پرایس اکشن (Price Action) یکی از محبوبترین استراتژیهای معاملاتی در بازارهای مالی از جمله فارکس و ارزهای دیجیتال است. پرایس اکشن به شما کمک میکند تا بر مبنای تغییرات روند قیمت و زمان، نقاط مناسب ورود به بازار و خروج از آن را پیدا کنید. در این مطلب از پیپسیلون، قصد داریم در مورد پرایس اکشن، الگوهای مورد استفاده در این استراتژی و همینطور ستاپهای مربوط به آن بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
اهمیت استفاده از پرایس اکشن (Price Action)
بازارهای مالی بزرگی همچون فارکس یا ارزهای دیجیتال، بازارهایی به شدت پر نوسان و با پتانسیل سود بالا هستند. اما این نکته را نیز نباید فراموش کرد که در عین بالا بودن پتانسیل سود، سطح ریسک نیز در این بازارها به شدت بالا است.
کم نیستند معاملهگرانی که به طمعِ سود بالا وارد این بازارهای مالی میشوند اما نه تنها سودی عایدشان نمیشود، که بخش قابل توجهی از سرمایه خود را نیز از دست میدهند. اما راهکار رهایی از این ضرر و زیانها و به عبارت بهتر مدیریت ریسک بالای بازارهای فارکس و ارز دیجیتال چیست؟
- تحلیل و ارزیابی درست بازار
- داشتن استراتژی معاملاتی درست
- داشتن مدیریت ریسک و سرمایه
منظور از استراتژی معاملاتی درست، این است که شما بتوانید زمانهای درست ورود به بازار و خروج از آن را شناسایی کنید. چه بسا معاملهگران زیادی باشند که تحلیل انجام داده یا بر اساس سیگنالهای دریافتیِ سالم اقدام به ترید کنند، اما به دلیل نبود همین استراتژی معاملاتی درست شکست بخورند.
فرقی نمیکند شما یک معاملهگر کوتاه مدت باشید (ترید کنید) یا بلند مدت (سرمایهگذاری کنید)؛ در صورتی که بتوانید با استفاده از تحرکات قیمتی موجود در بازار زمان درست ورود و خروج از معاملات را شناسایی کنید، موفق خواهید بود و این همان چیزی است که پرایس اکشن نام گرفته است.
مطالب مرتبط: انواع استراتژی معاملاتی در بازار فارکس
پرایس اکشن (Price Action) چیست؟
اصطلاح پرایس اکشن (Price Action) از دو کلمه Price به معنی قیمت و Action به معنی حرکت گرفته شده است و در لغت، به مفهوم تحرکات قیمتی است. این اصطلاح، بیشتر در خصوص تحرکات قیمتی اوراق بهادار مورد استفاده قرار میگیرد اما عنوان یکی از مهمترین و سادهترین استراتژیهای معاملاتی در بازارهای مالی نیز هست.
در استراتژی پرایس اکشن، تحلیلگر یا معاملهگر سعی میکند با مطالعه تاریخچه قیمت یا تحرکات قیمتی دارایی یا نماد معالاتی مورد نظر، سرنخهایی را در خصوص نقاط مناسب برای ورود و خروج از بازار شناسایی کرده و بر اساس آن حرکت کند.
مهمترین ابزاری که در استراتژی پرایس اکشن مورد استفاده قرار می گیرد، همان چارتهای قیمتی سادهای است که تقریباً همه با آنها آشنایی دارند. چارتهایی که ارائه دهنده جزئیاتی مثل قیمت باز و بسته شدن بازار و سطوح قیمتی بالا و پایین آن را در یک دوره زمانی خاص هستند.
همین میتواند یک مزیت مهم برای استراتژی پرایس اکشن قلمداد شود، که صرفاً با استفاده از یک چارت قیمتی انجام میشود و نیاز به نرمافزار، اندیکاتور یا ابزار خاص دیگری ندارد. ضمن آنکه پرایس اکشن جزو استراتژیهای ساده بازارهای مالی نیز هست که هر کسی میتواند با اندکی تلاش و مطالعه، آن را یاد گرفته و به راحتی از آن استفاده کند.
نحوه عملکرد پرایس اکشن
برای یادگیری استراتژی پرایس اکشن، نیاز نیست دانش و مهارت تکنیکال بالایی در بازارهای مالی داشته باشید. تنها محورها و مبانی پایهای که لازم است برای استفاده از این استراتژی بلد باشید، شامل موارد زیر هستند:
نمودار شمعی یا کندل استیک (Candlestick Chart)
در صورتی که در بازارهای مالی فعالیت داشته باشید، به احتمال زیاد نمودارهای شمعی یا کندل استیک (Candlestick Chart) را به خوبی میشناسید. اطلاعاتی که در این نمودارها نمایش داده میشوند، شامل موارد زیر هستند:
- قیمت بالا (High)
- قیمت پایین (Low)
- قیمت باز شدن (Open)
- قیمت بسته شدن (Close)
روند گاوی (Bullish Trend)
در صورتی که قیمت نماد معاملاتی مورد نظر در بازار، در یک تایم فریم (Time Frame) خاص در حال افزایش باشد، روندی که بر این تایم فریم حاکم است روند صعودی یا روند گاوی (Bullish Trend) نامیده میشود. در اصطلاح، بازار گاوی (Bullish Market) نیز کاربرد زیادی دارد.
روند خرسی (Bearish Trend)
روند خرسی (Bearish Trend) برعکس روند گاوی، زمانی استفاده میشود که قیمت نماد معاملاتی مورد نظر در یک تایم فریم در حال کاهش باشد. این روند که روند نزولی یا بازار خرسی (Bearish Market) هم نامیده میشود، باعث میشود تا اغلب معاملهگران دست به فروش داراییهای خود بزنند.
دلیل نامگذاری دو روند گاوی و خرسی برای روندهای صعودی و نزولی نیز این بوده است که گاوها، معمولاً سر به بالا دارند در حالی که خرسها، سر به زیر حرکت میکنند!!
خطوط حمایت و مقاومت (Support and Resistance Levels)
خط حمایت (Support Level) پایینترین سطح قیمتی نماد معاملاتی در سطح بازار است که در آن، عرضه به حالت اشباع خود رسیده و با افزایش تقاضا، روند نزولی موجود تغییر یافته و وارد فاز گاوی میشود.
در صورتی که روند قیمتی نزولی نتواند سطح حمایت را شکسته و از آن عبور کند، سطح قیمتی مورد نظر پایینترین قیمت خواهد بود و از این رو میتواند بهترین موقعیت برای پوزیشنهای لانگ (Long) و خریداران باشد.
برعکس این موضوع نیز صادق است. در صورتی که روند صعودی در بازار تا جایی ادامه پیدا کند که تقاضا به حد اشباع خود برسد، یک سطح مقاومت (Resistance) خواهیم داشت. در سطح مقاومت، عرضه رو به افزایش گذاشته و قیمت شروع به اصلاح میکند.
در صورتی که این اتفاق بیفتد، سطح مورد نظر بالاترین قیمت برای نماد معاملاتی است و بهترین موقعیت برای فروشندهها یا پوزیشنهای شورت (Short).
مطالب مرتبط: حمایت و مقاومت فارکس چیست؟
استراتژیهای پرایس اکشن
در پرایس اکشن، با الگوها و استراتژیهای مختلفی روبهرو هستیم که هرکدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. در ادامه، سه مورد از مهمترین و کاربردیترین الگوهایی که میتوانید استفاده کنید را معرفی می کنیم:
- استراتژی پین بار (Pin bar)
- استراتژی اینساید بار (Inside bar)
- استراتژی اوتساید بار (Outside Bar)
استراتژی پین بار (Pin bar)
استراتژی پین بار (Pin bar) یکی از قویترین و پرکاربردترین استراتژیهای پرایس اکشن است که برای نخستین بار توسط فردی به نام نایل فولر (Nial Fuller) مورد استفاده قرار گرفته است.
الگوهای مورد استفاده در استراتژی پرایس اکشن پین بار، یکسری الگوهای تک کندلی هستند که به معاملهگر در مورد تغییرات روند بازار سیگنال میدهند. شکل ظاهری الگوهای پین بار نیز از یک شمع تشکیل شده است که بدنهای کوتاه و سایهای بلند دارد (مانند تصویر زیر).
در این الگو، قیمت پس از آنکه به سطح خاصی میرسد، بعد از ضربه زدن بر میگردد و همین میتواند یک سیگنال کاربردی مبنی بر تغییر روند برای معاملهگران باشد تا وارد معامله شده یا از آن خارج شوند.
دو حالتی که میتوان در این استراتژی بررسی کرد به شرح زیر هستند:
پین بار صعودی (Bullish Pin Bar)
در کندل پین بار صعودی (Bullish Pin Bar)، سایه پین بار، زیر بدنه شمع قرار گرفته و نشان دهنده این است که خریداران قدرت بیشتری دارند. سیگنالی که این پین بار مخابره میکند این است که روند به احتمال زیاد از فاز نزولی وارد فاز صعودی خواهد شد.
پین بار نزولی (Bearish Pin Bar)
عملکرد پین بار نزولی درست برعکس چیزی است که در پین بار صعودی عنوان کردیم. در کندل پین بار نزولی سایه پین بار در بالای بدنه قرار گرفته است و نشان از این دارد که قدرت خریداران ضعیف شده و دور دورِ فروشندگان است!
با مشاهده کندل پین بار نزولی، سیگنال مخابره شده تغییر روند از صعودی به نزولی است و میتوان انتظار نزولی شدن روند را در ادامه داشت.
مزیتهای استراتژیهای پین بار نیز عبارتند از:
- ساده بودن استراتژی و الگوها برای هر تریدری
- دقت بسیار بالای استراتژی
- بازدهی فوقالعاده در بازارهای روند دار
استراتژی اینساید بار (Inside bar)
یکی دیگر از الگوهای بسیار مهم و کاربردی در استراتژی پرایس اکشن، استراتژی اینساید بار (Inside bar) نام دارد. اینساید بار از مدل الگوهای دو کندلی بوده و نشان دهنده تعادل قیمت در سطح بازار است.
استراتژی اینساید بار در بازههای زمانی روزانه و هفتگی شانس موفقیت و تاثیرگذاری به مراتب بیشتری دارد و عمدهترین دلیلش هم این است که ریسک این استراتژی در این تایم فریمهای کوتاه کمتر، و بازدهی آن حداکثر است.
کندلهایی که در این استراتژی مشاهده میکنیم، شامل دو کندل زیر است:
- کندل مادر (Mother Candle)
- کندل اینساید یا درونی (Inside Candle)
نقاط خرید و فروش یا ورود به پوزیشنهای لانگ و شورت در اینساید بار، نقاط بالاترین یا پایینترین قیمت در کندل مادر هستند.
یکی از نکات بسیار مهمی که در صورت مبتدی بودن باید در نظر داشته باشید این است که در ابتدا از این الگو در درون روند استفاده کنید. استفاده از الگوی اینساید بار در موقعیتهای برگشت و تغییر روند، نیاز به دانش و مهارت بالایی دارد و ممکن است برای معاملهگران مبتدی، آنطور که باید جواب ندهد.
همانطور که مشاهده میکنید، زمانی که کندل اینساید در داخل کندل مادر جای میگیرد و حالت متقارن کوچکتر از آن را تشکیل میدهد، احتمال اینکه برگشت روند داشته باشیم بسیار بالا است.
در صورتی که روند نزولی باشد، میتوانید سیگنال خرید از آن دریافت کرده و منتظر روند صعودی باشید و سیگنال مخابره شده در روندهای صعودی هم تغییر به نزولی و فروش است.
مزیتهای استراتژی اینساید بار
- قابلیت به خاطر سپاری آسان آن حتی برای تریدرهای مبتدی
- روانشناسی مشخصی که استراتژی ایجاد میکند
- یکی از بهترین گزینهها برای پوزیشنهای داخل روند
استراتژی اوتساید بار (Outside Bar)
و اما آخرین الگویی که قصد داریم در استراتژی پرایس اکشن به آن بپردازیم، استراتژی اوتساید بار (Outside Bar) است. اوتساید بار نیز مانند اینساید بار، یک الگوی دو کندلی است که خبر از شکست روند یا تغییر آن میدهد.
زمانی که کندل دوم، سقف و کف کندل قبلی را پوشش میدهد، شاهد تشکیل یک الگوی اوتساید بار در نمودار قیمتی هستیم و میتوانیم انتظار سیگنال خرید یا فروش بر اساس روند قبل از الگو را داشته باشیم.
در صورتی که روند بازار صعودی بوده، به احتمال زیاد شاهد تغییر روند به نزولی خواهیم بود و سیگنالی که مخابره میشود، سیگنال فروش است. در مورد روندهای نزولی نیز احتمال تغییر روند به صعودی بسیار بالا است و میتوانید وارد معاملات خرید یا پوزیشنهای لانگ شوید.
نکته: در استراتژی پرایس اکشن اوتساید بار، تا زمانی که الگو در نزدیکی سقف یا کف خود بسته میشود، باید منتظر شکست (Breakout) بمانید و قبل از مشاهده آن وارد معامله نشوید!
نکات مهم در مورد پرایس اکشن
تا این بخش از مقاله، با ماهیت استراتژی پرایس اکشن آشنا شده و سه مورد از مهمترین و کاربردیترین الگوهای آن را نیز با هم مرور کردیم. اما استراتژی پرایس اکشن نیز مانند سایر الگوها و استراتژیها، خالی از ایراد و ریسک نیست و لازم است حین استفاده از آن یکسری نکات را رعایت کنید:
- برای استفاده درست و اصولی از استراتژی پرایس اکشن، لازم است تمرین و تکرار داشته باشید
- به دلیل شباهت زیاد الگوها در پرایس اکشن، احتمال خطا به ویژه در تریدرهای مبتدی بسیار بالا است
- امکان وجود الگوهای جعلی در بازار – به واسطه تریدرهای بزرگ – وجود دارد که باید مراقب بود
- استفاده از دیگر الگوها یا اندیکاتورها در کنار پرایس اکشن میتواند شانس موفقیت را افزایش دهد
جمعبندی
پرایس اکشن (Price Action) یکی از محبوبترین استراتژیهای معاملاتی در بازارهای مالی از جمله فارکس و ارزهای دیجیتال است که به شما کمک میکند تا بر مبنای تغییرات روند قیمت و زمان، نقاط مناسب ورود به بازار و خروج از آن را پیدا کنید.
مهمترین ابزاری که در استراتژی پرایس اکشن مورد استفاده قرار میگیرد، همان چارتهای قیمتی سادهای است که تقریباً همه با آنها آشنایی دارند. چارتهایی که ارائه دهنده جزئیاتی مثل قیمت باز و بسته شدن بازار و سطوح قیمتی بالا و پایین آن را در یک دوره زمانی خاص هستند.
الگوهای مهمی که در استراتژی پرایس اکشن کاربرد دارند، شامل سه مورد زیر میشوند:
- استراتژی پین بار (Pin bar)
- استراتژی اینساید بار (Inside bar)
- استراتژی اوتساید بار (Outside Bar)
هر سه استراتژی به همراه توضیحات تکمیلی و تصاویر در متن مقاله آموزش داده شدهاند. ضمن آنکه میتوانید معایب و مزیتهای هر استراتژی و همینطور نکات مهم در خصوص استفاده از پرایس اکشن را نیز در متن مقاله مطالعه کنید.
سوالات متداول
پرایس اکشن (Price Action) چیست؟
پرایس اکشن (Price Action) یکی از محبوبترین استراتژیهای معاملاتی در بازارهای مالی از جمله فارکس و ارزهای دیجیتال است که به شما کمک میکند تا بر مبنای تغییرات روند قیمت و زمان، نقاط مناسب ورود به بازار و خروج از آن را پیدا کنید.
نحوه عملکرد پرایس اکشن (Price Action) چگونه است؟
استراتژی پرایس اکشن (Price Action) صرفاً با تکیه بر نمودارهای شمعی یا کندل استیک و یکسری الگو، روندهای بازار و نقاط تغییر روندها که نشان دهنده نقاط ورود و خروج از بازار هستند را شناسایی میکند. این استراتژی نیاز به هیچگونه نرمافزار یا اندیکاتور و ابزار دیگری ندارد و یادگیری آن هم بسیار ساده و آسان است.
الگوهای مورد استفاده در استراتژی پرایس اکشن (Price Action) کداماند؟
سه الگوی متداولی که معمولاً در استراتژی پرایس اکشن (Price Action) مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
- استراتژی پین بار (Pin bar)
- استراتژی اینساید بار (Inside bar)
- استراتژی اوتساید بار (Outside Bar)
هر سه استراتژی به همراه توضیحات تکمیلی و تصاویر در متن مقاله آموزش داده شده است.