یک انسان نشسته و جلو خود صفحه بزرگی را می‌بیند که روی آن یک چارت قیمتی و تعداد زیادی توضیحات جانبی راجع به آن چارت دیده می‌شود و روی زمین دورتادور فرد تعدادی کتاب و برگه دیده می‌شود. پلن معاملاتی چیست؟

پلن معاملاتی چیست؟ معرفی ۱۳ مرحله ساخت تریدینگ پلن

زمان مطالعه:

10 دقیقه
فهرست محتوا

در دنیای پویای معاملات و بازارهای مالی مانند فارکس، استفاده از استراتژی‌ها و برنامه‌های خاص برای مدیریت معاملات، امری اساسی و حیاتی است. یکی از ابزارهای کلیدی در این حوزه، پلن معاملاتی است. پلن معاملاتی (Trading Plan) به عنوان یک راهبرد مهم، توانایی افزایش کارایی و مدیریت ریسک را در فعالیت‌های معاملاتی فراهم می‌کند. در این مقاله، به بررسی مفهوم تریدینگ پلن، مزایای استفاده از آن، و روش‌های ایجاد یک برنامه معاملاتی موثر می‌پردازیم. پس تا پایان مقاله با پیپسیلون همراه باشید.

پلن معاملاتی چیست؟

پلن معاملاتی یا تریدینگ پلن یا برنامه معاملاتی (Trading Plan) به عنوان یک روش مهم در دنیای معاملات و بازارهای مالی مطرح می‌شود. این مفهوم به ترتیب از دو بخش مهم تشکیل شده است: “پلن” که به یک برنامه یا برنامه‌ریزی مرتبط با معاملات اشاره دارد و “معاملاتی” که منظور از آن، فعالیت‌ها و معاملات در بازارهای مالی مانند فارکس است.

در واقع برنامه معاملاتی، یک دستورالعمل یا استراتژی معین است که توسط یک معامله‌گر یا سرمایه‌گذار برای مدیریت معاملات خود به‌کار می‌رود. این پلن می‌تواند شامل قوانین و الگوریتم‌های خاصی برای ورود به معاملات، مدیریت سرمایه، تعیین سطوح سود و زیان و دیگر جنبه‌های مهم معاملات باشد.

استفاده از برنامه معاملاتی به معامله‌گران این امکان را می‌دهد که با دقت بهتری به بازار نگاه کنند و تصمیم‌های مبتنی بر تجزیه و تحلیل دقیق‌تری بگیرند. همچنین این مفهوم به تریدرها کمک می‌کند تا بر اساس یک رویکرد منطقی و سازمان‌یافته، به بهبود عملکرد معاملاتی و کاهش ریسک در معاملات خود بپردازند.

مزایای تریدینگ پلن

استفاده از پلن معاملاتی در معاملات به عنوان یک ابزار استراتژیک، به معامله‌گران و سرمایه‌گذاران امکانات و مزایای چشمگیری ارائه می‌دهد. خصوصا که هدف نهایی برای هر سرمایه‌گذار یا تریدر، دستیابی به سودآوری ثابت در بازارها است. در ادامه به برخی از مزایای این رویکرد معاملاتی اشاره می‌کنیم:

ساده‌ تر کردن تریدینگ

وقتی بدانید که چه کاری را به چه شکل باید انجام دهید، انجام آن قطعا ساده‌تر خواهد بود. یک برنامه معاملاتی، تمام معیارهایی را که باید قبل از اتخاذ هر تصمیم معاملاتی رعایت شوند، مشخص می‌کند. بدون توجه به عواملی مانند حواس پرتی یا استرس یا هیجان و غیره، پلن معاملاتی همیشه شما را در مسیر درست راهنمایی می‌کند.

مدیریت ریسک بهتر

تریدینگ پلن، امکان تعیین میزان ریسک در هر معامله را به معامله‌گران می‌دهد. با تعیین حداکثر زیان مجاز، افراد قادر به کاهش خطرات مرتبط با معاملات خود و جلوگیری از زیان‌های بزرگتر هستند.

سازماندهی بهتر معاملات

پلن معاملاتی، به معامله‌گران کمک می‌کند تا به صورت مرتب و منظم به تحلیل بازارها و اقدامات خود بپردازند. این موضوع باعث می‌شود که فرد، برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای ورود به معاملات داشته باشد و از دست دادن فرصت‌های مهم را کاهش دهد. همچنین آنچه نیاز به بهبود دارد را برای شما برجسته و مشخص می‌کند.

افزایش کارایی

با تدوین یک برنامه معاملاتی موثر، معامله‌گران قادر به بهینه‌سازی فرآیند تصمیم‌گیری و اجرای معاملات خود هستند. این بهبود کارایی باعث افزایش سودآوری و کاهش احتمال خطاهای مختلف می‌شود.

انعطاف‌پذیری در معاملات

تریدینگ پلن برای معامله‌گران انعطاف‌پذیری لازم را در انجام معاملات فراهم می‌کند. تریدرها می‌توانند نسبت به تغییرات بازار و شرایط مختلف، واکنش بهتری نشان دهند.

انضباط در معاملات

ایجاد و استفاده از یک برنامه معاملاتی می‌تواند به معامله‌گر و فرآیند کاری او، نظم و انضباط بدهد. داشتن نظم در معاملات، یکی از کلیدهای موفقیت طولانی مدت و سودده ماندن هر تریدر است.

روش ایجاد یک پلن معاملاتی

سوال بعدی این است که حالا که می‌دانیم پلن معاملاتی چیست و چه مزایایی برای ما به همراه دارد، چگونه یک برنامه معاملاتی ایجاد کنیم؟ در ادامه نحوه ساخت تریدینگ پلن در ۱۳ مرحله و با دقت بالا را مطرح می‌کنیم:

  • تحلیل شخصی: اطمینان حاصل کنید که آماده معامله هستید و می‌توانید سیگنال‌ها را بدون تردید دنبال کنید. همچنین قبل از ورود به معامله، نقاط قوت و ضعف خود را بیابید.
  • اهداف معاملاتی: با نوشتن اهداف مالی خود و همچنین تعیین اهداف به شکل واقع‌بینانه شروع کنید. به اهداف مالی و چارچوب‌های زمانی خود برای رسیدن به هر هدف معاملاتی نگاه کنید و پس از ارزیابی، اطمینان حاصل کنید که وقتی یک معامله موفق انجام دادید، موقعیت را ببندید و حریص نشوید. به این منظور، استفاده از حد سود یا تیک پرافیت (Take Profit) گزینه‌ای ایده‌آل است.
  • انگیزه: برای درک انگیزه خود برای معامله‌گری و آنچه می‌خواهید به دست آورید، وقت بگذارید.
  • استراتژی معاملاتی خود را ارزیابی کنید: تعیین کنید که آیا استراتژی‌های درستی برای شناسایی و استفاده از فرصت‌های معاملاتی در بازار دارید یا خیر. حتی عاقلانه‌تر است که قبل از پیاده‌سازی استراتژی معاملاتی با پول واقعی، ابتدا آن را در یک حساب دمو (Demo Account) تست کنید تا از عملکرد آن مطمئن شوید. این کار، احتمال از دست دادن سرمایه را کاهش می‌دهد.
  • از نظر ذهنی آماده باشید: شرایطی که در آن کاملا احساس تریدر بودن دارید را مشخص کنید. این موضوع شامل آمادگی روانی و عاطفی برای رویارویی با دنیای تریدینگ است. مطمئن شوید که قبل از انجام ترید، خواب کافی داشته‌اید و همچنین با خلق و خوی مثبت و در محیطی عاری از هر نوع مزاحمت جسمی یا روانی قرار دارید.
  • انجام تحقیقات کامل: شما باید قبل از شروع هر روز معاملاتی، تکالیف خود را انجام دهید. این تکالیف شامل یادگیری تا حد امکان در مورد بازارها یا دارایی‌های مورد معامله، مهم‌ترین سطوح قیمتی آن‌ها و داشتن یک تصویر کلی از آن‌ها در آن زمان است. انجام تحقیقات کامل به معنای «قمار نکردن» در عرصه تریدینگ است. تحقیقات همچنین باعث افزایش اعتماد به نفس معاملاتی شما می‌شود. نتیجه دیگر آن، هدفمند ماندن در طول فرآیند تریدینگ است.
  • بازارها و بازه‌های زمانی معاملاتی خود را شناسایی کنید: سبک معاملاتی و بازار هدف خود را با توجه به دانش و تخصص شخصی انتخاب کنید. بهترین بازار برای شما بازاری است که با آن آشنایی دارید. ورود به پوزیشن‌های معاملاتی در یک بازار که هیچ اطلاعی از آن ندارید، حتی اگر سودآور باشد، منطقی نیست. همچنین، مطمئن شوید که با مناطق معاملاتی (Trading Sessions) مختلف آشنا هستید و می‌دانید که هر منطقه، در چه ساعتی و چه مدل فعالیتی دارد.
  • از قبل بدانید که حاضرید چه چیزی را به خطر بیندازید: هر بار که پوزیشنی را باز می‌کنید، حتما حجم معامله را بر اساس میزان ریسک قابل قبول خود تنظیم کنید. سعی کنید از نظر احساسی در معاملات غرق نشوید و میزان ریسک خود را تغییر ندهید. مدیریت سرمایه را به عنوان یک بخش مهم در پلن معاملاتی فراموش نکنید.
  • معامله باز کنید: سپس تصمیم بگیرید که چه زمانی یک معامله باز کنید و آن معامله در کدام جهت (خرید یا فروش) خواهد بود. این مسئله را می‌توان با تجزیه و تحلیل نمودارها یا مطالعه آخرین رویدادهای بازار تعیین کرد.
  • برای خروج از معامله برنامه داشته باشید: به این معنی که شما باید حد ضرر و حد سود خود را تعیین کنید. شرایطی برای بهینه‌سازی این نقاط نیز در نظر بگیرید، مثلا اگر شرایط مناسب است، استاپ لاس را در حالت تریل (Trailing) قرار دهید. اما اجازه ندهید احساساتی مانند حرص یا طمع، شما را از مسیر اصلی خارج کند. برای آموزش انواع روش‌های خروج از معامله، می‌توانید مقاله انواع سفارشات در فارکس را مطالعه نمایید.
  • احساسات خود را مدیریت کنید: اجازه ندهید احساسات شما، قضاوت شما را تحت‌الشعاع قرار دهد، با معاملات خود مانند یک تجارت حرفه‌ای رفتار کنید.
  • ژورنال‌نویسی: یک ژورنال معاملاتی مفصل از تمام تریدهای خود داشته باشید. دلایل ورود و خروج هر معامله و همچنین اهداف و احساسات هر مرحله از تریدینگ خود را ثبت کنید. اگر می‌خواهید در معامله‌گری موفق شوید، یک حسابدار عالی باشید، به این معنی که همه چیز را ثبت کنید!

برای آشنایی با ژورنال نویسی مقاله ژورنال معاملاتی چیست؟ ۴ نکته در ایجاد تریدینگ ژورنال را مطالعه کنید

  • طرح معاملاتی خود را تجزیه و تحلیل کنید: در نهایت از تمام معاملات خود نتیجه‌گیری کنید. با دقت مشخص کنید که چه مواردی را باید حفظ کنید، چه مواردی باید بهبود یابد و چه مواردی را باید حذف کرد.

یک تخته که روی آن کلماتی مانند trading plan، structure، strategy، concept و غیره نوشته شده است. پلن معاملاتی چیست

تفاوت بین پلن معاملاتی و سیستم معاملاتی

برخی افراد به اشتباه، تریدینگ پلن را با سیستم معاملاتی یکسان می‌دانند، در صورتی که این دو اصلا مشابه نیستند! دو تفاوت اساسی بین این دو وجود دارد:

  1. یک سیستم معاملاتی، صرفا نحوه ورود و خروج و همچنین زمان انجام معاملات را توضیح می‌دهد.
  2. یک سیستم معاملاتی بخشی از برنامه معاملاتی شما است، اما تنها یکی از چندین بخش مهم است. سیستم معاملاتی، تجزیه و تحلیل، اجرا، مدیریت ریسک و غیره، همه در کنار هم، یک برنامه معاملاتی را تشکیل می‌دهند.

از آنجایی که شرایط بازار همیشه در حال تغییر است، یک معامله‌گر حرفه‌ای، معمولا دو یا چند سیستم معاملاتی را در برنامه معاملاتی خود دارد.

نمونه پلن معاملاتی فارکس

در ادامه یک نمونه ساده از برنامه معاملاتی در بازار فارکس (Forex) را بررسی می‌کنیم:

  • عنوان: تریدینگ پلن خرید و فروش جفت ارز EUR/USD
  • تاریخ: ۱۶ نوامبر ۲۰۲۳
  • تحلیل فاندامنتال: اتحادیه اروپا در حال حاضر در وضعیت اقتصادی پایداری قرار دارد. فدرال رزرو آمریکا در حال افزایش نرخ بهره است.
  • تحلیل تکنیکال: بررسی نمودارهای قیمتی و الگوهای شمعی برای تشخیص نقاط ورود و خروج. استفاده از شاخص‌های فنی مانند میانگین متحرک، RSI و MACD. جفت ارز EUR/USD در حال حاضر در یک روند صعودی قرار دارد.
  • تعیین اهداف: سود مورد انتظار باید ۵۰ پیپ باشد. حداکثر زیان مجاز باید ۲۰ پیپ باشد.
  • مدیریت ریسک: حداکثر ۲% از سرمایه را برای معامله در نظر می‌گیریم.
  • زمان‌بندی: معاملات را بر اساس تحلیل چارت ۱ ساعته انجام می‌دهیم. بازه زمانی ترید، نیمه دوم منطقه زمانی لندن و نیمه اول منطقه زمانی نیویورک است.
  • متناسب‌سازی با شرایط بازار: وضعیت جفت ارز EUR/USD در بازه ۱۵ دقیقه‌ای بررسی می‌شود و در صورت تغییر شرایط، پلن معاملاتی به‌روزرسانی خواهد شد.
  • محدوده قیمت خرید: قیمت خرید جفت ارز EUR/USD بین ۱.۱۰۰۰ دلار تا ۱.۱۵۰۰ دلار در نظر گرفته می‌شود.
  • محدوده قیمت فروش: قیمت فروش جفت ارز EUR/USD بین ۱.۲۰۰۰ دلار تا ۱.۲۵۰۰ دلار در نظر گرفته می‌شود.
  • آزمون و بهبود: استراتژی را تست می‌کنیم. بر اساس نتایج تست، پلن خود را بهبود می‌بخشیم.

این نمونه را می‌توان به عنوان یک الگوی ساده برای ایجاد برنامه معاملاتی شخصی در نظر گرفت. لطفاً توجه داشته باشید که این اعداد و شرایط، فقط صرفا یک مثال است و باید با توجه به تجربه شخصی، استراتژی معاملاتی و شرایط بازار واقعی، تنظیمات دقیق‌تری را اعمال کنید.

سخن پایانی

برای این که بتوانید یک تریدر حرفه‌ای و موفق شوید، باید یک پلن معاملاتی مشخص داشته باشید. شما می‌توانید ابتدا با استفاده از نمونه‌های موجود از تریدینگ پلن شروع کنید تا به مرور زمان، به برنامه معاملاتی شخصی و دقیق برسید. ایجاد یک برنامه معاملاتی، همواره به ما کمک می‌کند تا با اطمینان و با دقت بیشتر به بازارهای مالی نگاه کنیم و تصمیمات موفق‌تری بر اساس تحلیل و استراتژی‌های به‌روز بگیریم.

فراموش نکنید که تریدینگ پلن هیچ‌گاه تضمین‌کننده‌ی موفقیت مطلق نیست، اما این ابزار به ما امکان می‌دهد تا با هوشمندی و استفاده از داده‌ها، بهبود مستمری در عملکرد معاملاتی خود داشته باشیم.

امتیاز این نوشته:

میانگین امتیازها: 4 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این نوشته امتیاز می‌دهید

این مطالب مرتبط را هم بخوانید:

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *