تصویری از یک شیشه دیجیتالی که یک انگشت انسان در حال کلیک روی آن است و عبارت ETF با چند المان دیگر در آن دیده می‌شود. ETF چیست؟ معرفی جامع صندوق‌های قابل معامله به زبان ساده

ETF چیست؟ معرفی جامع صندوق‌های قابل معامله به زبان ساده

زمان مطالعه:

10 دقیقه
فهرست محتوا

در دنیای مالی امروزی که به سرعت در حال تغییر است، سرمایه‌گذاران با فرصت‌های سرمایه‌گذاری متنوعی روبرو هستند. این تنوع اغلب می‌تواند گیج‌کننده و دلهره‌آور به نظر برسد. حال باید پرسید که ETF چیست؟ صندوق‌های قابل معامله (ETF)، یک محصول مالی است که در سال‌های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده و می‌تواند یک گزینه سودده در سبد سرمایه‌گذاری افراد باشد. ناگفته نماند که ETF مخفف عبارت Exchange-Traded Funds است و توانسته روش‌های مشارکت را برای افراد و موسسات در بازار متحول کند. در این مقاله سعی می‌کنیم پاسخ سوال ETF چیست را به شکل کامل و ساده ارائه کنیم. پس تا پایان با پیپسیلون همراه باشید.

ETF چیست؟

ETF یا صندوق‌های قابل معامله، سبدی از اوراق قابل فروش مانند اوراق بهادار یا اوراق قرضه است که فهرستی از دارایی‌های مختلف مانند سهام، ارز دیجیتال، نفت، طلا یا حتی شاخص‌ها را دربر می‌گیرد. ETF به شما امکان می‌دهد همزمان در اوراق بهادار مختلف سرمایه‌گذاری کنید و شاخص‌هایی مانند BSE Sensex یا CNX Nifty را دنبال کنید. صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) با هدف ارتباط دادن سرمایه‌گذاران به مجموعه وسیعی از دارایی‌ها مانند سهام، اوراق قرضه، و کالاها یا حتی ترکیب‌های مختلف از این‌ها ایجاد شده است. مانند سهام رایج، یک ETF را می‌توان در بازارهای مختلفی خرید و فروش کرد.

تعریف ETF، ایده‌ای از هدف آن ارائه می‌دهد. هدف اصلی یک ETF، ارائه روشی ساده به شرکت کنندگان برای تنوع بخشیدن به سرمایه‌گذاری‌های خود در چندین دسته، ردیابی عملکرد یک شاخص اساسی یا یک طبقه از دارایی خاص است.

نحوه کار صندوق‌های قابل معامله یا ETF چیست؟

درک ساختار و مکانیزم ETF ها برای درک نحوه عملکرد آن‌ها بسیار مهم است. مؤسسات مالی یا شرکت‌های مدیریت دارایی، طراحی و نظارت بر اداره ETF ها را بر عهده دارند. این سازمان‌ها مجموعه‌ای از دارایی‌ها را ایجاد می‌کنند که شباهت زیادی به یک شاخص یا بازار خاص دارد. سرمایه‌گذاران در طول روز معاملاتی می‌توانند سهام یا واحدهای این سبد را در بورس خرید و فروش کنند.

یکی از اجزای اساسی عملکرد یک ETF، فرآیند ایجاد و بازخرید است. در این روش، حضور بازارسازان ضروری است. صادرکننده ETF به AP ها که اغلب مؤسسات مالی قابل توجهی هستند، اجازه می دهد تا سهام جدید ETF منتشر کرده یا سهام موجود را بازخرید کنند.

ناگفته نماند که AP مخفف عبارت Authorized Participant به معنی شرکت‌کننده مجاز سازمانی است که حق ایجاد و بازخرید سهام صندوق‌های قابل معامله (ETF) را دارد. AP ها با به دست آوردن دارایی‌های اساسی مورد نیاز برای ایجاد سهام یک ETF، بخش بزرگی از نقدینگی را در بازار ETF فراهم می‌کنند.

هنگامی که تقاضا برای سهام ETF ایجاد می‌شود، بازارسازان درگیر معامله می‌شوند. آن‌ها دارایی‌های اساسی را تهیه می‌کنند و در ازای سهام تازه ایجاد شده به ناشر ETF عرضه می‌کنند. در مقابل، اگر مازاد عرضه وجود داشته باشد، AP ها می‌توانند آن‌ها را با بازگرداندن همان سهام به صادرکننده، بازخرید کنند. بنابراین، آن‌ها را به شکل اصلی خود، یعنی صندوق قابل معامله در بورس تبدیل می‌کنند.

این فرآیند ایجاد و خرید مجدد، اطمینان می‌دهد که همبستگی قوی بین قیمت بازار ETF و ارزش خالص دارایی‌های (NAV) آن وجود دارد.

انواع صندوق‌های قابل معامله کدامند؟

ETFها در قالب‌های مختلفی در دسترس هستند تا طبقات مختلف دارایی و استراتژی‌های سرمایه‌گذاری را در خود جای دهند. در ادامه چند نوع ETF محبوب را معرفی می‌کنیم:

ETF سهام

ETF های سهام از شاخص‌های سهام پیروی می‌کنند و سرمایه‌گذاران را در معرض بازارها، صنایع یا مناطق جغرافیایی خاصی قرار می‌دهند.

ETF اوراق قرضه

ETF های اوراق قرضه، تعداد زیادی ابزار با درآمد ثابت را دنبال می‌کنند و جایگزینی نقدپذیر و متنوع برای سرمایه‌گذاری در اوراق قرضه در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهند.

ETF کالا

صندوق‌های ETF کالایی، دسترسی سرمایه‌گذاران به کالاهایی مانند طلا، نفت یا اقلام کشاورزی را بدون مالکیت واقعی آن‌ها فراهم می‌کنند.

ETF بخشی

سرمایه‌گذاران ممکن است صنایعی مانند فناوری، مراقبت‌های بهداشتی یا انرژی را با کمک ETF های خاص بخشی، که بر یک بخش مشخص اقتصادی متمرکز هستند، هدف قرار دهند.

ETF اهرمی

یک ETF اهرمی به دنبال بازگشت چند برابری (مثلاً ۲× یا ۳×) در بازده سرمایه‌گذاری‌های اساسی است. این محصولات از مشتقه‌هایی مانند اختیار معامله یا قراردادهای آتی برای افزایش بازده خود استفاده می‌کنند.

ETF بیت کوین

ETF های بیت کوین که به تازگی از سوی سازمان بورس اوراق بهادار آمریکا (SEC) تایید شده‌اند و از جمله آن‌ها می‌توان به ETF های بیت کوین لحظه‌ای و ETF های آتی بیت کوین اشاره کرد، بدون نیاز به خرید و ذخیره کیف پول ارز دیجیتال، به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا بتوانند در بازار کریپتو و رمز ارزها نیز سرمایه‌گذاری انجام دهند.

مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق ETF چیست؟

سرمایه‌گذاری در ETF دارای چندین مزیت است که آن را برای سرمایه‌گذاران مختلف به گزینه‌ای جذاب تبدیل می‌کند. از مهم‌ترین مزایای صندوق‌های قابل معامله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تنوع بخشی

صندوق‌های قابل معامله با نگهداری انواع دارایی‌ها، ریسک سرمایه‌گذاری در یک سهم خاص را کاهش می‌دهند.

کارایی مالیاتی

با توجه به فرآیندهای تشکیل و بازخرید، ETF ها اغلب سود سرمایه کمتری تولید می‌کنند و بنابراین به دلیل کارایی مالیاتی، مورد توجه قرار می‌گیرند.

شفافیت

صندوق‌های قابل معامله اغلب دارایی‌های خود را گزارش داده و به سرمایه‌گذاران، امکان دسترسی به اطلاعات مربوط به دارایی‌های تحت کنترل خود را ارائه می‌دهند.

نقدینگی

ETF ها در انواع بازار بورس معامله می‌شوند و نقدینگی بالایی را فراهم می‌کنند که سرمایه‌گذاران را قادر به خرید و فروش سهام در طول روز معاملاتی می‌کند.

کم هزینه

در مقایسه با صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک با مدیریت فعال، ETF ها اغلب نسبت‌های هزینه کمتری را ارائه می‌دهند. همچنین صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک اغلب در پایان روز معاملاتی قابل خرید و فروش هستند، اما صندوق‌های قابل معامله در طول باز بودن بازار نیز قابل خرید و فروش هستند.

تطبیق‌پذیری

از آنجایی که صندوق‌های قابل معامله می‌توانند مانند سهام معامله شوند، به سرمایه‌گذاران این آزادی را می‌دهند که هر زمان که در ساعات بازار انتخاب کردند، آن‌ها را بدون محدودیت خرید و فروش کنند.

صرفه‌جویی در زمان

به جای جست‌وجو پیرامون تعداد زیادی سهم یا دارایی، سرمایه‌گذاران می‌توانند با بررسی صندوق‌های قابل معامله، در زمان کمتری به تعداد بیشتری دارایی و وضعیت آن‌ها در بازار تسلط پیدا کنند.

معایب سرمایه‌گذاری در صندوق ETF چیست؟

ETF ها نیز مانند هر روش سرمایه‌گذاری دیگری، معایب مخصوص به خود دارند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

هزینه و کارمزد بالا

صندوق‌های قابل معامله‌ای که به طور فعال از طریق یک مدیر کنترل و تنظیم می‌شوند، به شکل رایج هزینه‌های بالایی دارند و در نتیجه کارمزد بالاتری نسبت به سهام معمولی دریافت می‌کنند.

محدودیت

برخی از ETF های بخشی یا صنعتی، به شرکت یا محصول یا سهام خاصی وابسته هستند که این موضوع، تنوع را برای سرمایه‌گذاری کم می‌کند.

نقدینگی

در برخی موارد دیده شده که کمبود نقدینگی در صندوق‌های قابل معامله، مانع از انجام معاملات خرید و فروش آن‌ها می‌شود.

سود کم

در نهایت باید در نظر داشت که سود قابل کسب از صندوق‌های قابل معامله، کمتر از سهام‌های رایج در بازار است.

چگونه در ETF سرمایه‌گذاری کنیم؟

سرمایه‌گذاری در ETF ها کار دشواری نیست. شما می‌توانید با دنبال کردن مسیر زیر در یک صندوق قابل معامله سرمایه‌گذاری داشته باشید:

  • برای سرمایه‌گذاری در ETF ابتدا باید در یک شرکت کارگزاری معتبر حساب ایجاد کرده و کد بورسی بگیرید.
  • برای یافتن ETF هایی که با اهداف سرمایه‌گذاری و ریسک شما مطابقت دارند، حتما تحقیق کاملی داشته باشید. عناصری از جمله اهداف آن صندوق، دارایی‌های موجود در آن، عملکرد گذشته و هزینه‌های آن را در نظر بگیرید.
  • پس از تصمیم‌گیری و انتخاب ETF برای سرمایه‌گذاری، از طریق حساب کارگزاری خود، آن صندوق را سفارش دهید و تعداد سهامی که می‌خواهید خریداری کنید را مشخص کنید.
  • سرمایه‌گذاری‌های ETF خود را زیر نظر داشته باشید و برای دستیابی به اهداف مالی خود، سبد سهامتان را به دقت تنظیم و بازرسی نمایید.

عواملی که قبل از سرمایه‌گذاری در صندوق‌های قابل معامله باید در نظر بگیرید

قبل از ورود به دنیای ETF ها، مهم است که حتما فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید:

اهداف سرمایه‌گذاری

برای انتخاب بهترین ETF، در مورد اهداف سرمایه‌گذاری، تحمل ریسک و افق زمانی خود تصمیم بگیرید.

نسبت‌های هزینه

نسبت هزینه‌های مختلف صندوق‌های قابل معامله را بررسی کنید، زیرا کاهش هزینه‌ها می‌تواند تاثیر زیادی بر نتایج بلند مدت سرمایه‌گذاری شما داشته باشد.

نقدینگی

مطمئن شوید که ETF هایی که انتخاب می‌کنید، دارای فعالیت تجاری کافی برای ارائه نقدینگی در هنگام خرید یا فروش سهام هستند.

پیامدهای مالیاتی

بدانید که چگونه سرمایه‌گذاری در صندوق‌های قابل معامله ممکن است بر مالیات‌های شما، به‌ویژه هرگونه مالیات بر عایدی سرمایه بالقوه تاثیر بگذارد.

تحقیق و بررسی دقیق

تحقیقات عمیقی را در مورد ETF هایی که قصد سرمایه‌گذاری در آن‌ها را دارید انجام دهید، از جمله اطلاعات مربوط به میزان دارایی آن‌ها، عملکرد گذشته و شهرت صادرکننده آن ETF.

تفاوت بین ETF و صندوق سرمایه‌گذاری مشترک چیست؟

ETF و صندوق سرمایه‌گذاری مشترک، هر دو پول سرمایه‌گذاران را جمع‌آوری کرده و آن را در سبدی از اوراق بهادار، سرمایه‌گذاری می‌کنند. همچنین آن‌ها را می‌توان به صورت فعال یا غیرفعال مدیریت کرد. اما برخلاف صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، ETF‌ ها مانند سهام معامله می‌شوند و شما می‌توانید آن‌ها را در بورس بخرید و بفروشید.

یکی دیگر از تفاوت‌های کلیدی بین ETF و صندوق سرمایه‌گذاری مشترک، هزینه مرتبط است. صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک معمولاً هزینه‌های مدیریتی بالاتری نسبت به ETF دریافت می‌کنند. در واقع، نسبت هزینه‌های ETF به طور کلی، کمتر از سایر روش‌های سرمایه‌گذاری است.

آیا ETF ها سرمایه‌گذاری خوبی هستند؟

صندوق‌های قابل معامله در بورس اغلب برای سرمایه‌گذاران خرد توصیه می‌شوند، زیرا این صندوق‌ها در معرض بخش وسیعی از بازار قرار می‌گیرند، بدون اینکه سرمایه‌گذار را ملزم به مدیریت فعال پرتفوی خود کنند. اما مانند سایر اوراق بهادار، صندوق‌های قابل معامله نیاز به تحقیقات دارند و ممکن است در زمان رکود بازار، با ضرر همراه شوند.

سخن پایانی

صندوق‌های قابل معامله در بورس، یک راه مقرون به صرفه برای قرار گرفتن در معرض سبد وسیعی از اوراق بهادار با بودجه محدود است. شما می‌توانید در کنار سهام مختلف یا دارایی‌های ارزشمند خود، با سرمایه‌گذاری در ETF، سبد سرمایه خود را به خوبی گسترش دهید. به جای خرید سهام فردی، سرمایه‌گذار می‌تواند به سادگی سهام صندوقی را خریداری کند که به عنوان نماینده‌ای از بخش گسترده‌ای از بازار عمل می‌کند. با این حال، برخی از هزینه های اضافی مانند هزینه مدیریت در صندوق‌های قابل معامله وجود دارد که باید هنگام سرمایه‌گذاری حتما آن‌ها را در نظر بگیرید.

در نظر داشته باشید که همواره یک سرمایه‌گذاری خوب، سرمایه‌گذاری با آموزش و دانش است. پس بدون داشتن اطلاعات کافی، سرمایه‌گذاری می‌تواند به از دست رفتن سرمایه شما منجر شود. همچنین پیپسیلون، ETF را فقط از جانب آموزش بررسی کرده است و این مقاله هیچ پیشنهادی برای سرمایه‌گذاری یا عدم سرمایه‌گذاری در صندوق‌های قابل معامله ندارد. تصمیم نهایی با شماست.

امتیاز این نوشته:

میانگین امتیازها: 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این نوشته امتیاز می‌دهید

این مطالب مرتبط را هم بخوانید:

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *