یک کیف پول که روی آن یک سکه بیت کوین قرار دارد و در پسزمینه چند سکه ارز دیجیتال دیده می شود. کیف پول ارز دیجیتال چیست

کیف پول ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد؟

زمان مطالعه:

13 دقیقه
فهرست محتوا

ارزهای دیجیتال، مانند بیت کوین (BTC) به عنوان یک روش نوین برای پرداخت و سرمایه‌گذاری، محبوبیت زیادی پیدا کرده‌اند. برای استفاده از ارزهای دیجیتال، به یک کیف پول ارز دیجیتال نیاز دارید. اما کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ در این مقاله، به بررسی کیف پول ارز دیجیتال، نحوه کار آن، انواع آن، مزایا و معایب آن، و بهترین کیف پول های ارز دیجیتال خواهیم پرداخت. با پیپسیلون همراه باشید.

کیف پول ارز دیجیتال چیست؟

کیف پول ارز دیجیتال (Cryptocurrency Wallet) نرم‌افزار یا سخت‌افزاری است که به کاربران امکان ذخیره و استفاده از ارزهای دیجیتال را ارائه می‌دهد. به شکل رایج به جای کیف پول ارز دیجیتال از کلمه والت (Wallet) نیز استفاده می‌شود.

همان طور که می‌دانیم در ارزهای دیجیتال مانند پول‌های رایج، کاغذ یا سکه‌ای وجود ندارد که در یک کیف پول یا کیف فیزیکی قرار گیرد. ارزهای دیجیتال بر بستر بلاک چین هستند و کاربر نمی‌تواند آن‌ها را لمس کند. اما هنوز نیاز به درک مالکیت دارایی‌های ارز دیجیتال توسط افراد و سازمان‌ها و دانستن مقدار دارایی موجود است، مشابه حساب بانکی که موجودی بانکی را ارائه می‌دهد.

یک کیف پول ارز دیجیتال امکان دسترسی و بررسی موجودی خود و همچنین امکان ارسال و دریافت تراکنش‌های رمز ارزی را به کاربر ارائه می‌دهد. رویکردی که از نظر مفهومی شبیه به نحوه انجام تراکنش‌ها توسط یک حساب بانکی سنتی است. برای بسیاری از کاربران، کیف پول ارز دیجیتال مکانیسم اصلی برای مدیریت موجودی ارزهای دیجیتال است.

چرا کیف پول ارز دیجیتال اهمیت دارد؟

مشابه سایر ارزها، ارزهای دیجیتال نیز می‌توانند به عنوان یک نوع دارایی، انجام انواع پرداخت‌ها و همچنین تبادل بین افراد استفاده شوند. پس محل نگهداری آن‌ها یعنی کیف پول‌های دیجیتال از اهمیت بالایی برخوردارند. والت‌ها برای چندین کار مهم که به امکان استفاده عملی از ارزهای دیجیتال کمک می‌کنند ضروری هستند، از جمله:

  • مدیریت ارز دیجیتال: کیف پول‌های کریپتو به کاربران امکان مانیتور کردن موجودی ارز دیجیتال را ارائه می‌کنند.
  • تراکنش‌ها: ارسال و دریافت پرداخت‌های ارز دیجیتال یک ویژگی مهم کیف پول‌های کریپتو است.
  • اتصال به برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps): کیف پول ارز دیجیتال برای اتصال و تعامل با dApps وب ۳ ضروری است.
  • هویت‌های کاربری: تمام ارزهای دیجیتال بر روی یک بلاک چین ذخیره می‌شوند. یک کیف پول کریپتو امکان تراکنش با یک نام کاربری را فراهم می‌کند که می‌تواند با یک آدرس کلید عمومی روی این بلاک چین مرتبط شود.
  • مدیریت کلیدها: از نظر عملکردی، ارزهای دیجیتال به عنوان آدرس کلید عمومی در بلاک چین وجود دارند. یک کیف پول ارز دیجیتال به کاربران کمک می‌کند تا کلیدهای رمزگذاری خصوصی مورد استفاده برای دسترسی به یک آدرس خاص و امکان انجام تراکنش در آن را مدیریت کنند.

کیف پول ارز دیجیتال چگونه کار می‌کند؟

به شکل کلی، کیف پول ارز دیجیتال با استفاده از فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) کار می‌کند. دفتر کل توزیع شده، یک پایگاه داده غیرمتمرکز است که توسط چندین کامپیوتر در سراسر جهان مدیریت می‌شود.

با استفاده از یک کیف پول فیزیکی، افراد می‌توانند ارز فیات یا کارت‌های بانکی و اعتباری را نگهداری کنند که امکان دسترسی به وجوه آن‌ها را فراهم می‌کند. اما یک کیف پول ارز دیجیتال، رمز ارزها را نگهداری نمی‌کند، بلکه اعتبارنامه‌های مورد نیاز را به صورت کلیدهای خصوصی برای دسترسی به بلاک چین برای یک ارز دیجیتال خاص در دست دارد.

در بانکداری سنتی، کاربران حساب‌های بانکی را با شماره حساب دریافت می‌کنند. در یک بلاک چین ارز دیجیتال، کلید عمومی همان مفهوم اولیه شماره حساب بانکی را دارد. داشتن صرف شماره حساب بانکی یا کلید عمومی برای انجام مجموعه کامل تراکنش‌ها با یک حساب کافی نیست.

بلاک چین با مدل زیرساخت کلید عمومی برای رمزنگاری کار می‌کند. کلید عمومی و کلید خصوصی مخصوص کاربرانی است که یک دارایی یا ارز دیجیتال خاص را در اختیار دارند. برای دسترسی و انتقال ارزهای دیجیتال، هر دو کلید مورد نیاز است. درست همانطور که یک شماره حساب با رمز عبور برای دسترسی به حساب بانکی استفاده می‌شود، برای دسترسی به دارایی در یک بلاک چین به یک کلید خصوصی در کنار کلید عمومی نیاز است.

کیف پول‌های ارز دیجیتال، کلید خصوصی و اطلاعات کاربر را در خود نگه می‌دارند، در حالی که کلیدهای عمومی در بلاک چین قرار دارند. با ترکیب کلیدهای عمومی و خصوصی، یک کیف پول ارز دیجیتال می‌تواند یک عملیات امن را برای تأیید موجودی و ارسال یا دریافت تراکنش‌های ارزهای دیجیتال فعال کند. اما این کلید عمومی و خصوصی که چند بار نام بردیم در واقع چه چیزی هستند؟

کلید عمومی و خصوصی چیست؟

در ساده‌ترین شکل می‌توان گفت که کلید عمومی و خصوصی مثل آدرس ایمیل و پسورد ایمیل هستند (یا همان مثال شماره حساب و رمز حساب بانکی). کلید عمومی می‌تواند برای رمزگذاری داده‌ها استفاده شود، در حالی که کلید خصوصی می‌تواند برای رمزگشایی داده‌های رمزگذاری شده با کلید عمومی استفاده شود. در ارزهای دیجیتال، کلید عمومی به عنوان آدرس کیف پول کاربر عمل می‌کند، در حالی که کلید خصوصی برای ارسال و دریافت تراکنش‌های ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود.

کلید عمومی (Public Key)

کلید عمومی یک کلید رمزنگاری‌شده است که می‌تواند برای رمزگذاری داده‌ها استفاده شود. کلید عمومی می‌تواند با هر کسی به اشتراک گذاشته شود، زیرا برای رمزگشایی داده‌های رمزگذاری‌شده با کلید عمومی به کلید خصوصی نیاز است. در ارزهای دیجیتال، کلید عمومی به عنوان آدرس کیف پول کاربر عمل می‌کند. آدرس کیف پول کاربر یک رشته طولانی از حروف و اعداد است که می‌تواند برای ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال استفاده شود.

کلید خصوصی (Private Key)

کلید خصوصی باز هم یک کلید رمزنگاری است اما برای رمزگشایی داده‌های رمزگذاری‌شده با کلید عمومی استفاده می‌شود. کلید خصوصی باید بسیار با دقت نگهداری شود، زیرا برای دسترسی به ارزهای دیجیتال کاربر ضروری است. در ارزهای دیجیتال، کلید خصوصی برای امضای ارسال و دریافت تراکنش‌های ارزهای دیجیتال استفاده می‌شود. امضای تراکنش ها به این معناست که کاربر تراکنش را تأیید کرده است.

نحوه کار کلید عمومی و کلید خصوصی در ارزهای دیجیتال

برای ارسال ارزهای دیجیتال به کاربر دیگر، کاربر مبدا باید کلید عمومی گیرنده را بداند. سپس می‌تواند از کلید خصوصی خود برای امضای تراکنش استفاده کند. پس از امضا، این تراکنش به شبکه ارز دیجیتال ارسال می‌شود. شبکه، ارز دیجیتال تراکنش را بررسی می‌کند و اگر معتبر باشد، آن را در بلاک چین ثبت می‌کند. هنگامی که تراکنش در بلاک چین ثبت شد، ارزهای دیجیتال به کیف پول گیرنده منتقل می‌شوند.

یک کیف پول و یک موبایل در کنار هم قرار دارند و چند سکه ارز دیجیتال در حال انتقال بین این دو هستند. کیف پول ارز دیجیتال چیست؟

انواع کیف پول ارز دیجیتال

از نظر عملکردی، دو نوع اصلی کیف پول ارز دیجیتال وجود دارد: کیف پول‌های گرم (Hot Wallet) و کیف پول‌های سرد (Cold Wallet). کیف پول گرم به طور کلی همیشه روشن و متصل به اینترنت است که به این دسته معمولا کیف پول نرم‌افزاری (Software Wallet) نیز گفته می‌شود. در طرف مقابل کیف پول سرد، که گاهی اوقات به عنوان ذخیره‌سازی سرد نیز شناخته می‌شود، معمولا آفلاین بوده و فقط در صورت نیاز به اینترنت متصل می‌شود.

انواع کیف پول سرد

  • کیف پول سخت‌افزاری (Hardware Wallet): در این نوع کیف پول ارز دیجیتال، کلید خصوصی کاربر بر روی یک قطعه فیزیکی ذخیره می‌شود که معمولا یک درایو USB است. از آنجایی که این فلش، یک دستگاه امن است که همیشه به اینترنت متصل نیست، کیف پول سخت‌افزاری زمانی که کاربر آن را از کامپیوتر جدا می‌کند نوعی ایزوله‌سازی برای دارایی‌های وی ایجاد می‌کند.
  • کیف پول کاغذی: کیف پول کاغذی یک راه حل بسیار ساده و ابتدایی برای ذخیره‌سازی سرد دارایی‌های دیجیتال است. به این صورت که کاربر، اطلاعات کلید عمومی و خصوصی خود را روی یک تکه کاغذ می‌نویسد. البته پلتفرم‌هایی وجود دارد که اطلاعات شما را روی کاغذهای خاصی چاپ می‌کنند و در دسترس شما قرار می‌دهند.

انواع کیف پول گرم

  • کیف پول‌ آنلاین (تحت وب): این دسته، شاید رایج‌ترین و پرکاربردترین شکل کیف پول ارز دیجیتال در خدمات آنلاین باشد. در این مدل، یک سرویس آنلاین مانند صرافی ارز دیجیتال، کلیدهای عمومی و خصوصی کاربر را در اختیار دارد. کاربران با ورود به سرویس آنلاین صرافی به کیف پول خود دسترسی پیدا می‌کنند.
  • کیف پول دسکتاپ: این نوع کیف پول دیجیتال، کلیدهای رمزنگاری را در یک برنامه روی سیستم دسکتاپ کاربر ذخیره می‌کند.
  • کیف پول موبایلی: همان طور که از اسم آن پیداست، این مدل کیف پول گرم از یک برنامه تلفن همراه برای ذخیره کلیدهای عمومی و خصوصی کاربر برای دسترسی و استفاده از ارزهای دیجیتال استفاده می‌کند.

کیف پول‌های حضانتی در مقابل غیر حضانتی

انواع کیف پول‌های ارز دیجیتال، یا حضانتی (Custodial) هستند یا غیر حضانتی (NonCustodial). به این دو، کیف پول امانی و غیر امانی نیز گفته می‌شود. تفاوت اساسی بین این دوسته، کنترل کاربر روی دارایی‌ها است:

کیف پول حضانتی

کیف پول ارز دیجیتالی است که در آن حضانت یعنی کنترل و عملیات کیف پول، توسط شخص ثالث مدیریت می‌شود. این شخص ثالث معمولا یک صرافی ارز دیجیتال است، جایی که کاربران کوین و توکن دیجیتال و سایر دارایی‌های رمزنگاری‌شده را خرید و فروش می‌کنند. می‌توان گفت کیف پول حضانتی به کاربران یک راه حل آسان برای نگهداری دارایی‌های دیجیتال ارائه می‌دهد.

کیف پول غیر حضانتی

کیف پول ارز دیجیتالی است که در آن حضانت، توسط فردی که کلیدهای خصوصی بلاک چین را دارد، انجام می‌شود و مسئول امنیت این دارایی‌ها می‌باشد. کیف پول‌های غیر حضانتی شامل کیف پول‌های کاغذی و همچنین کیف پول‌های نرم‌افزاری هستند که توسط کاربران مدیریت می‌شوند.

مزایا و معایب انواع کیف پول ارز دیجیتال

بسته به نوع کیف پولی که استفاده می‌شود، مزایا و معایب بالقوه‌ای برای هر کدام وجود دارد. بزرگترین خطر برای همه انواع کیف پول، امکان سرقت، کلاهبرداری یا حمله سایبری است. با این وجود، داشتن یک نوع والت برای کاربران و شرکت‌ها الزامی است تا بتوانند روی دارایی‌های خود کنترل و نظارت داشته باشند.

مزایای کیف پول غیر حضانتی

  1. امکان کنترل و نگهداری مستقیم دارایی‌های رمز ارزی توسط کاربران را فراهم می‌کند.
  2. دسترسی مستقیم و سریع را فراهم می‌کند.
  3. تراکنش‌ها در برابر نظارت، محدودسازی یا کنترل توسط هر شرکت یا شخص ثالث مقاومت دارد.

معایب کیف پول غیر حضانتی

  1. ممکن است برای همه کاربران قابل درک و استفاده نباشد و آموزش نیاز دارد.
  2. در استفاده از آن، امکان خطا از طرف کاربر وجود دارد.
  3. مسئولیت صرفا با کاربر است.

مزایای کیف پول حضانتی

  1. به دلیل ادغام شدن در یک سرویس آنلاین، امکان دسترسی آسان را فراهم می‌کند.
  2. امکان تبدیل ارز دیجیتال به ارز فیات و برعکس را راحت‌تر می‌کند.
  3. توسط یک ارائه‌دهنده مدیریت می‌شود.

معایب کیف پول حضانتی

  1. فقدان کنترل کامل کاربر بر دارایی‌ها.
  2. خطر محدود و یا مسدود شدن تراکنش‌ها.
  3. خطر ورشکستگی یا کلاهبرداری در سمت ارائه‌دهنده که می‌تواند منجر به خسارت شود.
  4. ممکن است امانتدار (صرافی)، قربانی حمله سایبری شود.
یک گوشی با تصویر یک کیف پول ارز دیجیتال در دستان یک انسان است و پسزمینه عبارت my digital wallet نوشته شده است. کیف پول ارز دیجیتال چیست؟

نمونه‌هایی از کیف پول ارز دیجیتال

برای هر دسته از انواع کیف پول ارز دیجیتال، چندین نمونه وجود دارد که کاربران می‌توانند بر اساس نیاز و نحوه استفاده خود، یکی را انتخاب کنند.

نمونه‌های کیف پول دیجیتال سخت‌افزاری عبارتند از:

Ledger: مجموعه‌ای از گزینه‌های مختلف و کاربردی در یک والت سخت‌افزاری را ارائه می‌دهد. (دو مدل محبوب: Nano S و Nano X)

Trezor: یکی از قدیمی‌ترین کیف پول‌های رمزنگاری که دو مدل Trezor Model One و Trezor Model T premium را ارائه می‌دهد.

SecuX: شرکتی رو به رشد به حساب می‌آید و دارای چندین مدل از کیف پول‌های سخت‌افزاری است، از جمله V20، W20 و W10.

SafePal: محصول اصلی  این شرکت، کیف پول سخت‌افزاری مدل S1 است که یک گزینه کم هزینه برای کاربران محسوب می‌شود.

نمونه‌های کیف پول دیجیتال نرم‌افزاری عبارتند از:

Coinbase: سه نوع کیف پول ارز دیجیتال را ارائه می‌دهد، از جمله دسکتاپ، موبایل و تحت وب.

Exodus: دو مدل کیف پول دسکتاپ و موبایل را ارائه می‌دهد و همچنین می‌تواند به کیف پول سخت‌افزاری Trezor متصل شود.

Crypto.com: به عنوان بخشی از صرافی خود، دو مدل کیف پول ارز دیجیتال مبتنی بر وب و برنامه موبایل را به کاربران ارائه می‌دهد.

MetaMask: متامسک نیز دو مدل کیف پول ارائه می‌دهد؛ نسخه موبایل و نسخه دسکتاپ که به عنوان افزونه روی مرورگرها نصب می‌شود.

Trust Wallet: کیف پول تراست والت یک گزینه بسیار محبوب است، که هم به شکل اپلیکیشن موبایل و هم افزونه مرورگرها برای دسکتاپ در دسترس کاربران قرار دارد.

چگونه امنیت کیف پول ارز دیجیتال را بالا ببریم؟

برای محافظت از والت‌های خود، باید اقدامات امنیتی زیر را انجام دهید:

  • از یک کیف پول معتبر استفاده کنید.
  • کلید خصوصی خود را در یک مکان امن ذخیره کنید.
  • از یک رمز عبور قوی برای کیف پول خود استفاده کنید.
  • از اطلاعات شخصی خود (مانند نام یا نام خانوادگی یا شماره تماس و غیره) در رمز عبور به هیچ عنوان استفاده نکنید.
  • از یک احراز هویت دو مرحله‌ای (۲FA) برای کیف پول خود استفاده کنید.
  • ترجیحا از کیف پول سرد استفاده کنید.
  • در صورت استفاده از کیف پول نرم‌افزاری، حتما آن را به‌روز نگهدارید و به شکل مداوم آپدیت کنید.

چگونه بهترین کیف پول ارز دیجیتال را انتخاب کنیم؟

اولین انتخاب کیف پول ارز دیجیتال برای کاربران جدید اغلب یک کیف پول آنلاین با صرافی ارز دیجیتال برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال است. در حالی که این انتخاب ممکن است آسان‌ترین باشد، لزوما بهترین انتخاب برای همه کاربران نیست. هنگام انتخاب بهترین کیف پول ارز دیجیتال، موارد زیر را در نظر بگیرید:

کیف پول سرد در مقابل گرم

یک کیف پول سخت‌افزاری، دسترسی به دارایی‌ها بدون اتصال به اینترنت را ارائه می‌دهد. کیف پول سخت‌افزاری یک انتخاب مناسب برای کسانی است که به دنبال بالاترین ضریب امنیت هستند و می‌خواهند از هک شدن سرویس آنلاین یا دسکتاپ یا برنامه موبایل یا قربانی شدن توسط باج‌افزار یا سایر حملات کاملا دور بمانند. چالش یک کیف پول سخت‌افزاری این است که همیشه روشن نیست و همچنین به اندازه سرویس‌های آنلاین به راحتی قابل دسترسی نیست، که استفاده از آن را کمی دشوار می‌کند.

امنیت

برای کیف پول‌های ارز دیجیتال گرم، امنیت اولویت اصلی است. کاربر باید گزینه‌ای را انتخاب کند که دارای قابلیت‌های احراز هویت قوی، از جمله احراز هویت چند عاملی (چند مرحله‌ای) باشد.

پشتیبانی از بلاک چین‌ها

کاربرانی که به دنبال استفاده از یک ارز دیجیتال خاص هستند، باید مطمئن شوند که فناوری کیف پول ارز دیجیتال انتخابی، خدمات مورد نظر را پشتیبانی می‌کند. سعی کنید کیف پولی انتخاب کنید که از بیشترین تعداد بلاک چین‌های ممکن پشتیبانی کند.

یکپارچه‌سازی و دسترسی

فراتر از پشتیبانی از ارزهای دیجیتال خاص، کاربران همچنین باید بررسی کنند که آیا صرافی ارز دیجیتال مورد نظر، اتصال راحت و پشتیبانی آسان برای کیف پول ارز دیجیتال منتخب را ارائه می‌دهد یا خیر.

سخن پایانی

کیف پول‌های ارز دیجیتال، ابزاری ضروری برای هر کسی است که می‌خواهد از ارزهای دیجیتال استفاده کند. مهم نیست که قصد خرید و فروش دارید یا صرفا برای ذخیره ثروت خود از ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنید، در هر حالت شما به یک کیف پول دیجیتال نیاز خواهید داشت. پس با انتخاب والت مناسب و رعایت اقدامات امنیتی، می‌توانید ارزهای دیجیتال خود را به طور ایمن ذخیره و مدیریت کنید.

امتیاز این نوشته:

میانگین امتیازها: 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این نوشته امتیاز می‌دهید

این مطالب مرتبط را هم بخوانید:

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *