آلت کوین (Altcoin) هر ارز دیجیتالی است که بعد از بیتکوین راهی بازار شده است. بعد از اینکه ساتوشی ناکاموتو اولین ارز دیجیتال دنیا یعنی بیتکوین را در سال ۲۰۰۸ میلادی معرفی کرد، اتریوم و پس از آن طیف گستردهای از دیگر ارزهای دیجیتال نیز روانه بازار شدند که همه، آلت کوین نامیده میشوند.
در این مطلب از پیپسیلون قصد داریم علاوه بر توصیف ماهیت آلت کوینها، انواع آنها را معرفی کرده، نحوه عملکرد آلت کوینها و تفاوتهای عمده آنها با بیتکوین را بررسی کنیم، در مورد چیستی آلت سیزن و دلایل و پیامدهای آن صحبت کنیم و در نهایت، در کنار پرداختن به کاربردها، مزیتها و معایب آلت کوینها، تعدادی از بهترین آلت کوینهای دنیا را معرفی کنیم که میتوانند کاربردهای منحصربهفرد خود را داشته باشند، برای سرمایهگذاری گزینههای خوبی باشند یا به درد تریدرهایی بخورند که در حال چیدن سبد معاملاتی خود هستند.
آلت کوین چیست؟
به همه ارزهای دیجیتالی که بعد از بیتکوین (Bitcoin) معرفی شدهاند آلت کوین (Altcoin) گفته میشود. در واقع، همه ارزهای دیجیتالی که در حال حاضر در سطح بازار وجود دارند و هر یک دارای ویژگیها، کاربردها و اهداف منحصربهفرد خودند آلت کوین محسوب میشوند.
کلمه آلت کوین (Altcoin) از دو واژه زیر ترکیب شده است:
- کلمه Alternative به معنی جایگزین
- کلمه Coin به معنی سکه
در واقع، آلت کوین یعنی سکه، توکن، کوین یا ارز دیجیتالی که جایگزین بیتکوین شده است. به همین دلیل است که میگوییم همه ارزهای دیجیتال دنیا به غیر از بیتکوین، آلت کوین محسوب میشوند.
تاریخچه آلت کوینها
بیایید برای درک ظهور آلت کوینها سفری به سال ۲۰۰۸ میلادی داشته باشیم!
شرایطی را تصور کنید که بانکها و سیستمهای مالی متمرکز، باعث بروز بحران مالی بزرگی همچون بحران سال ۲۰۰۸ شدهاند. حباب مسکن و بسیاری از اقلام سر به فلک گذاشته، شرایط اقتصادی در بدترین وضعیت موجود قرار گرفته و مردم، به معنای واقعی کلمه نسبت به سیستمهای مالی متمرکز که همان بانکها و موسسات مالی هستند بدبین و بیاعتماد شدهاند.
در این میان، فردی ادعا میکند که یک «سیستم پول الکترونیکی همتابههمتا (P2P)» راهاندازی کرده است که نیاز به واسطه شخص ثالث – همان سیستم بانکی یا موسسه مالی متمرکز – را حذف میکند.
این سیستم پول الکترونیکی همتابههمتا، بیتکوین (Bitcoin) بود که روی فناوری توزیع شده و غیرمتمرکز بلاکچین پیاده شده بود و توسط فردی ناشناس بهنام ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) معرفی میشد. با وجود اینکه بیتکوین جدید بود، کمتر کسی از مکانیسم آن سر در میآورد و فرد یا تیم توسعه دهنده آن هم ناشناس بود، اما هدفی را دنبال میکرد که همه را مجذوب خودش میساخت: غیرمتمرکز بودن!
بیشتر بخوانید: بیت کوین چیست؟ ۰ تا ۱۰۰ بیتکوین (Bitcoin)، پادشاه ارزهای دیجیتال
بیتکوین معرفی شد و بهسرعت با توجه به رسالتی که داشت و کاربردهایی که میتوانست در سطح پرداختهای بینالملل و تراکنشهای مالی داشته باشد محبوب شد. اما چند جای کار میلنگید:
- شبکه بیتکوین مقیاسپذیر نبود
- سرعت تراکنشهای بیتکوین بسیار پایین و هزینههای آن بالا بودند
- فرایند استخراج بیتکوین هزینهبر بود و از نظر زیستمحیطی سبز نبود
این عوامل و برخی دلایل دیگر، دست به دست هم دادند تا برخی از علاقهمندان به فکر تصحیح و تغییر شبکه بیتکوین بیافتند.
نیم کوین (Namecoin)
نیم کوین (Namecoin) اولین آلت کوینی بود که در آوریل ۲۰۱۱ میلادی بعد از بیتکوین پا به عرصه وجود گذاشت. نیم کوین فقط دنبال راهاندازی یک ارز دیجیتال نبود و هدفی که در سر داشت، راهاندازی یک سرویس نام دامنه (DNS) مبتنی بر بلاکچین بود.
لایت کوین (Litecoin)
پس از آن، در همان سال ۲۰۱۱ میلادی فردی به نام چارلی لی (Charlie Lee) خیلی اتفاقی زمانی که داشت روی شبکه بیتکوین کار میکرد و سعی داشت برخی از ایرادات آن مثل همان مقیاسپذیری را برطرف کند، ارز دیجیتال و آلت کوین لایت کوین (Litecoin) ایجاد شد.
چارلی لی خودش توضیح میدهد که یک روز که سرگرم بازی با شبکه بیتکوین بوده خیلی اتفاقی لایت کوین را ایجاد کرده است! نسخه سبکتر شدهای از بیتکوین که صرفاً سعی دارد با افزایش مقیاسپذیری شبکه بیتکوین به چهار برابر، سرعت آن را افزایش داده و کارمزدهای آن را تا حد زیادی بکاهد.
اتریوم (Ethereum)
و اما سومین آلت کوینی که بعد از بیتکوین معرفی شد نیز اتریوم (Ethereum) بود. ارز دیجیتالی که اکنون، درست پشت سر بیتکوین ایستاده و از نظر ارزش بازار، دومین ارز دیجیتال برتر دنیا محسوب میشود.
زمانی که تغییرات و اصطلاحات درخواستی روی شبکه بیتکوین به جایی نرسید، برخ افراد از جمله ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) و دوستانش مجبور شدند شبکه غیر متمرکز بلاکچینی دیگری با توکنش معرفی کنند که سعی داشت ایرادهای بیتکوین را برطرف کند. شبکه و ارز دیجیتالی که اتریوم نام داشت.
اینگونه بود که به ترتیب، ارزهای دیجیتال دیگری نیز با هدف بهبود و ارتقای این فناوری نوظهور پا به عرصه وجود گذاشتند و تعداد ارزهای دیجیتال، به شدت شروع به رشد کرد.
برخی از توسعه دهندهها برای جایگزینی بیتکوین، خودِ شبکه بیتکوین را دستکاری کردهاند و به اصطلاح انشعابهایی (Forks) را روی آن پیاده کردهاند. این در حالی است که برخی دیگر برای پیدا کردن و ایجاد جایگزینهای مورد نظر خود برای بیتکوین دست به نوآوری زده و شبکههای خودشان را راهاندازی کردهاند. برخی حتی شبکهای هم ندارند و روی شبکههای موجود، ارزهای خودشان را ایجاد و صادر کردهاند.
آلت کوینها چگونه کار میکنند؟
اینکه آلتکوینها چگونه کار میکنند، بستگی به نوع آلت کوین مورد نظر دارد. برخی از آلت کوین شباهت بسیاری از نظر زیرساخت و شبکه به بیتکوین دارند.
بهعنوان مثال، گفتیم که لایت کوین (LTC) نیز یکی از آلت کوینهاست اما از بسیاری جهات عملکرد آن درست مشابه با شبکه بیتکوین است. این شبکه نیز به دلیل استفاده از مکانیسم اجماع اثبات کار (PoW) – البته نوع خاصی از آن – قابلیت استخراج یا ماینینگ (Mining) توکنها را برای کاربران خود فراهم کرده است. این در حالی است که کلیه رویدادهای مورد انتشار در شبکه بیتکوین، مثل هاوینگ (Halving) نیز در این شبکه وجود دارند.
مطالب مرتبط: هاوینگ (Halving) بیتکوین چیست؟
اما برخی از دیگر آلت کوینها هم معرفی شدهاند که کاملاً متفاوت از چیزی هستند که در مورد بیتکوین دیدهایم. برخی از این ارزها، ادامه دهنده راه اتریوم هستند و برخی دیگر حتی از فناوریها و نوآوریهای متفاوتتری نسبت به همه ارزهای قبلتر از خودشان استفاده میکنند.
در حالت کلی، برای درک اینکه آلت کوین ها چگونه کار میکنند باید دید نوع آلت کوین مورد نظر از چه نوعی است.
انواع آلت کوینها
در حالت کلی، ارزهای دیجیتال را که بهنوعی بهغیر از بیتکوین همه آنها آلتکوین نامیده میشوند، به چند دسته زیر طبقهبندی میکنند:
- کوینها
- توکنها
- استیبلکوینها
- میمکوینها
- شتکوینها
کوینها
کوین (Coin) به ارزهای دیجیتالی اطلاق میشود که دارای بلاکچین اختصاصی هستند. بهعنوان مثال، آلت کوینهای اتریوم (Ethereum) یا سولانا (Solana) جزو ارزهای دیجیتالی هستند که دارای شبکه بلاکچین اختصاصی بوده و اتفاقاً بهخاطر همین شبکه نیز توسعه یافته و محبوب شدهاند.
توکنها
نقطه مقابل کوینها، توکنها (Tokens) هستند. توکنها ارزهای دیجیتال یا آلت کوینهایی هستند که فاقد شبکه بلاکچین اختصاصیاند. در واقع، تیم توسعه دهنده این ارزهای دیجیتال و آلت کوینها، آنها را روی سایر شبکههای لاکچینی محبوب – معمولا دو شبکه محبوب اتریوم (Ethereum) با استاندارد ERC20 و ترون (Tron) با استاندارد TRC20 – راهاندازی کردهاند.
استیبلکوینها
استیبلکوینها (Stable Coins) آلت کوینهایی هستند که دارای یک قیمت ثابتاند. یکی از نکاتی که در مورد ارزهای دیجیتال کمی چالش برانگیز است، نوسانات شدید قیمتی در آنها است.
بیتکوین ابزار بسیار کارآمد و ایدهالی برای پرداختهای بینالمللی است. این موضوع را دست کم کاربران ایرانی که به سایر روشهای پرداخت برونمرزی مثل پرداخت دلاری بینالمللی یا کارتهای پرداخت مسترکارت یا ویزا دسترسی ندارند بهخوبی درک میکنند.
شما میتوانید بدون محدودیت رگولاتوری، بدون دغدغه تحریم و غیره، خیلی راحت یک کیف پول ارز دیجیتال ایجاد کرده و به راحتی هر مقدار که دوست دارید تراکنش مالی به گوشه گوشه دنیا داشته باشید.
بیشتر بخوانید: استیبل کوین یا رمز ارز پایدار چیست؟ ۶ کاربرد استیبل کوین
اما در مورد بیتکوین، یک نکته میتواند چالش برانگیز باشد. اینکه در زمان آغاز تراکنش قیمت بیتکوین یک رقم بوده و زمان دریافت آن در مبدا یک رقم دیگر باشد. این امر بهویژه در دوران اوج نوسانات میتواند یک چالش بسیار مهم باشد. در مورد پرداخت کارمزد، پرداخت حقوق و غیره نیز تبدیل مداوم ارز به دلیل نوسانات بالای ارزهای دیجیتال واقعا یک چالش مهم است.
دنیای کریپتو کارآفرینان آن، برای پاسخگویی به این چالش استیبلکوینها را راهاندازی کردهاند. ارزهای دیجیتالی که قیمت آنها ثابت بوده و با یک دارایی واقعی در جهان بیرون از بلاکچین اصطلاحا پِگ (Peg) شده است.
مثلا قیمت استیبل کوین تتر (Tether) با نماد اختصاری USDT با دلار آمریکا (USD) پگ شده است. به این معنی که دلار آمریکا پشتوانه استیبل کوین تتر است و قیمت این استیبل کوین همیشه معادل حدودا ۱.۰ دلار آمریکا است.
البته، خودِ استیبل کوینها هم دارای دو نوع هستند:
- استیبل کوینهای با پشتوانه
- استیبل کوینهای بدون پشتوانه یا الگوریتمی
استیبل کوینهای با پشتوانه همان استیبلکوینهایی هستند که قیمت آنها با یک نماد یا دارایی در دنیای واقعی پگ شده است. درست مثل استیبل کوین تتر (USDT).
طراحی استیبل کوینهای بدون پشتوانه یا الگوریتمی نیز به این صورت است که یک سیستم و سازوکار الگوریتمیک، مقدار عرضه و تقاضای آلت کوین را مدیریت میکند تا قیمت آن همواره ثابت بماند.
به عبارت سادهتر، قراردادهای هوشمندی در اکوسیستم بلاکچینی این استیبل کوینها وجود دارند که با بالاتر رفتن قیمت از یک رقم مشخص، شروع به خلق توکنهای جدید کرده و با افزایش عرضه، قیمت را اصلاح میکنند. برعکس این حالت، زمانی هم که قیمت به پایینتر از سطح مشخص شده ریزش می کند، سیستم بهصورت هوشمند عرضه را متوقف کرده یا شروع به توکن سوزی میکند تا مجدداً سطح قیمتی را افزایش دهد.
میم کوینها
نوع دیگر آلت کوینها، میم کوینها (Meme Coins) هستند. ارزهای دیجیتال یا آلت کوینهایی که با الهام از یک چهره، فرد، سلبریتی یا حتی حیوان طراحی و عرضه شدهاند.
بهعنوان مثال، محبوبترین میم کوینهایی که در بازار وجود دارند دو میم کوین:
- دوج کوین (Dodge Coin)
- و شیبا اینو (Shiba Inu)
هستند که هر دو از سگ الهام گرفته شدهاند. یا اخیراً یکی از میم کوینهایی که سر و صدای زیادی به پا کرده است، میم کوین ترامپ با علامت اختصاری MAGA بوده که از شعار تبلیغاتی ترامپ برای انتخابات ریاست جمهوری سال جاری میلادی – شعار دوباره عظمت را به آمریکا باز میگردانیم (Make America Great Again) – الهام گرفته و در نماد آن هم از تصویر چهره ترامپ استفاده شده است.
این آلت کوینها معمولاً کاربرد چندانی ندارند! صرفاً برای سرگرمی راهاندازی میشوند و گاهاً افزایش تقاضا به دلیل تبلیغات یا برانگیخته شدن احساسات بازار باعث میشود تا رشد کنند.
شت کوینها
و در نهایت، بدترین نوع آلت کوینها هم شت کوین (Shit Coin) نام دارند که نه کاربردی دارند، نه ارزشمند هستند و نه چیزی! این ارزهای دیجیتال، صرفاً برای سرگرمی، استفاده از نوسانات و گاهاً حتی برای کلاهبرداری راهاندازی میشوند و آیندهای هم ندارند.
البته، این دستهبندی صرفاً از نظر شبکه و ماهیت آلت کوینها آنها را طبقهبندی کرده است. در صورتی که هدف و کاربرد آلت کوینها را مد نظر قرار دهیم، انواع آلت کوینهای زیر را نیز خواهیم داشت:
توکنهای کاربردی (Utility Tokens)
برخی از توکنها یا آلت کوینها، صرفاً برای یکسری کاربردهای خاص در شبکه راهاندازی شدهاند. بهعنوان مثال، توکن بایننس کوین (Binance Coin) با نماد اختصاری BNB با این هدف راهاندازی شده بود که برای پرداخت کارمزد تراکنشها و برخی کاربردهای دیگر در صرافی ارز دیجیتال بایننس (Binance) استفاده شود.
این در حالی است که به مرور زمان، محبوب شده و خصوصاً با توسعه و محبوبیت فزاینده شبکه بایننس اسمارت چین (Binance Smart Chain) یا BSC با استاندارد BEP-20 به بیرون از صرافی هم راه پیدا کرد.
توکنهای حاکمیتی (Governance Tokens)
توکنهای حاکمیتی (Governance Tokens) آلت کوینهایی هستند که برای دارندگان خود، حق رای در اکوسیستمهای بلاکچین را فراهم میکنند. به عبارت بهتر، توسعه دهندگان پروتکلهای بلاکچینی، خصوصاً پروتکلهایی که در حوزه دیفای (DeFi) راهاندازی میشوند، با ایجاد توکنهای حاکمیتی در اکوسیستم مورد نظر، سرمایه گذاران را قادر میسازند تا در آینده و تصمیمات کلیدی پروتکل مورد نظر مشارکت داشته باشند.
یکی از توکنهای حاکمیتی معروف، توکن میکر (maker) با نماد اختصاری MKR است. افرادی که در اکوسیستم پروتکل میکر توکن حاکمیتی MKR را دارند، به طور مثال، میتوانند رای به تغییر قوانین پیچیده حاکم بر پروتکل بدهند.
توکنهای اوراکل (Oracle Tokens)
اوراکلها (Oracle Tokens) هم آلت کوینهایی هستند که دنیای بلاکچین را به دنیای واقعی متصل میکنند. به عبارت سادهتر، توکنهایی هستند که دادهها و اطلاعات خارج از شبکههای بلاکچینی در دنیای واقعی – اصطلاحا دادههای آف چین (Off Chain) – را به درون بلاکچین – اصطلاحا آن چین (On Chain) – منتقل میکنند.
آلت کوین چین لینک (Chain Link) با نماد اختصاری LINK یکی از معروفترین و بهترین توکنهای اوراکلی است که میتوانید در موردش مطالعه کنید.
توکنهای پرداختی (Payment Token)
نوع بعدی توکنها یا آلت کوینها هم توکنهای پرداختی (Payment Token) هستند. توکنهایی که همانطور که از اسم آنها هم میتوان حدس زد، برای تسهیل فرایندهای پرداخت ایجاد شده و توسعه یافتهاند. محبوبترین و شناخته شدهترین توکن پرداختی در حال حاضر توکن ریپل (Ripple) با نماد اختصاری XRP است.
تفاوت آلت کوینها با بیتکوین؛ مقایسه
اگر چه شاید بررسی آلت کوینها با بیتکوین یا عنوان کردن تفاوتهای آنها چندان عاقلانه به نظر نیاید، چرا که آلت کوینها طیف گستردهای از ارزهای دیجیتال را شامل میشوند که برخی از آنها به شدت مشابه بیت کوین هستند و اساساً برخی حتی از فورک خودِ بیتکوین ایجاد شدهاند، اما قدرت و حاکمیت بیبدیل بیتکوین بر بازار، این اجازه را میدهد تا چند مقایسه مختصر بین آن و آلت کوینها داشته باشیم.
تاریخچه
مهمترین وجه تمایز بیتکوین با آلت کوینها، این است که بیتکوین اولین ارز دیجیتال دنیا است. این ارز، در سال ۲۰۰۸ میلادی توسط ساتوشی ناکاموتو معرفی شده است و همه آلت کوین، به حدود سه سال بعد از آن یعنی بعد از سال ۲۰۱۱ میلادی برمیگردند.
پایداری و ثبات
شاید برایتان جالب باشد که بدانید بیتکوین، به رغم اینکه معمولاً نوسانات شدیدی را متحمل میشود، اما نسبت به آلت کوینها از ثبات و پایداری بالاتری برخوردار است.
بیتکوین همبستگی قیمت قابل قبولی با داراییهای ارزشمند دنیای واقعی مثل دلار و اونس جهانی طلا دارد. این باعث میشود تا به نسبت، قابل پیشبینیتر بوده و از ثبات و پایداری به مراتب بالاتری نسبت به دیگر همنوعان کریپتویی خودش برخوردار باشد.
رگولاتوری
بیتکوین تنها ارز دیجیتالی است که تاکنون توانسته به معاملات تنظیم شده راه پیدا کند. تایید و راهاندازی صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) اسپات بیتکوین طی اوایل سال جاری میلادی، نشان میدهد که این ارز دیجیتال یک سر و گردن بالاتر از همنوعان آلت کوینی خود ایستاده است.
بیشتر بخوانید: ETF چیست؟ معرفی جامع صندوقهای قابل معامله به زبان ساده
البته، اتریوم نیز تقریباً نیمی از این راه را رفته و در صورت تایید نهایی توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده آمریکا (SEC) و شروع به کار صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) اسپات اتریوم، اولین آلت کوینی خواهد بود که توانسته است به این افتخار دست پیدا کند.
ماهیت و کاربرد
و در نهایت، شاید مهمترین مقایسهای که باید بین بیتکوین و آلت کوینها صورت گیرد، پیرامون ماهیت و کاربرد آنهاست. واقعیت این است که بیتکوین، از نظر کاربرد، شبکه و قابلیتها، هزینههای تراکنش و ویژگیهایی از این دست بسیار عقبماندهتر از آلتکوینهایی که اخیراً راهی بازار شدهاند.
اما این، چیزی از ارزش بیتکوین کم نمیکند!
بیتکوین، پادشاه ارزهای دیجیتال دنیاست، از نظر ارزش بازار توانسته به لیست ۱۵ ارز برتر دنیا – ارزهای فیات – راه پیدا کند و حتی از روبل روسیه نیز بالاتر بایستد، و بهعنوان یک ارز، بعید است آلت کوینی بتواند به گرد پای آن برسد.
اما از نظر کاربرد، احتمالاً در دنیای کریپتو آلت کوینها به زودی جای بیتکوین را خواهند گرفت و دقیقاً بهخاطر همین کاربردها نیز ممکن است شاهد آلت سیزن (Altseason) باشیم.
آلتسیزن (Altseason) چیست و چهزمانی رخ میدهد؟
برای درک مفهوم آلتسیزن (Altseason) ابتدا لازم است در مورد دامیننس (Dominance) صحبت کنیم.
منظور از دامیننس بیتکوین (Bitcoin Dominance) نسبت ارزش بازار بیتکوین به ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال است. زمانی که این دامیننس بیتکوین کاهش پیدا میکند، به این معنی است که ارزش آن در بازار افت کرده ولی سایر بخشهای بازار – که آلت کوینها آن را تشکیل دادهاند – پا بر جا هستند یا حتی در حال افزایشاند.
در چنین حالتی، گفته میشود که تسلط آلت کوینها بر بازار بیشتر شده است و اصطلاحا آلت سیزن رخ داده است. آلت سیزن از دو واژه آلت (Alt) بر گرفته از آلت کوینها و سیزن (Season) به معنی فصل تشکیل شده است و به معنی تحتالفظی فصل آلت کوینها است؛ یعنی زمانی که بیتکوین از روند صعودی فروکش کرده و آلت کوینها بازار را در دست دارند و رشد میکنند.
علائمی که نشان میدهند آلت سیزن در راه است به شرح زیر هستند:
- تسلط بیتکوین یا دامیننس آن کاهش پیدا میکند
- روند قیمتی اتریوم از بیتکوین جدا میشود
- شاخص آلت سیزن افزایش پیدا میکند
- ترس کاهش یافته و طمع افزایش مییابد
- قیمت آلتکوینها در سطح بازار رو به افزایش میگذارد
- حجم معاملات آلت کوینها بیشتر میشود
- و مواردی از این دست…
مزایا و معایب آلت کوینها
در حالت کلی، آلت کوینها بسته به ویژگیها و کاربردهایی که دارند، دارای یکسری مزیتها هستند که برخی از مهمترین این مزیتها را در ادامه معرفی میکنیم:
- آلت کوینها نسخههای توسعه یافته، بهبود یافته و مترقی بیتکوین هستند
- آلت کوینها مگر در موارد خاص دارای کاربردها، ویژگیها و مزیتهای منحصربهفرد هستند
- آلت کوینها از نظر کاربری، شانس بالاتری برای بقا نسبت به بیتکوینی دارند که از نظر شبکه چندان کارآمد نیست
- آلت کوینها هم برای سرمایهگذاری و هم ترید کردن گزینههای بهتر و متنوعتری دارند
در عین حال، معایب آلت کوینها را نیز نباید نادیده گرفت. معایبی که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- آلت کوینها ریسک معاملاتی بالاتری به دلیل ناپایداری و نوسانات شدید دارند
- احتمال کلاهبرداری، سوء استفاده و امنیت پایین یا هک و سرقت در آلت کوینها بسیار بالاست
- آلت کوینها، بهویژه آلت کوینها کمتر شناخته شده، جامعه کاربری و نقدشوندگی پایینتری دارند
- از نظر رگولاتوری و پذیرش، هرگز نمیتوان سطح بیتکوین را با آلت کوینها مقایسه کرد
- آلت کوینها به دلیل تنوع بسیار بالا، از نظر انتخاب برای ترید و سرمایهگذاری چالش برانگیز هستند
اگر بخواهیم به مزیتها و معایب آلت کوینها در مقایسه با بیتکوین نگاهی بیندازیم، جدول زیر را خواهیم داشت:
مزیتها | معایب |
آلت کوینها دارای تنوع بالایی هستند | آلت کوینها امنیت به مراتب پایینتری دارند |
آلت کوینها دارای کاربردیتر بوده و کارآمدتر هستند | احتمال هک، سرقت و کلاهبرداری در آلت کوینها بالاست |
آلت کوینها برای بقا شانس بیشتری نسبت به بیتکوین دارند | آلت کوینها جامعه کاربری و نقدشوندگی پایینتری دارند |
آلت کوینها نسخههای مترقی و بهبود یافته بیتکوین هستند | آلت کوینها از نظر رگولاتوری و پذیرش بسیار ضعیف هستند |
معرفی بهترین آلت کوینها
در ادامه، تعدادی از بهترین آلتکوینهای بازار را معرفی خواهیم کرد که هر یک به دلیل خاصی در این زمره قرار گرفتهاند. برخی از این آلت کوینها دارای کاربرد گستردهای در صنعت پرداخت و در کل اکوسیستم خدمات مالی هستند، برخی برای سرمایهگذاری گزینه خوبی بوده و از منظر اقتصادی آیندهدار هستند و مواردی از این دست…
پنج مورد از بهترین آلتکوینها از جوانب مختلف عبارتند از:
- اتریوم (ETH)
- بایننس کوین (BNB)
- تتر (USDT)
- کاردانو (ADA)
- سولانا (SOL)
اتریوم (ETH)
بسیاری از افراد و متخصصین ارزهای دیجیتال، بر این عقیده هستند که بیتکوین طلای دیجیتال است. این در حالی است که همان افراد، اتریوم (Ethereum) با نماد اختصاری ETH را نیز نقره دیجیتال نامیدهاند!
اتریوم، درست پس از بیتکوین در صدر جدول ارزهای دیجیتال دنیا ایستاده است و از خیلی جهات، به قدری مورد پذیرش قرار گرفته، رشد کرده و ارتقا یافته که بسیاری معتقد هستند باید نام آلت کوین از روی این ارز برداشته شود.
قابلیتهای شبکه اتریوم، باعث شده است تا بزرگترین و کاربردیترین شبکه بلاکچینی تمام دنیا باشد:
- پشتیبانی از قراردادهای هوشمند (Smart Contracts)
- پشتیبانی از برنامههای کاربردی غیرمتمرکز (DApps)
- پشتیبانی از فناوریهای وب۳ (Web3)
- پشتیبانی از پروژههای پلی تو ارن (Play To Earn)
- پشتیبانی از توکنهای غیرمثلی (NFT)
- و مواردی از این دست…
در واقع، اگر بیتکوین بزرگترین و بهترین ارز دیجیتال دنیا است، در عوض اتریوم هم از نظر شبکه بلاکچینی بزرگترین و نویدبخشترین پروژه است.
خصوصا که شبکه اتریوم بر خلاف بیتکوین ایستا نیست، پویایی دارد و مدام در حال به روز رسانی بوده است. ادغام راهحلهای لایه دوم روی این شبکه نظیر آپتیمیسم (Optimism) و آربیتروم (Arbitrum)، تاثیر بسیار زیادی در افزایش کارایی و مقرونبهصرفهتر شدن تراکنشهای شبکه اتریوم داشته است.
همه این اتفاقها، حاکی از آن هستند که اتریوم چه از منظر کارکرد و چه از منظر سرمایهگذاری، یکی از بهترین آلت کوینها دنیا است. خصوصاً که اولین و تنها آلت کوینی هم هست که صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) اسپات آن توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده آمریکا (Sec) تایید شده و در شرف راهاندازی است.
بایننس کوین (BNB)
بایننس کوین (Binance Coin) با نماد اختصاری BNB در ابتدای امر بهعنوان توکن بومی صرافی ارز دیجیتال بایننس (Binance) راهاندازی شده بود.
در واقع، این آلت کوین صرفاً یک توکن کاربردی (Utility Tokens) یا به تعبیر برخیها یک توکن صرافی (Exchange Token) بود که به مرور زمان، به واسطه توسعه شبکه بایننس اسمارت چین (BSC)، کاربردهای گستردهتری در خارج از اکوسیستم بایننس پیدا کرد.
ویژگیهایی که باعث میشوند آلت کوین BNB یک گزینه فوقالعاده از نظر کارآمدی و سرمایهگذاری باشد به شرح زیر هستند:
- قابلیت مشارکت در لانچپد (Launchpad) بایننس
- قابلیت پرداخت کارمزد تراکنشها در صرافی بایننس و ولتها
- قابلیت خرید و رزرو پرواز و اقامتگاه در پلتفرم اختصاصی بایننس تراول
- قابلیت پرداخت در اغلب پلتفرمهای خدمات مالی
- قابلیت شارژ کارتهای اعتباری و غیره…
تتر (USDT)
آلت کوین بعدی که که میتواند جزو بهترینها باشد، تتر (tether) با نماد اختصاری USDT است. این استیبلکوین، پس از بیتکوین و اتریوم از نظر ارزش بازار در رده سوم جهان ایستاده است و کاربردهای متعددی دارد:
- قابلیت استفاده بهعنوان جفت معاملاتی در بازار
- قابلیت استفاده بهعنوان ابزاری برای پرداختهای همتابههمتا
- یکی از گزینههای پرداخت برونمرزی بهجای دلار و یورو
- در امان بودن از نوسانات بالای بازار کریپتو و سایر آلت کوینها
- قابلیت جایگزینی بهجای دلار کاغذی در سرمایهگذاریهای ارزی باشد
در واقع، به این دلیل که قیمت تتر با دلار آمریکا پگ شده است، در بسیاری از فرایندها و سازوکارهای دنیای کریپتو و واقعی کاربرد دارد. این ارز، روی شبکههای متعددی نیز صادر شده است که تعدادی از آنها به شرح زیر هستند:
- اومنی (Omni)
- اتریوم (Ethereum)
- سولانا (Solana)
- ترون (Tron)
- آلگورند (Algorand)
- ایاس (EOS)
- پالیگان (Polygon)
- بایننس چین (BNB Chain)
- آوالانچ (Avalanche)
- بیتکوین کش (Bitcoin Cash)
همین نشان میدهد که تتر کاربردهای گستردهای دارد و در خیلی از پلتفرمها، شبکهها و زیرساختها استفاده میشود. اما یک نکته هم در مورد تتر وجود دارد که بیشتر برای کاربران ایرانی آن اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید: کیف پول ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد؟
اینکه به دلیل تورم موجود در اقتصاد ایران، کاربران میتوانند بهجای دلار کاغذی – که دردسرهای زیادی برای خرید و نگهداری و نقد شدن دارد – به راحتی از تتر برای سرمایهگذاریهای بلند مدت خود استفاده کنند.
کاردانو (ADA)
کاردانو (Cardano) با نماد اختصاری ADA دیگر آلت کوین برتر بازار است. مزیتهای شبکه کاردانو از قبیل:
- تیم توسعه دهنده قوی و معتبر
- پشتوانه تحصیلی و تخصصی قدرتمند
- استفاده از مکانیسم چند لایه در زیرساخت بلاکچینی
- مقیاسپذیری نامحدود، سرعت بسیار بالا و هزینههای تراکنشی پایین
- بهرهمندی از بلاکچین نسل سوم با امنیت و اعتماد بسیار بالاتر
- ایمنی ریاضی به واسطه پروتکل اثبات سهام
- و مواردی از این دست…
قابلیت این را دارد که در موقعیتهای مختلفی استفاده شود، گزینهای جذاب برای ترید کردن باشد و از ارزهای دیجیتال ایدهآل برای سبدهای سرمایهگذاری بلند مدت و میان مدت باشد.
سولانا (SOL)
آخرین آلت کوینی هم که میخواهیم معرفی کنیم، سولانا (Solana) با نماد اختصاری SOL است. سرعت بالای تراکنشها در عین کارمزدهای پایین، استفاده از مکانیسم اجماع هیبریدی و نوآورانه که ترکیبی از اثبات تاریخ (Proof of History) و اثبات سهام (Proof of Stake) است، و ارائه بستری کارآمد برای توسعه دهندگان برنامههای غیرمتمرکز، سولانا را به پروژهای نویدبخش تبدیل کرده است.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید سم بنکمن فراید (Sam Bankman Fried)، بنیانگذار و مدیرعامل سابق صرافی افتیایکس (FTX) که در سال ۲۰۲۲ میلادی امپراتوریاش به یکباره فرو ریخت و اکنون در زندان بهسر میبرد، به زندانبانهای خود توصیه کرده است که سولانا بخرند! بر اساس گزارش منتشر شده از سوی نیویورک تایمز، سم بنکمن فراید به زندانبانهای خود توصیه کرده است که روی سولانا سرمایهگذاری کنند!
آینده آلت کوینها
به وضوح میتوان پیشبینی کرد که در آیندهای نه چندان دور، آلت کوینها بخشی از اکوسیستم خدمات مالی جهان باشند. در حال حاضر نیز طیف گستردهای از خرید و فروشها و پرداختها، از شاهراه ارزهای دیجیتال و آلتکوینها میگذرند و به قطع یقین، این روند در آیندهای نه چندان دور شدت هم خواهد یافت.
به ویژه در صورتی که این ارزها توسط دولتمردان به رسمیت شناخته شده و ایجاد و اعمال استانداردها و قوانین رگولاتوری منطقیتر در مورد آنها عملی شود، پذیرش و اعتماد به بازار افزایش خواهد یافت.
با این حال، اگر برای سرمایهگذاری دنبال آلت کوینها هستید، لازم است یکسری معیارها را مد نظر داشته باشید:
- تیم توسعه دهنده
- حامیان و منتقدان
- اهداف، نقشه راه و وایت پیپر
- کاربردهای آلتکوین یا شبکه آن
- جامعه کاربری
- نسبت عرضه و تقاضا
- شرایط کلی بازار
جمعبندی
به همه ارزهای دیجیتالی که بعد از بیتکوین (Bitcoin) معرفی شدهاند آلت کوین (Altcoin) گفته میشود. در واقع، همه ارزهای دیجیتالی که در حال حاضر در سطح بازار وجود دارند و هر یک دارای ویژگیها، کاربردها و اهداف منحصربهفرد خودند آلت کوین محسوب میشوند.
انواع مختلف آلت کوینها به شرح زیر هستند:
- کوینها
- توکنها
- استیبلکوینها
- میمکوینها
- شتکوینها
که در متن مقاله به همراه برخی دستهبندیهای جزئیتر و تخصصیتر به آنها پرداخته شده است. بهعلاوه، در متن آلت کوینها را از نظر تاریخچه، ثبات و پایداری، رگولاتوری و ماهیت و کاربرد با بیتکوین مقایسه کردهایم. مزیتها و معایب آلت کوینها، کاربردهای آنها، معنا و مفهوم آلت سیزن و معرفی بهترین آلت کوینهای دنیا برای استفاده، سرمایهگذاری و اهداف دیگر را نیز میتوانید در ادامه متن فوق مطالعه کنید.