اگر در بازارهای مالی در قالب تریدر فعال هستید، احتمالا با شرایطی مواجه شدهاید که شما معامله خود را برای فعال شدن در عدد خاصی تنظیم میکنید اما پس از فعال شدن متوجه تغییر در نرخ بسته شدن آن میشوید. به این وضعیت که نرخ مد نظر شما با نرخ فعال شدن معامله تفاوت دارد، اسلیپیج یا لغزش قیمت (Slippage) گفته میشود. در این مقاله با هم بررسی میکنیم که اسلیپیج چه زمانی رخ میدهد و اسلیپیج در فارکس چگونه است. پس تا پایان با پیپسیلون همراه باشید.
اسلیپیج یا لغزش قیمت چیست؟
اسلیپیج یا لغزش قیمت به تفاوت بین قیمت مورد انتظار برای یک معامله و قیمتی که واقعا معامله در آن انجام میگیرد، گفته میشود. این موضوع یک اتفاق رایج در بازارهای مالی، به ویژه در داراییهای با نوسان بالا یا نقدشوندگی کم، به حساب میآید.
همچنین میتوان گفت که لغزش قیمت یا اسلیپیج اصطلاحی است که شرایطی را توصیف میکند که معاملهگران به دلیل تغییر سریع ارزش بازار، مجبور میشوند قیمتی متفاوت از قیمت اولیه مورد نظر خود را قبول کنند. درک Slippage مهم است، زیرا میتواند علاوه بر کارمزدهای دیگر، بر هزینههای معاملات شما تاثیر بگذارد.
اسلیپیچ عموما زمانی رخ میدهد که نقدینگی در بازار کم باشد، به این معنی که مشارکتکنندگان کمتری برای انجام معامله وجود داشته باشند که باعث تاخیر در تکمیل معامله میشود، یا اینکه نوسانات زیاد باشد که باعث تغییر سریع قیمتها خواهد شد.
به طور معمول، زمانی که سفارش خرید یا فروش را نزد کارگزاری خود ثبت میکنید، انتظار دارید که با قیمت انتخابی شما تکمیل شود. اما زمانی که بازاری دچار لغزش قیمت میشود، اختلاف بین قیمت خرید و فروش یا همان اسپرد (Spread)، بین زمانی که کارگزار شما سفارش را ارسال میکند و زمانی که صرافی یا بازارگردان آن را اجرا میکند، تغییر میکند و در نتیجه قیمت نهایی متفاوت خواهد بود.
اسلیپیج بیشتر در حوالی رویدادهای بزرگ متحرک بازار مانند انتشار گزارشات مربوط به اقتصاد یا اطلاعیههای بانک مرکزی و غیره رخ میدهد که میتواند باعث شود بازار یک شبه قیمتها را تغییر دهد و حتی در قیمتها، شاهد پدیده شکاف (Gap) باشیم.
در کل، اسلیپیج بخشی اجتنابناپذیر از معاملات به حساب میآید که معاملهگران باید از آن آگاه باشند و همچنین در جهت مدیریت آن تلاش کنند. استفاده از انواع سفارشهای مناسب و درک شرایط بازار میتواند به کم کردن ریسکهای لغزش کمک کند.
انواع اسلیپیج در فارکس کدامند؟
در فارکس، اسلیپیج میتواند در سناریوهای مختلف رخ دهد که منجر به دو نوع لغزش قیمت میشود. در ادامه انواع لغزش در فارکس را بررسی میکنیم:
اسلیپیج مثبت (Positive Slippage)
لغزش قیمت مثبت زمانی اتفاق میافتد که قیمت اجرا نسبت به قیمت درخواستی مطلوبتر باشد. به عنوان مثال، در یک معاملهی خرید (Long)، لغزش قیمت مثبت زمانی اتفاق میافتد که قیمت فروش (Ask) کاهش یابد یا قیمت خرید (Bid) افزایش یابد که در نتیجه منجر به قیمت اجرایی بهتر برای معاملهگر میشود.
اسلیپیج منفی (Negative Slippage)
از سوی دیگر، لغزش قیمت منفی زمانی اتفاق میافتد که قیمت اجرایی نسبت به قیمت درخواستی مطلوبیت کمتری داشته باشد. در یک معاملهی فروش (Short)، لغزش قیمت منفی زمانی رخ میدهد که قیمت فروش (Ask) افزایش یابد یا قیمت خرید (Bid) کاهش یابد که در نهایت منجر به قیمت اجرایی بدتری برای معاملهگر میشود.
درک این انواع اسلیپیج در معاملات فارکس برای معاملهگران برای مدیریت ریسک آنها و تصمیمگیری آگاهانه هنگام اجرای معاملات در محیطهای پویای بازار بسیار مهم است.
دلایل رخ دادن اسلیپیج در فارکس چیست؟
در ادامه برخی از دلایل اصلی لغزش قیمت در معاملات فارکس را بررسی میکنیم:
- تغییر قیمت در زمان اجرای سفارش: قیمت خرید و فروش ممکن است در لحظه دقیق پردازش سفارش تغییر کند و منجر به لغزش قیمت شود.
- نوسانات بازار: هرچه نوسانات بازار بیشتر باشد، احتمال وقوع لغزش قیمت نیز بیشتر است و در صورتی که قیمت به سرعت در حال حرکت یا تجربه جهشهای بزرگ باشد، لغزش قیمت نیز میتواند بیشتر باشد.
- کمبود نقدینگی: نقدینگی کافی در یک سطح قیمتی خاص برای تکمیل سفارش وجود ندارد، بنابراین سفارش به سطح بعدی (در صورت استفاده از سفارشهای لحظهای و حد ضرر یا همان استاپ لاس) یا به قیمت محدود (در صورت استفاده از سفارش با محدودیت قیمت) منتقل میشود. به عنوان مثال، فردی میخواهد ۲۰۰ سهم را به قیمت ۱۰.۵۰ پوند خریداری کند، اما تنها ۱۰۰ سهم با آن قیمت در دسترس است. اگر او از سفارش لحظهای استفاده کند، ممکن است ۱۰۰ سهم را به قیمت ۱۰.۵۰ پوند و ۱۰۰ سهم بعدی را به قیمت ۱۰.۵۱ پوند دریافت کند.
- گپ قیمتی (گپینگ): گپ (Gap) قیمتی نیز میتواند باعث لغزش قیمت شود. گپهای قیمتی میتوانند هر زمانی که یک اعلامیه خبری مهم وجود داشته باشد یا زمانی که بازارها بسته میشوند و سپس با قیمت متفاوتی بازگشایی میشوند، رخ دهند. سهامها اغلب بین یک روز تا روز دیگر گپ قیمتی دارند و قیمتهای فارکس ممکن است پس از اعلامیههای خبری یا تعطیلات آخر هفته، گپ قیمتی را تجربه کنند.
مثالهایی از اسلیپیج در فارکس و بازار سهام
بیایید با استفاده از انواع مختلف سفارشها، چند نمونه از لغزش قیمت را بررسی کنیم. فرض کنید یک معاملهگر میخواهد یک پوزیشن خرید (Long) روی سهام تسلا باز کند که با قیمت ۷۵۱.۳۵ دلار (قیمت فروش) معامله میشود. او یک سفارش لحظهای (مارکت اوردر یا Market Order) ثبت میکند و سفارش با قیمت ۷۵۱.۳۰ دلار تکمیل میشود. این وضعیت یک اسلیپیج مثبت است، زیرا معاملهگر قیمتی بهتر از حد انتظار به دست آورده است.
با این حال، فرض کنید سفارش با قیمت ۷۵۱.۴۳ دلار تکمیل شود. این وضعیت یک لغزش قیمت منفی است زیرا معاملهگر، قیمتی کمی بدتر از حد انتظار به دست آورده است. این موضوع میتواند به این دلیل اتفاق بیفتد که سهامهایی که با قیمت ۷۵۱.۳۵ دلار فروخته میشدند، دیگر در زمانی که سفارش به بازار میرسد در دسترس نباشند، بنابراین سفارش به دنبال قیمت در دسترس بعدی برای خرید میگردد، که در این مورد ۷۵۱.۴۳ دلار بوده است.
معاملهگر همچنین میتواند از یک سفارش با محدودیت قیمت یا همان لیمیت اوردر (Limit Order) برای کنترل قیمتی که میپردازد استفاده کند. برای مثال، او میتواند یک سفارش خرید با محدودیت قیمت در ۷۵۱.۳۵ دلار ثبت کند که حداکثر قیمتی که پرداخت میکند را محدود میکند. این کار بدین معنی است که سفارش تنها در صورتی انجام میشود که کسی مایل به فروش با قیمت ۷۵۱.۳۵ دلار یا پایینتر باشد.
حالا فرض کنید معاملهگری که سهام را خریدهاست، میخواهد یک سفارش حد ضرر یا همان استاپ لاس (Stop Loss) روی معامله در ۷۴۵ دلار ثبت کند. اگر قیمت خرید به ۷۴۵ دلار یا پایینتر برسد، سفارش حد ضرر (وضعیت فروش) اجرا میشود. باز هم، بسته به قیمت خرید که در زمان اجرای سفارش در دسترس است، پتانسیل لغزش قیمت مثبت یا منفی وجود دارد.
یک نکته جذاب در سفارشات حد ضرر، روش جدید آن یعنی سفارشهای حد ضرر تضمینی است که خروج از معامله را در قیمت دقیقی که میخواهید، صرف نظر از نوسانات بازار یا گپ قیمتی، تضمین میکند.
بیایید به یک مثال سادهتر دیگر در بازار فارکس نگاه کنیم. فرض کنید یک معاملهگر میخواهد جفت ارز یورو دلار آمریکا (EUR/USD) را بفروشد (Short) و قیمت آن ۱.۲۰۰۰۰ باشد. او فقط در صورتی میخواهد بفروشد که قیمت به کمتر از سطح ۱.۲۰۰۰۰ کاهش یابد. بنابراین، او یک سفارش فروش در ۱.۱۹۹۹۹ ثبت میکند.
اگر قیمت خرید به ۱.۱۹۹۹۹ یا پایینتر برسد، سفارش برای فروش اجرا میشود. اگر به دلیل نوسانات بازار، قیمت خرید در آن زمان به ۱.۱۹۹۹۶ برسد، معاملهگر ۰.۳ پیپ لغزش منفی را تجربه خواهد کرد. از طرف دیگر، ممکن است قیمت خرید در لحظه اجرای سفارش افزایش یابد و به ۱.۲۰۰۰۳ جهش کند. در آن صورت، معاملهگر ۰.۴ پیپ بهتر از حد انتظار قیمت میگیرد.
چگونه میتوانیم از لغزش قیمت یا اسلیپیج در معاملات جلوگیری کنیم؟
به خاطر داشته باشید که اسلیپیج همیشه هم بد نیست. لغزش قیمت میتواند در برخی سفارشها منجر به قیمتهای مطلوبتر شود. با این حال، در اینجا چند راه برای به حداقل رساندن اسلیپیج در معاملات آورده شده است:
- سفارشهای حد ضرر تضمینی: این نوع سفارشها راهی مطمئن برای اطمینان از این هستند که به دلیل لغزش قیمت، بیش از حد انتظار ضرر نمیکنید. این نوع سفارش بیشتر در شرایط نوسانات بالا یا داراییهای پرنوسان استفاده میشود.
- سفارشات محدود: یک سفارش با محدوده، پارامترهای دقیقی را برای یک سفارش تعیین میکند که تنها در قیمت مشخص شده یا با فاصلهای معین از آن قیمت اجرا میشود.
- معامله با کارگزاری که سرعت اجرای عالی دارد: هرچه فرآیند بین ثبت سفارش و رسیدن آن به بازار سریعتر باشد، لغزش قیمت کمتری وجود خواهد داشت. اگر سرعت اجرا کُند باشد، زمان بیشتری برای تغییر قیمت و در نتیجه، پتانسیل اسلیپیج بیشتر وجود دارد.
- معامله در بازارهای کمنوسان: داراییهای نوسانپذیر به سرعت با تغییرات قیمتی زیادی روبرو میشوند که معمولا احتمال لغزش را افزایش میدهد. بازارها و شرایط کمنوسانتر تمایل به لغزش قیمت کمتری دارند.
- بازارهای با نقدینگی بالا: سهام و سایر داراییهایی که حجم معاملات زیادی دارند (نقدینگی بالا)، نسبت به داراییهایی که حجم کمی دارند، تمایل به اسلیپیج کمتری دارند. داراییهایی با حجم کم تمایل به اسپرد بزرگتری دارند. اگر هنگام پردازش سفارش، قیمت خرید یا فروش تغییر کند، ممکن است قیمت خرید و فروش بعدی فاصله زیادی داشته باشد و منجر به لغزش قیمت شود.
- از معامله در رویدادهای بازار پرنوسان اجتناب کنید: رویدادهای خبری، مانند اعلام درآمدها برای سهام یا انتشار دادههای اقتصادی در معاملات فارکس یا بیانیههای رئوسای بانکهای اصلی جهان و غیره، میتوانند باعث تغییرات سریع قیمت و گپهای قیمتی شوند.
به عنوان یک معاملهگر، چه زمانهایی از لغزش قیمت دوری کنیم؟
معاملهگران روزانه یا کوتاهمدت
معاملهگران روزانه یا کوتاهمدت برای کسب سود از حرکات کوچک قیمت، چندین موقعیت فارکس را در یک روز معاملاتی نگه میدارند. به عنوان یک معاملهگر روزانه، باید از معامله جفت ارزها در زمان اخبار برنامهریزیشده و رویدادهای جهانی مانند گزارش درآمد یک سازمان، اخبار تجاری بین دو کشور، خلاصه وضعیت اشتغال و غیره، خودداری کنید.
معاملهگران نوسانی یا میانمدت
معاملهگران نوسانی یا میانمدت برای کسب سود از طریق یک روند خاص در بازار، یک موقعیت فارکس را برای چند هفته نگه میدارند. به عنوان یک معاملهگر نوسانی، باید از معامله پس از یک اعلامیه مهم مانند وقوع جنگ، وضعیت همهگیری در کشورها، فشارهای رکود یا تورم و غیره، خودداری کنید.
معاملهگران موقعیتیاب یا بلندمدت
معاملهگران موقعیتیاب یا بلندمدت برای کسب سود از احساس کلی بازار، یک موقعیت فارکس را برای چند ماه یا حتی سال نگه میدارند. به عنوان یک معاملهگر موقعیتیاب، باید از معامله در نزدیکی پایان سال مالی و سایر اعلامیههای خبری سالانه مانند بودجه ملی، خلاصه تراز تجاری، اعلام تولید ناخالص داخلی و غیره، خودداری کنید.
اسلیپیج در بازار ارز دیجیتال چیست؟
تحمل اسلیپیج در بازار ارز دیجیتال به حداکثر مقداری اطلاق میشود که معاملهگران ارزهای دیجیتال مایلند به عنوان تفاوت بین قیمت سفارش بازار و قیمت واقعی در زمان اجرا بپذیرند. این به عنوان یک سطح درصد تعیین میشود و هر معاملهگری میتواند تحمل لغزش متفاوتی بیش از تحمل لغزش پیشفرض ارائه شده توسط پلتفرم مبادله ارزهای دیجیتال داشته باشد.
به عنوان مثال، فرض کنید که شما می خواهید ارز دیجیتال بیت کوین (BTC) را معامله کنید که در حال حاضر با قیمت ۲،۵۰۰،۰۰۰ دلار معامله می شود. شما برای خرید یک واحد بیت کوین به قیمت ۲،۴۹۰،۰۰۰ دلار با سطح تحمل لغزش ۱ درصد موقعیت خرید باز میکنید. این بدان معناست که به عنوان یک معاملهگر ارز دیجیتال، شما آماده هستید تا معامله در سطح ۱% بدتر از قیمتی که تعیین کردهاید انجام شود.
حال فرض کنید قیمت بیت کوین از ۲،۵۰۰،۰۰۰ دلار به ۲،۵۱۴،۹۰۰ دلار افزایش یابد که ۱% بالاتر از هدف تعیین شده قیمت شما برای ورود به موقعیت خرید است. از آنجایی که لغزش با تحمل لغزش شما مطابقت دارد، معامله با قیمت فعلی ۲،۵۱۴،۹۰۰ دلار انجام خواهد شد.
با این حال، با فرض افزایش قیمت بیت کوین به ۲،۵۲۵،۰۰۰ دلار برای یک واحد ارز دیجیتال، سفارش بازار شما منقضی شده و اجرا نمیشود، زیرا تفاوت قیمت بین قیمت سفارش بازار و قیمت فعلی بازار از تحمل لغزش شما بیشتر است.
سخن پایانی
اسلیپیج یا لغزش قیمت یکی از اصطلاحاتی است که معاملهگران بازارهای مالی مانند فارکس عموما با آن آشنا هستند. همان طور که گفته شد، اسلیپیج، دو حالت کلی مثبت و منفی دارد که تنها وضعیت منفی آن منجر به ضرر برای تریدر میشود. فراموش نکنید که درک نحوه عملکرد لغزش برای هر معاملهگری واجب است تا از مشکلات احتمالی آینده کاری وی جلوگیری کند.
در نهایت در نظر داشته باشید که همچنان اصلیترین راه برای جلوگیری از تله Slippage، استفاده از معاملات با محدودیت است که باعث میشود معامله شما فقط در شرایط خاصی فعال گردد.