای بررسی بازارها برای یافتن فرصتهای معاملاتی استفاده میکنند. اندیکاتورهای زیادی وجود دارند که میتوانند در مسیر انتخاب چارت یا روندها و نوسانات به شما کمک کنند، مانند اسیلاتور نوسان گیری تصادفی یا استوکاستیک (Stochastic Oscillator)، شاخص قدرت نسبی (RSI)، اندیکاتور میانگین متحرک همگرایی-واگرایی (MACD) یا اسیلاتور شاخص کانال کالا (CCI). همچنین معاملهگران نوسان گیر اغلب از ابزارهای دیگری مانند میانگین متحرک ساده (SMA)، برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت کلیدی استفاده میکنند.
شناسایی نقاط ورودی
تجزیه و تحلیل تکنیکالی میتواند در شناسایی نقاط ورود بالقوه، یعنی سطوحی که در آن چارت قیمتی احتمالا روند فعلی خود را معکوس میکند یا از سر میگیرد، بسیار مفید باشد. سطوح حمایت و مقاومت اغلب بهعنوان نقاط ورودی استفاده میشوند و میتوانند به شکل قلهها و درههای قبلی، الگوهای روی نمودار (مانند خط روندها) و یا اندیکاتورها (مانند میانگین متحرک) باشند.
اجرای معاملات
عموما نوسان گیری فارکس با اجرای معاملات به شکل اجرای لحظهای (Market Execution) است. اما اگر احساس میکنید که در زمان رسیدن به موقعیت مناسب ممکن است پای چارت نباشید، معاملات توقف یا استاپ (Stop Order) برای حرکت در جهت روند و معاملات محدود یا لیمیت (Limit Order) برای حرکت خلاف جهت روند در دسترس شما قرار دارند.
مدیریت ریسک
مدیریت سرمایه برای هر معاملهگری بسیار مهم است، اما معاملهگران نوسان گیر بیشتر در معرض خطر قرار دارند، چرا که معاملههای خود را برای مدت طولانیتری حفظ میکنند. معاملهگران روزانه ممکن است بتوانند بدون استفاده از حد ضرر (Stop Loss) یا حد سود (Take Profit) معامله کنند، زیرا آنها دائما بازارها و معاملات خود را زیر نظر دارند. اما برای معاملهگران نوسان گیر، این موضوع میتواند بسیار خطرناک باشد، زیرا ممکن است یک رویداد نامطلوب در طول شب یا در آخر هفته رخ دهد. بنابراین استفاده از حد ضرر و حد سود بسیار مهم است.
مدیریت معاملات را فراموش نکنید
بازارها میتوانند به سرعت تغییر کنند و گاهی اوقات معاملهگران مجبور میشوند حد سود و ضرر خود را مجددا تنظیم کنند یا حتی تصمیم بگیرند که معامله را زودتر از زمان اصلی آن ببندند. ترجیحا برای خروج از معاملات به حالت اضطراری نیز استراتژی مشخصی داشته باشید.
تجزیه و تحلیل عملکرد گذشته
از آنجایی که معاملهگران نوسانی معاملات کمتری انجام میدهند، میتوانند به راحتی یک مجله یا همان ژورنال معاملاتی داشته باشند و معاملات گذشته خود را تجزیه و تحلیل کنند. تجزیه و تحلیل عملکرد گذشته و شناسایی اشتباهات برای اطمینان از اینکه استراتژی معاملاتی که در حال حاضر استفاده میشود در آینده نیز به کار خود ادامه خواهد داد، بسیار مهم است.
بهترین استراتژیهای نوسان گیری فارکس
چندین استراتژی معاملاتی مختلف برای نوسان گیری فارکس وجود دارد که اغلب توسط معاملهگران استفاده میشود. در اینجا چهار مورد از محبوبترین و بهترین استراتژیهای نوسان گیری فارکس را بررسی میکنیم.
معاملات معکوس یا ریورسال (Reversal Trading)
معاملات معکوس، به تغییر در شتاب حرکتی قیمت (اصلاح مومنتوم) متکی است. معنی معامله معکوس یا ریورسال، تغییر در جهت روند قیمت یک دارایی است. به عنوان مثال، زمانی که یک روند صعودی شتاب خود را از دست میدهد و قیمت شروع به حرکت به سمت پایین میکند، اصطلاحا میگویند که معامله معکوس یا ریورسال شده است.
معامله در سطوح اصلاحی (Retracement Trading)
اصلاح یا بازگشت قیمت که به آن پولبک (Pullback) نیز گفته میشود، به زمانی اشاره دارد که به طور موقت، قیمت در یک روند بزرگتر معکوس شود. یعنی قیمت برای بازهای کوتاه مدت به نقطه قیمت قبلی باز میگردد و سپس در همان جهت اصلی و اولیه حرکت میکند. برخی از تریدرها به اصلاح قیمت، استراحت قیمت نیز میگویند (اصطلاحا گفته میشود که قیمت در حال استراحت است). یک اصلاح (یا بازگشت قیمت) را به عنوان یک “روند متضاد جزئی در روند اصلی” در نظر بگیرید.
معاملات شکست روند و سطح یا بریک اوت (Breakout Trading)
معاملات بریک اوت رویکردی است که در آن، یک ناحیه حمایت یا مقاومت یا خط روند با قدرت شکسته شده و جریان قیمتی پس از عبور از این ناحیه، در سمت ناحیه جدید تثبیت میشود. معمولا منطقهای که در آن قیمت تثبیت میشود، مکان شروع معاملات بریک اوت است. همچنین از این اصلاح به شکل اختصاصیتر برای زمانی که قیمت به سمت یک منطقه مقاومت حمله کرده و از آن عبور میکند نیز استفاده میشود.
استراتژی شکست و بازگشت یا بریک دون (Breakdown Strategy)
استراتژی شکست و بازگشت، برعکس استراتژی شکست روند در معنای اختصاصی آن است. یعنی به حالتی گفته میشود که قیمت با یک سطح حمایتی برخورد کرده و آن را میشکند و عبور میکند. بعضا از این اصطلاح برای نافرجام بودن حرکت قیمت برای شکستن یک سطح حمایت یا مقاومت نیز استفاده میشود (یعنی قیمت به سمت یک منطقه حمایت یا مقاومت حرکت کرده و قصد دارد از آن عبور کند، اما نمیتواند و در ناحیه اولیه میماند).
مزایای معاملات نوسان گیری فارکس
معاملات نوسان گیری فارکس چندین مزیت را ارائه میدهد که آن را به یک سبک معاملاتی جذاب برای بسیاری از افراد تبدیل کرده است. برخی از مزایای کلیدی معاملات نوسان گیری عبارتند از:
- زمان: بر خلاف معاملات روزانه که وقت گیر هستند، معاملات نوسان گیری فارکس به معاملهگران اجازه میدهد تا پوزیشنهای خود را به صورت دورهای بررسی کنند و همچنین به تریدرها زمان بیشتری برای تجزیه و تحلیل بازارها و کار بر روی استراتژی خود میدهد.
- کنترل احساسات: معاملات روزانه نه تنها میتواند زمانبر، بلکه استرسزا نیز باشد. هر معاملهگری نمیتواند زمانی که مجبور به تصمیمگیری سریع میشود آرام بماند. کنترل احساسات در معاملاتی که بیشتر طول میکشند، راحتتر است.
- تغییرات نامطلوب کمتر: هرچه بازه زمانی کوتاهتر باشد، تغییرات نامطلوب یا همان نویز (Noise) بیشتر است. معامله بر روی یک نمودار ۵ دقیقهای سیگنالهای زیادی تولید میکند که فیلتر کردن موارد خوب از بد در آن، بسیار دشوارتر از نمودارها در تایم فریم یا بازه زمانی بالاتر است.
- هزینههای تراکنش کمتر: هر معامله مشمول یک اسپرد (Spread)، کارمزد یا هر دو اینها است. هر چه کسی کمتر معامله کند، کل هزینه تراکنش برای او کمتر میشود.
- معاملات روند و خلاف جهت روند: معاملهگران نوسانی میتوانند در جهت روند فعلی موضع گرفته و معامله انجام دهند و هم میتوانند از معکوسهای کوتاه مدت سود ببرند.
معایب معاملات نوسان گیری فارکس
معاملات نوسان گیری فارکس میتواند معاملهگران را با چندین چالش مواجه کند که باید از آنها آگاه باشند:
- ریسک رویدادهای غیرمنتظره: خطر یک رویداد غیرمنتظره در بازار (مانند اخبار یا انتشار شاخصها و غیره) همیشه وجود دارد، اما معاملهگران نوسان گیر در برابر این رویدادها آسیبپذیری بیشتری دارند، چرا که میتوانند باعث نوسانات قابل توجه در قیمت و شکاف در بازار شوند.
- نوسانات: معاملهگران نوسان گیر نسبت به معاملهگرانی که به دنبال بازده طولانی مدت هستند و ماهها معاملات خود را حفظ میکنند و آمادگی بیشتری برای حرکت موقت بازارها علیه خود دارند، بیشتر در معرض نوسانات کوتاهمدت قرار دارند.
- فرصتهای معاملاتی کمتر: معاملهگران نوسان گیر اغلب در نمودارهایی با تایم فریم بالاتر معامله میکنند، که طبیعتا به این معنی است که سیگنالها و فرصتهای معاملاتی کمتری برای آنها وجود خواهد داشت.
- روانشناسی معاملاتی: در حالی که معاملات نوسانی به معاملهگران فرصت بیشتری برای برنامهریزی میدهد، در مقابل باز نگه داشتن معاملات برای مدت زمان طولانی میتواند دشوار باشد. چرا که معاملهگران بیشتر به خود شک میکنند.
- هزینهها: در حالی که معاملهگران نوسان گیر کمیسیون کمتری میپردازند، اما هزینههای سوآپ (Swap) آنها بیشتر خواهد بود. زیرا آنها اغلب معاملات خود را برای مدت زمان طولانیتری حفظ میکنند.
بهترین اندیکاتور برای نوسان گیری فارکس
به منظور ایجاد یک استراتژی معاملاتی نوسان گیری، بسیاری از معاملهگران از شاخصهای فنی مانند اندیکاتورها و اسیلاتورها برای شناسایی نوسانات بالقوه در بازار و نقاط ورود و خروج سودآور استفاده میکنند. در ادامه برخی از این اندیکاتورها را معرفی میکنیم.
میانگین متحرک یا مووینگ اوریج (Moving Average)
یکی از محبوبترین شاخصها برای نوسان گیری فارکس، میانگین متحرک (MA) است. این شاخص به دادههای قیمت پایانی در یک دوره زمانی نگاه میکند تا میانگین ارزش آن دارایی را مشخص کند. به عنوان مثال، استفاده از یک مووینگ اوریج ۵۰ روزه، قیمت بسته شدن هر یک از ۵۰ روز گذشته را میگیرد، آنها را جمع میکند و سپس بر ۵۰ تقسیم میکند تا قیمت متوسط به دست آید. سپس این نقاط به یکدیگر متصل میکند تا یک خط واحد ایجاد کنند و حرکات بازار را هموارتر کنند تا معاملهگر بتواند روند کلی را بهتر درک کند.
میانگین متحرک به جای پیشبینی یک روند، بر شناسایی یا تایید یک روند متمرکز است. دلیل این موضوع، این است که MA یک شاخص عقب مانده است، بنابراین همیشه کمی از قیمت بازار عقبتر است. زمانی که قیمت به شدت بالاتر از میانگین متحرک معامله میشود، روند صعودی و زمانی که قیمت زیر میانگین متحرک معامله میشود، روند نزولی در نظر گرفته میشود.
شاخص قدرت نسبی (RSI)
هنگامی که یک روند شناسایی شد، یک معاملهگر میتواند از یک اندیکاتور قدرت حرکت استفاده کند تا بتواند نوسانات روند کلی را ثبت کند. یک شاخص قدرت حرکتی محبوب، Relative Strength Index یا به اختصار RSI به معنی شاخص قدرت نسبی است، که معاملهگران نوسان گیر میتوانند برای قضاوت در مورد خرید یا فروش بیش از حد بازار از آن استفاده کنند.
RSI به عنوان یک اسیلاتور طبقهبندی میشود، زیرا به شکل یک نمودار با درجهبندی صفر تا ۱۰۰ نشان داده شده است. اگر قیمت به زیر سطح ۳۰ سقوط کند، فروش بیش از حد در نظر گرفته میشود و به همین نسبت، بالای سطح ۷۰ در RSI به معنی اشباع خرید است.
در یک روند صعودی، خروج خط RSI از بخش اشباع فروش ممکن است سیگنالی برای معاملات خرید (Buy) باشد. در مقابل در یک روند نزولی، اگر خط نمودار در شاخص قدرت نسبی از بالای عدد ۷۰ درصد به پایینتر از آن حرکت کند، میتواند نشانهای برای موقعیت ایجاد معامله فروش (Sell) در نظر گرفته شود.
اسیلاتور استوکاستیک یا نوسانگر تصادفی (Stochastic Oscillator)
مشابه RSI، نوسانگر تصادفی یا استوکاستیک، یک شاخص قدرت حرکت یا مومنتوم (Momentum) است. این شاخص، آخرین قیمت بسته شدن را با محدوده معاملاتی قبلی برای یک دوره معین مقایسه میکند که معمولا این دوره، ۱۴ روزه است. تئوری پشت استوکاستیک این است که شتاب و قدرت حرکت بازار، قبل از حجم معاملات بازار یا خود قیمت تغییر میکند که این موضوع، استوکاستیک را به یک شاخص پیشرو تبدیل میکند. بنابراین، با معامله بر اساس مومنتوم قیمت، یک معاملهگر میتواند تلاش کند تا نوسانات را پیشبینی کند.
استوکاستیک به صورت دو خط ارائه میشود که یکی خط نشانگر یا اندیکاتور است و دیگری خط سیگنال. این خطوط در مقیاسی بین صفر تا ۱۰۰ در نوسان هستند. اگر سطح این خطوط بالای ۸۰ باشد، بازار در وضعیت اشباع خرید در نظر گرفته میشود، در حالی که سطح زیر ۲۰ به عنوان شرایط فروش بیش از حد ترجمه میشود.
اگر این دو خط با هم تلاقی کنند، اغلب نشانهای از نزدیک شدن به زمان تغییر جهت حرکت بازار است. اگر خط اندیکاتور از خط سیگنال بالاتر رود، معاملهگران نوسان گیر ممکن است باز کردن یک معامله خرید را در نظر بگیرند (مگر اینکه مقادیر بالای ۸۰ باشد) و اگر خط اندیکاتور از خط سیگنال پایینتر بیفتد، معاملهگران نوسان گیر ممکن است به دنبال یک پوزیشن فروش باشند (مگر اینکه مقادیر آنها کمتر از ۲۰ باشد).
سخن پایانی
معاملات نوسان گیری فارکس یکی از محبوبترین روشها در عین حال مناسبترین گزینهها برای تریدرها است. چرا که به آنها زمان کافی برای تحلیل و بررسی و سپس ورود به معامله ارائه میدهند. همچنین میزان تغییرات نامطلوب یا همان نویزها در این روش بسیار کمتر است و فقط به حرکات اصلی و قدرت آنها دقت میشود.
اگر چه برای ورود به دنیای ترید و معاملهگری بازارهای مالی مانند فارکس، افراد باید اطلاعات و آموزشهای کافی در این زمینه را کسب کرده باشند، اما برای معاملهگران تازه کار، نوسان گیری یا سوئینگ میتواند گزینهای مطلوب باشد و رفته رفته هرچه سطح تسلط آنها بالاتر رفت، تعداد معاملاتشان را نیز افزایش دهند.