شاخص فارکس زمانی اهمیت پیدا میکند که برای فعالیت در بازار، دست به تحلیل بزنید. برای فعالیت در بازار فارکس، تنها استفاده از نمودارهای قیمتی و چند اندیکاتور ساده کافی نیست و شما برای سودآوری نیاز به تحلیلهایی فراتر از این دارید. در حالت کلی، بازار فارکس به نحوی طراحی شده که برای موفقیت در آن باید بتوانید به هر دو تحلیل تکنیکال و فاندامنتال تسلط داشته باشید. تحلیل تکنیکال شامل نمودارهای قیمتی، اندیکاتورها، اوسیلاتورها و غیره… بوده و تحلیل فاندامنتال نیز عمدتاً شامل شاخص فارکس و انواع آن است، که قصد داریم موضوع این مقاله از پیپسیلون را به آن اختصاص دهیم.
در ادامه این مطلب، پس از پاسخ به سوال شاخص فارکس چیست، شاخص های مهم اقتصادی در فارکس را معرفی کرده و با توضیح تفصیلی در مورد هر یک از شاخصهای معرفی شده، به شما کمک خواهیم کرد تا بتوانید بهترین تحلیل و در نتیجه بهترین بازدهی را در بازار فارکس داشته باشید. با ما همراه باشید.
شاخص فارکس چیست؟
شاخص فارکس یا شاخص اقتصادی، عددی است که نشان دهنده وضعیت اقتصادی در یک بازه زمانی مشخص است. هر شاخص فارکس بر اساس معیارها و پارامترهای خاصی وضعیت اقتصادی بازار را سنجیده و نشان میدهد. شما میتوانید با استفاده از این شاخص فارکس که انواع مختلفی هم دارد، بازار فارکس را تحلیل – تحلیل فاندامنتال – کرده و در مورد روند قیمتی نمادهای مختلف عرضه شده در آن پیشبینی و تصمیمگیری کنید.
البته، یک شاخص اقتصادی نه تنها نشان دهنده وضعیت اقتصادی بازار مورد نظر است، بلکه میتواند به صورت مستقیم روی بازار تاثیر هم بگذارد. مثلاً برخی از شاخصهای اقتصادی نظیر شاخصهای تورمی، به محض اعلام توسط دولت و سیستم اقتصادی قابلیت آن را دارند که به سرعت بازارهای مالی نظیر فارکس و کریپتو را تحت تاثیر قرار دهند.
انواع شاخصهای اقتصادی فارکس
در حالت کلی، شاخصهای اقتصادی را میتوان بر اساس طبقهبندیهای متفاوتی دستهبندی کرد. اما مهمترین این طبقهبندیها، بر اساس زمانبندی است. سه نوع شاخص اقتصادی دستهبندی شده بر اساس زمان عبارتند از:
- شاخصهای پیشرو (Leading Indicator)
- شاخصهای پسرو (Lagging Indicator)
- شاخصهای همزمان (Coincident Indicator)
شاخصهای پیشرو (Leading Indicator)
شاخصهای اقتصادی پیشرو در بازار فارکس، شاخصهایی هستند که نشان دهنده روند قیمتی نمادهای معاملاتی بازار در آینده ای نزدیکاند. مهمترین عواملی که میتوانند روی این شاخصهای اقتصادی بازار فارکس تاثیر گذاشته و در ارزیابیهای آنها مورد استفاده قرار گیرند عبارتند از:
- عوامل اقتصادی
- عوامل سیاسی
- عوامل تکنیکال
شاخصهای پسرو (Lagging Indicator)
دستهبندی دوم شاخصهای اقتصادی بازار فارکس بر اساس زمانبندی، شاخصهای پسرو هستند که نشان دهنده تحولات قیمتی در گذشتهاند. هدف از این شاخصها، استفاده از رفتارهای قیمتی گذشته برای نشان دادن وضعیت اقتصادی فعلی بازار است.
شاخصهای همزمان (Coincident Indicator)
شاخصهای هم زمان به آن دسته از شاخصهای اقتصادی بازار فارکس اطلاق میشوند که نشان دهنده وضعیت کلی اقتصادی در سطح بازار هستند. اطلاعاتی که معمولاً از طریق این نوع شاخصها میتوان به دست آورد شامل موارد زیر هستند:
- تولید صنعتی
- فروش مسکن
- درآمد شخصی
- نرخ بیکاری
- و امثال آنها…
به علاوه، بر اساس ماهیت نیز میتوان شاخصهای اقتصادی را به دو دسته زیر طبقه بندی کرد:
- شاخصهای اقتصادی معیار (Indicator)
- شاخصهای اقتصادی سنجه (Index)
در شاخصهای اقتصادی معیار، موجودیتهای اقتصادی به صورت مستقل اندازهگیری شده و گزارش میشوند. شاخصهایی همچون نرخ بیکاری یا تولید قطعی، از این نوع شاخصها هستند.
این در حالی است که در شاخصهای اقتصادی سنجه، با ترکیبی از چند شاخص اقتصادی معیار روبهرو هستیم که برای نشان دادن وضعیت کلی بازار مورد استفاده قرار میگیرد. شاخص قیمت کل (CPI) یا شاخص تولید صنعتی (IPI) که در ادامه مقاله به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار خواهیم داد، از جمله این شاخصها هستند.
معرفی شاخص های مهم اقتصادی در فارکس
شاخصهای اقتصادی بازار فارکس، معیارهایی از سلامت مالی و اقتصادی یک کشور، یک گروه یا حتی بازار هستند و برای تحلیل فاندامنتال بازار فارکس، از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند.
تفسیر این شاخصها برای درک جهتگیری بالقوه ارزش یک ارز یا نماد معاملاتی اهمیت زیادی دارد و میتواند ارائه دهنده سیگنالهای معاملاتی موفق برای تریدرها و سرمایهگذارانی باشد که در بازار فارکس و دیگر بازارهای مالی مشغول فعالیت هستند. با این اوصاف، برای فعالت در بازار فارکس بد نیست با تعدادی از شاخص های مهم اقتصادی در فارکس آشنا شویم.
مهمترین شاخصهای اقتصادی فارکس عبارتند از:
- تراز تجاری (Trade Balance)
- شاخص خرده فروشی (Retail sales)
- شاخص خالص خرده فروشی (Core Retail Sales)
- شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)
- شاخص قیمت تولید کننده (PPI)
- شاخص تولید ناخالص داخلی (GDP)
- شاخص تولید ناخالص ملی (GNP)
- شاخص اقتصادی سفارشات کالاهای بادوام (Core Durable Good orders)
- شاخص مدعیان بیکاری (Unemployment Claims)
- شاخص استخدام غیر کشاورزی (Non-Farm employment)
- شاخص تغییرات استخدام (Employment Change)
- شاخص نرخ بیکاری (Unemployment Rate)
در ادامه، هر یک از شاخصهای اقتصادی معرفی شده را توضیح داده، نحوه تاثیرگذاری آنها بر بازار فارکس را با هم بررسی کرده و زمان انتشار دادههای مربوط به شاخصها را نیز عنوان میکنیم.
تراز تجاری (Trade Balance)
تراز تجاری، یک شاخص فارکس بسیار مهم در بازارهای مالی است که نشان دهنده تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات وارداتی و صادراتی طی یک ماه گذشته است.
این شاخص که به اختصار BOT نیز نامیده میشود – به دلیل استفاده از عبارت معادل Balance of Trade – شاخصی است که با محاسبه و مقایسه کالاهای صادراتی و وارداتی یک سیستم اقتصادی در بازه زمانی یک ماهه، کسری یا مازاد آن را نشان میدهد و یکی از بهترین شاخصها برای تحلیلگران به منظور اندازهگیری قدرت اقتصادی یک کشور است.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نماد معاملاتی تاثیر مثبت خواهد گذاشت. اعداد مثبت در این شاخص فارکس نشان دهنده بالاتر بودن میزان صادرات نسبت به واردات بوده و حاکی از وضعیت مطلوب اقتصادی هستند.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه – ۳۵ روز پس از انتشار دادههای معاملاتی ماه قبل
شاخص خرده فروشی (Retail sales)
در صورتی که زنجیره تولید تا مصرف یک کالا یا نماد معاملاتی را با هم بررسی کنیم، خردهفروشی آخرین مرحلهای است که به آن بر خواهیم خورد. تولید اولین مرحله است، سپس وارد فاز عرضه عمده میشویم و در نهایت، در مرحله خردهفروشی محصول مورد نظر در اختیار مصرف کننده نهایی قرار میگیرد.
شاخص خرده فروشی دقیقاً به این مرحله از زنجیره تولید تا مصرف کالا ارتباط دارد و در حقیقت، تغییر در ارزش کل فروش در سطح خرده فروشی را نشان میدهد.
از آنجا که دادههای منتشر شده از طریق شاخص خرده فروشی در مصارف شخصی لحاظ میشود و به اطلاعات هزینههای مصرف کننده اشاره دارد، و مصارف شخصی نیز به صورت مستقیم با شاخص تولید ناخالص داخلی در ارتباط است، شاخص خرده فروشی فارکس میتواند به صورت بالقوه نشان دهنده سلامت اقتصادی یک کشور یا سیستم اقتصادی باشد.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و در کل بازار فارکس تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه
شاخص خالص خرده فروشی (Core Retail Sales)
شاخص خالص خرده فروشی نیز تقریباً مشابه با شاخص خرده فروشی در بازار فارکس است، با این تفاوت که در این شاخص، فروش خودروهای سبک، سوخت و قطعات یدکی آنها لحاظ نمیشود. به عبارت بهتر، شاخص خالص خرده فروشی در بازار فارکس تغییر در ارزش کل فروش در سطح خرده فروشی، به استثنای خودرو است.
این شاخص فارکس مهم برای ارزیابی وضعیت اقتصادی ایالات متحده آمریکا – بدون در نظر گرفتن بازار خودروهای سبک – و روند رشد بخش خرده فروشی در این کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و در کل بازار فارکس تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه – حدود ۱۴ روز پس از اتمام ماه قبل
شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)
شاخص بهای مصرف کننده یا شاخص قیمت مصرف کننده (Consumer Price Index) که به اختصار CPI نامیده میشود، یکی دیگر از شاخص های مهم اقتصادی در فارکس است که برای سنجش سطح تورم در کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
عملکرد این شاخص فارکس به گونهای است که تغییرات ماهانه قیمتهای پرداختی توسط مصرف کنندگان در ازای کالاهای مصرفی را اندازهگیری میکند. به عبارت دیگر، شاخص بهای مصرف کننده یا CPI عبارت است از تغییر در قیمت کالاها و خدمات خریداری شده توسط مصرف کنندگان.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و در کل بازار فارکس تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه
شاخص قیمت تولید کننده (PPI)
شاخص قیمت تولید کننده (Producer Price Index) یا به اختصار PPI، دیگر شاخص فارکس مهمی است که معمولاً برای تحلیل فاندامنتال نمادهای معاملاتی این بازار مورد استفاده قرار میگیرد.
این شاخص فارکس، وظیفه سنجش تغییرات قیمت در تمامی بخشها و سازمانهای تولید کننده در کشور را بر عهده دارد و عبارت است از تغییر در قیمت تمام شده کالاها و خدماتی که توسط تولید کننده به فروش میرسند.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و در کل بازار فارکس تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه
شاخص تولید ناخالص داخلی (GDP)
شاخص تولید ناخالص داخلی (Gross Domestic Product) که با نماد اختصاری GDP نیز شناخته میشود، نه به عنوان یک شاخص فارکس مهم، که جزو مهمترین شاخصهای اقتصادی در همه بازارهای مالی است.
این شاخص فارکس، یکی از مهمترین و اصلیترین معیارها برای سنجیدن و نشان دادن سطح سلامت اقتصادی یک کشور طی یک بازه زمانی مشخص است. شاخص تولید ناخالص داخلی، نشان دهنده کل ارزش پولی کالاها یا خدمات نهایی تولید شده در داخل یک کشور یا سیستم اقتصادی است که میتواند یک دید کلی نسبت به رشد اقتصادی کشور یا سیستم اقتصادی مورد نظر به تحلیلگران بدهد.
به صورت استاندارد، شاخص تولید ناخالص داخلی که به مفهوم تغییر در مقدار تورم کلیه کالاها و خدمات تولید شده توسط یک سیستم اقتصادی است، در مقیاس سالانه مورد ارزیابی قرار میگیرد، اما امکان دارد بسته به نیازهای تحلیلی، به صورت فصلی نیز شاهد ارزیابی و انتشار دادههای مربوط به این شاخص باشیم.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و در کل بازار فارکس و همین طور سایر بازارهای مالی و سیستم اقتصادی تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: سالانه یا به صورت فصلی – حدود ۱۸ روز پس از پایان سه ماهه
توجه کنید که مثلاً در ایالات متحده آمریکا، دادههای مربوط به شاخص تولید ناخالص داخلی هم به صورت فصلی – ارزش سه ماهه نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل – منتشر میشوند و هم میتوان به صورت دادههای تکمیلی سالانه به آنها دسترسی داشت.
شاخص تولید ناخالص ملی (GNP)
شاخص تولید ناخالص ملی (Gross National Product) یا به اختصار GNP، دیگر شاخص فارکس مهمی است که مشابه تولید ناخالص داخلی است، با این تفاوت که ارزش تمام محصولات و خدمات تولید شده توسط شهروندان یک کشور در داخل و خارج از کشور را منهای درآمد حاصل از ساکنین خارجی نشان میدهد.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و در کل بازار فارکس و همین طور سایر بازارهای مالی و سیستم اقتصادی تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: سالانه یا به صورت فصلی
شاخص اقتصادی سفارشات کالاهای بادوام (Core Durable Good orders)
شاخص اقتصادی سفارشات کالاهای بادوام عبارت است از افزایش سفارشات خرید، و به عنوان یک شاخص اقتصادی پیشرو، این سیگنال را میدهد که اقتصاد کشور یا سیستم اقتصادی مورد نظر در حال رشد است.
منظور از کالاهای با دوام که در این شاخص فارکس مورد ارزیابی قرار میگیرند، کالاهایی هستند که برای مدت زمان طولانی – در بازه زمانی بیش از سه ساله – قابل استفاده باشند. این شاخص در پایان هر ماه منتشر میشود و نشان دهنده رشد یا کاهش رونق اقتصادی برای کالاهای با دوام و در نتیجه اقتصاد مورد نظر است.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و در کل بازار فارکس و همین طور سایر بازارهای مالی و سیستم اقتصادی تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه – حدود ۲۶ روز بعد از پایان ماه قبل
شاخص مدعیان بیکاری (Unemployment Claims)
شاخص مدعیان بیکاری یا مدعیان بیمه بیکاری، یکی از انواع شاخصهای اقتصادی پسرو است که تعداد افرادی که برای نخستین بار طی یک هفته اخیر برای بیمه بیکاری اقدام کردهاند را مورد رصد و ارزیابی قرار میدهد.
این شاخص، یک شاخص فارکس مهم برای سیستمهای اقتصادی است و میتواند نشان دهنده میزان سلامت اقتصاد یک جامعه باشد. خصوصاً که بازههای زمانی انتشار آن نیز نسبت به دیگر شاخصهای اقتصادی فارکس کوتاهتر بوده و به صورت هفتگی منتشر میشود.
بدیهی است که هرچه تعداد افراد بیکار در یک جامعه بیشتر باشد، هزینههای مصرف کننده نیز کاهش پیدا میکند. با این اوصاف، این شاخص خلاف جهت شاخصهای اقتصادی دیگر فارکس عمل میکند!
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده کمتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و سیستم اقتصادی تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: هفتگی – ۵ روز پس از اتمام هفته قبل
شاخص استخدام غیر کشاورزی (Non-Farm employment)
شاخص استخدام غیر کشاوری که گاهاً به جای آن از شاخص دستمزد بخش غیر کشاورزی (Non-Farm Payroll) نیز استفاده میشود، یکی دیگر از شاخصهای مهم اقتصادی در بازار فارکس است که مربوط به اقتصاد ایالات متحده آمریکا میشود.
این شاخص بیانگر تعداد کارمندان حقوق بگیر در ایالات متحده آمریکا یا میزان دستمزد پرداختی به این افراد در بخش غیر کشاورزی است و میتواند معیاری برای تغییرات نیروی انسانی در بخش های غیر کشاورزی در سیستم اقتصادی این کشور باشد.
معمولاً افرادی که در بازار فارکس فعالیت داشته و جفت ارزهای اصلی – شامل ارز دلار آمریکا (USD) – را ترید میکنند، از این شاخص برای تحلیلهای فاندامنتل خود استفاده میکنند.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و سیستم اقتصادی تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه – حدود ۲ روز بعد از پایان هر ماه
شاخص تغییرات استخدام (Employment Change)
شاخص تغییرات استخدام، یکی از مهم ترین شاخصهای اقتصادی مورد استفاده در کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده آمریکاست. این شاخص فارکس، نشان دهنده تعداد افرادی است که طی یک ماه گذشته از کار بیکار شدهاند و اساساً تغییرات تعداد افراد شاغل در طول ماه گذشته را نشان میدهد.
بدیهی است که اگر رقم منتشر شده مثبت باشد، تعداد افراد شاغل افزایش یافته – تعدادی استخدام شدهاند – و سیستم اقتصادی اوضاع خوبی دارد. اما در صورتی که عدد منفی باشد، تعداد افراد بیکار افزایش یافته – اخراج شدهها بیشتر از استخدامیها بودهاند – و لذا رونق اقتصادی کمتر شده است.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده بهتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و سیستم اقتصادی تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه – حدود ۸ روز بعد از پایان هر ماه
شاخص نرخ بیکاری (Unemployment Rate)
از دیگر شاخصهای مهم اقتصادی در بازار فارکس که برای تحلیل فاندامنتال مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان به شاخص فارکس نرخ بیکاری اشاره کرد. این شاخص، نشان دهنده افرادی است که در حال حاضر صاحب شغلی نبوده و به عبارتی مشغول به هیچگونه فعالیت رسمی در سیستم اقتصادی مورد نظر نیستند.
شاخص نرخ بیکاری، بر اساس تغییرات تعداد افراد جویای کار طی یک ماه گذشته به دست میآید و میتواند نشان دهنده سلامت و پویایی سیستم اقتصادی مورد نظر باشد.
- تاثیرگذاری: در صورتی که عدد منتشر شده کمتر از اعداد پیشبینی شده باشد، روی نمادهای معاملاتی و سیستم اقتصادی تاثیر مثبت خواهد گذاشت.
- زمان انتشار دادهها: ماهانه – حدود ۸ روز بعد از پایان هر ماه
تاثیر شاخصهای اقتصادی بر بازار فارکس
اگر چه شاخصهای اقتصادی عمدتاً دادههایی هستند که طی مدت زمان مشخصی در گذشته – هفتگی، ماهانه، فصلی یا سالانه – ارزیابی شده و منتشر میشوند، اما اغلب به صورت مستقیم میتوانند روی بازارهای مالی و خصوصاً فارکس تاثیرگذار باشند.
به عنوان مثال، تصور کنید شاخصهای اقتصادی تولید ناخالص داخلی (GDP)، قیمت مصرف کننده (CPI) و تغییرات استخدام (Employment Change)، برای ایالات متحده آمریکا، اعدادی مثبت و بالاتر از رقمهای پیشبینی شده باشند. در این صورت، این دادهها حاکی از آن هستند که نرخ تورم در این کشور تا حد قابل توجهی کاهش یافته و این امکان وجود دارد که نرخهای بهره کاهش پیدا کنند.
بنابراین، بسیاری از سرمایهگذاران به سمت سرمایهگذاریهای محتاطانهتر نظیر طلا – با نماد معاملاتی XAU/USD در بازار فارکس – سرازیر خواهند شد و قیمت جهانی طلا افزایش خواهد یافت. در عین حال، دلار نیز کاملاً به عنوان یکی از اصلیترین ارزهای پایه در جفت ارزهای بازار فارکس، از این شاخصها متاثر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: انواع استراتژی معاملاتی در بازار فارکس؛ بهترین استراتژیهای معاملاتی فارکس
به علاوه، در نظر داشته باشید که در صورت بهبودی شاخصهای اقتصادی برای یک سیستم در بلند مدت و میان مدت، این سیگنال برای تحلیلگران و سرمایهگذاران صادر میشود که سیستم اقتصادی مورد نظر قدرتمند و با ثبات است. بنابراین، ارزش پول آن افزایش یافته و اعتماد سرمایهگذاران و تحلیلگران برای سرمایهگذاری روی کالاها، سهام یا ارز آن سیستم اقتصادی بیشتر میشود.
نحوه استفاده از شاخصهای اقتصادی در بازار فارکس
برای اینکه بتوانید از شاخصهای اقتصادی مهم در بازار فارکس استفاده کنید، لازم است روشهای زیر را به کار ببندید:
- ارزیابی سلامت اقتصادی
- پیشبینی سیاست پولی
- بررسی احساسات بازار
- پیشبینی تحرکات قیمتی
ارزیابی سلامت اقتصادی
اولین کاری که میتوانید برای استفاده از یک شاخص فارکس به منظور تحلیل بازار استفاده کنید، این است که بر اساس دادههای منتشر شده سلامت اقتصادی کشور یا سیستم مورد نظر را ارزیابی کنید. برای این منظور، در مورد شاخصهای معرفی شده در این مقاله نحوه تاثیرگذاری را آوردهایم.
کافی است مثلاً در مورد شاخص اقتصادی تولید ناخالص داخلی (GDP)، شاخص دوره سه ماهه سال قبل و شاخص منتشر شده جدید را مقایسه کنید. در صورتی که دادههای جدید بهتر و بالاتر باشند، میتوان انتظار داشت که سیستم اقتصادی مورد نظر رونق یافته و از وضعیت سلامت اقتصادی خوبی برخوردار است. بنابراین، نمادهای معاملاتی مربوط به آن پتانسیل سرمایهگذاری و کسب سود را خواهند داشت.
پیشبینی سیاست پولی
دومین کاری که میتوانید در راستای استفاده از یک شاخص فارکس برای تحلیل فاندامنتال بازار انجام دهید، پیشبینی سیاستهای پولی دولت یا بانک مرکزی است. نکتهای که لازم است مد نظر داشته باشید این است که خودِ بانکهای مرکزی نیز برای طراحی و پیادهسازی سیاستهای پولی خود از این شاخصهای اقتصادی استفاده میکنند.
به عنوان مثال، در مورد سیستم اقتصادی ایالات متحده آمریکا، فدرال رزرو در صورتی که دادههای مربوط به شاخصهای اقتصادی تولید ناخالص داخلی (GDP)، قیمت مصرف کننده (CPI) و تغییرات استخدام (Employment Change)، و دیگر شاخصهای اقتصادی مهم بازار فارکس، مثبت و خوب باشند، اقدام به کاهش نرخهای بهره میکند.
بیشتر بخوانید: معرفی جفت ارزها در فارکس
سیاستهای پولی فدرال رزرو آمریکا، در راستای کاهش نرخ تورم به ۲ درصد و زیر آن است و در حال حاضر، دلیل افزایش بیسابقه نرخهای بهره به ۵.۲ الی ۵.۵ درصد نیز رساندن نرخ بهره به این رقم است. طبعاً در صورتی که دادههای مربوط به این شاخصهای اقتصادی نشان دهنده کاهش نرخ تورم باشد، می توان پیشبینی کرد که فدرال رزرو در نشست بعدی خود نرخهای بهره را کاهش خواهد داد.
همین پیشبینی میتواند به شما این سیگنال را بدهد که سرمایهگذاری روی طلا افزایش خواهد یافت؛ اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری و همینطور دلار آمریکا ریزش خواهند کرد و مواردی از این دست…
بررسی احساسات بازار
یکی از مهمترین مبانی در بازارهای مالی و فارکس، بحث عرضه و تقاضاست. بدیهی است که وقتی احساسات بازار نسبت به یک نماد معاملاتی مثبت است – مثلاً دلار – تقاضا برای آن افزایش پیدا میکند و در نتیجه، قیمت آن در بازار فارکس به شدت رو به رشد میگذارد.
انتشار هر شاخص اقتصادی، این قابلیت را دارد که به شدت روی احساسات بازار و سرمایهگذارن تاثیر بگذارد. به همین دلیل است که حتی با وجود تثبیت نرخهای بهره ایالات متحده آمریکا در نشست دسامبر ۲۰۲۳ میلادی، باز هم دلار و اوراق قرضه ریزش کرده و طلا رشد کرد! چون شاخصهای منتشر شده این احساسات را در سرمایهگذاران و بازار القا کردند که نرخهای بهره باید کاهش پیدا کنند؛ پس تقاضا برای طلا افزایش یافت و قیمت آن بارها رکورد زد.
بیشتر بخوانید: تحلیل طلا بررسی تکنیکال و فاندامنتال
پیشبینی تحرکات قیمتی
اما همه مراحلی که در بالا توصیف شدند، از ارزیابی سلامت اقتصادی گرفته تا پیشبینی سیاست پولی و بررسی احساسات بازار، همگی یک هدف را دنبال میکنند؛ همان چیزی که هدف نهایی تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال در بازارهای مالی نیز هست: «پیشبینی تحرکات قیمتی»!
تحلیلگران، تریدرها و معاملهگران تمامی این شاخصهای مهم اقتصادی در بازار فارکس را بررسی کرده و مراحل فوق را پشت سر میگذارند، با این هدف که بتوانند تحرکات قیمتی نمادهای معاملاتی مختلف را پیشبینی کرده و بر اساس آنها، معاملهگری یا سرمایهگذاریهای پر سود انجام دهند.
جمعبندی
شاخص فارکس یا شاخص اقتصادی، عددی است که نشان دهنده وضعیت اقتصادی بازار فارکس در یک بازه زمانی مشخص است. این شاخصهای اقتصادی دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس ماهیت به دو نوع:
- شاخصهای اقتصادی معیار (Indicator)
- شاخصهای اقتصادی سنجه (Index)
و بر اساس زمانبندی به سه نوع:
- شاخصهای پیشرو (Leading Indicator)
- شاخصهای پسرو (Lagging Indicator)
- شاخصهای همزمان (Coincident Indicator)
تقسیمبندی میشوند. چیستی انواع شاخصهای اقتصادی در بازار فارکس، انواع شاخص فارکس و نحوه تاثیرگذاری آنها بر بازار، زمان انتشار شاخصهای معرفی شده و همین طور نحوه استفاده از این شاخصها برای تحلیل و فعالیت در بازار فارکس، مواردی بودند که این مقاله از پیپسیلون به آنها پرداخته شد.
سوالات متداول
۱. شاخص فارکس چیست؟
شاخص فارکس یا شاخص اقتصادی، عددی است که نشان دهنده وضعیت اقتصادی بازار فارکس در یک بازه زمانی مشخص است.
۲. انواع شاخص فارکس کدام است؟
شاخصهای اقتصادی فارکس بر اساس ماهیت به دو نوع:
- شاخصهای اقتصادی معیار (Indicator)
- شاخصهای اقتصادی سنجه (Index)
و بر اساس زمانبندی به سه نوع:
- شاخصهای پیشرو (Leading Indicator)
- شاخصهای پسرو (Lagging Indicator)
- شاخصهای همزمان (Coincident Indicator)
تقسیمبندی میشوند.
۳. شاخص های اقتصادی مهم فارکس کدامند؟
برخی از شاخص های اقتصادی مهم در بازار فارکس عبارتند از:
- تراز تجاری (Trade Balance)
- شاخص خرده فروشی (Retail sales)
- شاخص خالص خرده فروشی (Core Retail Sales)
- شاخص قیمت مصرف کننده (CPI)
- شاخص قیمت تولید کننده (PPI)
- شاخص تولید ناخالص داخلی (GDP)
- شاخص تولید ناخالص ملی (GNP)
- و غیره…
که در متن مقاله به تفصیل معرفی شده و توضیح داده شدهاند.