تصویر میز کار که متعلق به یک قاضی یا یک نهاد نظارتی است و دست یک انسان که در حال نوشتن روی یک کاغذ با سربرگ Regulation است و همچنین یک لپتاپ و چند وسیله دیگر در تصویر دیده می شود. رگوله در فارکس چیست؟ کاربرد و اهمیت رگولیشن

رگوله در فارکس چیست؟ کاربرد و اهمیت رگولیشن در فارکس

زمان مطالعه:

12 دقیقه
فهرست محتوا

فارکس بزرگترین و نقدشونده‌ترین بازار مالی روی کره زمین است. این موضوع، چالش‌های منحصر به فردی را در مورد کنترل بازار فارکس ایجاد می‌کند. اما چگونه یک بازار ۲۴ ساعته که در سراسر جهان، تریدر در حال معامله دارد را می‌توان کنترل کرد؟ پاسخ ساده است: از طریق رگولاسیون. حال باید پرسید که رگوله در فارکس چیست؟ در این مقاله پاسخ این سوال را بررسی می‌کنیم، پس تا پایان، با پیپسیلون همراه باشید.

رگولیشن در فارکس چیست؟

رگولیشن (Regulation) به مجموعه‌ی قوانین و مقرراتی گفته می‌شود که شرکت‌های فعال در صنعت مالی مانند کارگزاران مالی (بروکرها)، بانک‌ها، اتحادیه‌های اعتباری، شرکت‌های بیمه و غیره، باید از آن‌ها پیروی کنند.

این قوانین برای واضح شدن نوع ارتباط نهادهای ذکر شده با کاربران خود یا پاسخگویی در برابر دولت است. با این حال، رگولیشن فقط به معنی مجموعه قوانین نیست، بلکه در مورد نظارت مستمر و اجرای این قوانین نیز می‌باشد.

می‌توان گفت که هر کشور برای خود رگولیشن مشخصی دارد که ممکن است با سایر کشورها تفاوت داشته باشد. عموما دولت‌ها بر اساس قوانین اصلی و مالی خود، چارچوب رگولیشن بازار داخلی خود را تعریف کرده و به ارگان‌های مربوطه ارسال می‌کنند. سپس دولت از طریق برخی زیرمجموعه‌های خود مانند بانک مرکزی، بر اجرای درست این قوانین نظارت می‌کند.

رگولیشن در فارکس (Forex Regulation)، ساختار یا سیستمی از قوانین مالی است که بر اساس آن، بازار فارکس و شرکت‌کنندگان آن می‌توانند فعالیت و تجارت داشته باشند. این مقررات و مفاد برای اطمینان از اینکه کارگزاران فارکس با مشتریان خود (معامله‌گران و سرمایه‌گذاران) در چارچوب پارامترهای محدود قوانین سروکار دارند تنظیم شده است. به طوری که تراکنش‌ها، وجوه و همچنین تجربه کلی معاملاتی معامله‌گران در حد ممکن و قابل مدیریت، در امنیت باشد.

بروکرها در کشورهای مختلفی در جهان حضور دارند. بنابراین قوانین هر کدام، توسط رگولاتورهای کشور محل فعالیت نوشته می‌شود. اما در نهایت همه آن‌ها به بازار فارکس متصل خواهند شد، در نتیجه برخی قوانین باید بین آن‌ها مشترک باشد.

رگولاتور در فارکس

پیش‌تر عنوان شد که برای تنظیم قوانین و مقررات مربوط به بروکرها، به یک مرجع رسمی نیاز است. این مرجع رگولاتور فارکس نامیده می‌شود. رگولاتور در فارکس، قوانین مربوط به نحوه خدمات‌دهی و ارتباط بروکرها با معامله‌گران و سرمایه‌گذاران را تنظیم کرده و در اختیارشان قرار می‌دهد و بر اجرای درست این قوانین (رگولیشن) نظارت می‌کند.

رگولاتورهای مختلفی در بازار فارکس فعالیت می‌کنند و هر کدام قوانین خاص خود را دارند. اما می‌توان گفت چهار نهاد زیر به عنوان بهترین و معتبرترین رگولاتورهای فارکس شناخته می‌شوند:

  • کمیسیون معاملات آتی کالا در ایالات متحده آمریکا (CFTC)
  • انجمن ملی آتی ایالات متحده آمریکا (NFA)
  • سازمان تنظیم مقررات مالی بریتانیا (FCA)
  • کمیسیون اوراق بهادار و سرمایه گذاری استرالیا (ASIC)

رگوله در فارکس چیست؟

با توجه به توضیحات ارائه‌شده و به زبان ساده می‌توان گفت، هر بروکری که از قوانین و مقررات یک رگولاتور پیروی کند و توسط آن تایید شود، رگوله (Regulated) نامیده می‌شود.

بازار فارکس بسیار بزرگ است. همچنین تمرکززدایی عامل مهمی است که با بازار فارکس همراه است و در واقع یکی از ویژگی‌های مثبتی است که این بازار را از بقیه بازارهای مالی جدا می‌کند. به همین دلیل است که بازار فارکس هیچ نهاد بین‌المللی متحدی برای نظارت بر همه جنبه‌های خود ندارد. بنابراین، برای جبران این شکاف در سیستم، برخی از کشورها، نهادهای نظارتی خود را ایجاد کردند (مانند CySEC در قبرس، ASIC در استرالیا و FCA در بریتانیا) تا بازارهای مالی و شرکت‌کنندگان آن را تنظیم کنند. این نهادهای نظارتی دولتی در کنار یکدیگر برای ایجاد یک سیستم نظارتی واحد در سطح بین‌المللی فعالیت می‌کنند.

رگولاسیون فارکس، همه قوانین در مورد محافظت از منافع مشتریان است. بنابراین، اگر کارگزاران رگوله در فارکس از به رسمیت شناختن قوانین غفلت کنند، باید با مجازات‌ها، تحریم‌ها یا در موارد شدید، لغو مجوزهای خود که توسط رگولاتورهای مسئول آن مناطق اداره می‌شود، مواجه شوند.

تعدادی کارشناس در حضور چند مسئول نشسته اند و این جلسه رسمی در طبقات بالا از یک برج برقرار است و این افراد گویا در حال تدوین قوانین و مقرراتی مربوط به حوزه مالی هستند. در فضای این جلسه یک مجسمه به نماد قانون مداری دیده میشود. رگوله در فارکس چیست؟ کاربرد و اهمیت رگولیشن

چرا رگوله در فارکس مهم است؟

تضمین رفتار تجاری منصفانه و اخلاقی

فارکس و کسب درآمد از آن بسیار جذاب است. خصوصا افرادی که به دنبال رشد سریع سرمایه و موفقیت یک شبه هستند، جذب این بازار می‌شوند. این افراد برای دلالان فارکس مانند معادن طلا هستند. کارگزاران فارکس (سازندگان بازار) که نقدینگی را برای معامله‌گران خرده‌فروشی فراهم می‌کنند، نسبت به مشتریان خود موضع مخالفی دارند. رگوله در فارکس تضمین می‌کند که این کارگزاران، شرایط معاملاتی مشتریان خود را دستکاری نمی‌کنند یا عمدا بازار را علیه آن‌ها سوق نمی‌دهند. رگولیشن در فارکس حکم می‌کند که هر طرف درگیر در معاملات فارکس، باید تحت دستورالعمل‌ها و قوانین سختگیرانه عمل کند تا رفتار تجاری منصفانه و اخلاقی در این بازار حفظ شود.

ایمن از تقلب مالی

در بازاری که گردش مالی روزانه آن میلیاردها دلار است، باید مواظب انواع کلاهبرداری های مالی باشید. این کلاهبرداری‌ها ممکن است برای شما جذاب به نظر برسند، در حالی که فقط هدفشان این است که شما را به داخل بکشانند و پول‌هایتان را به سرقت ببرند. برخی کارگزاری‌ها با شرایطی مانند هزینه‌های گزاف برای معاملات، هزینه‌های پنهان و اعلام نشده به تریدر، قرار دادن تریدر در معرض ریسک بالا از طریق اهرم‌ها و غیره فعالیت می‌کنند که باید به هر قیمتی از آن‌ها اجتناب کرد. این‌ها بروکرها غیر مجاز، غیر قانونی و فاقد مجوز مناسب هستند.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، معامله‌گران می‌توانند با استفاده از وسایل الکترونیکی به تجارت آنلاین بپردازند. همچنین دسترسی به بازارها بسیار سریع‌تر و آسان‌تر شده است. این موضوع می‌تواند مشکل‌ساز باشد، زیرا در شبکه جهانی وب، هرکسی که ابزاری برای راه‌اندازی یک وب سایت داشته باشد، می‌تواند خود را به عنوان کارگزار قانونی معرفی کند. بنابراین اگر به اندازه کافی در شناسایی آن‌ها هشیار نباشید، آن‌ها پول شما را می‌گیرند و سپس ناپدید می‌شوند.

رگوله در فارکس، از سرمایه‌گذاران در برابر کلاهبرداری‌های مالی مانند این مسئله محافظت می‌کند. همچنین وجود رگولاتور در فارکس، تضمین می‌کند که تنها اشخاص واجد شرایط می‌توانند به عنوان بازارساز در فارکس حضور داشته باشند. یک بروکر رگوله در فارکس، ممیزی‌ها و بررسی‌های دوره‌ای را از نظر پرداخت بدهی شرکت، سابقه و کیفیت کارمندان خود (از بالا به پایین) انجام می‌دهد. به این ترتیب هیچ فعالیت غیر قانونی در آن بروکر رخ نخواهد داد و مشتریان می‌توانند از سالم بودن پول و معاملات خود مطمئن باشند.

مزایای رگوله در فارکس

قبل از ورود به بازار فارکس، باید کارگزار خود را با دقت انتخاب کرده و آن‌ها را از همه جهات بررسی کنید. شما نمی‌توانید اهمیت معامله‌گری با یک کارگزار فارکس رگوله را نادیده بگیرید، زیرا امنیت فعالیت‌های تجاری شما و همچنین سرمایه‌گذاری‌های شما را تضمین می‌کند. در این بخش برخی از مزایای تریدینگ با کارگزاری رگوله در فارکس را توضیح می‌دهیم:

ایمن از کلاهبرداری‌های مالی

تجارت با کارگزاری رگوله در فارکس، احتمال کلاهبرداری از پول شما را از بین می‌برد. کارگزاران تحت نظارت به دو دلیل عمده نمی‌توانند از پارامترهای مقررات فارکس خارج شوند. اول اینکه از طریق بررسی‌ها، ممیزی‌ها و غیره، دائما توسط رگولاتورها تحت نظارت هستند و دوم اینکه اگر در هر صورت قانون را زیر پا بگذارند یا نسبت به مشتریان خود غیرمنصفانه رفتار کنند، بر اساس رگولیشن مروبطه مجازات شده و باید پاسخگو باشند.

حفاظت از دارایی‌های مشتری

بروکر رگوله در فارکس، متعهد به محافظت از وجوه مشتریان خود تا میزان مشخصی است. به عنوان مثال، بروکرهای رگوله شده در CySEC، عضو صندوق جبران خسارت سرمایه‌گذاران (IFC) هستند. این سازمان تعهد می‌دهد که در صورت زیر پا گذاشتن قوانین توسط اعضا و آسیب‌دیدگی مشتریان، تا سقف ۲۰،۰۰۰ یورو به مشتریان خود بازپرداخت خسارت داشته باشد.

مثال دیگر، بروکرهای رگوله در فارکس تحت نظارت FCA است. اعضای این رگولاتوری، عضو طرح جبران خدمات مالی (FSCS) هستند. این کارگزاران موظفند در صورت ایجاد هر گونه خسارت، به مشتریان خود بازپرداخت داشته باشند. مبلغ بازپرداخت قابل پرداخت توسط اعضای FSCS به ۸۵،۰۰۰ پوند (و تا ۱۷۰،۰۰۰ پوند برای حساب‌های مشترک یا شرکتی) می‌رسد. در صورتی که مشتریان، در اثر سهل انگاری کارگزار یا صرفاً عدم صلاحیت آن‌ها متحمل ضرر مالی شوند، می‌توانند از طریق مجاری مناسب شکایت خود را مطرح کرده و خسارت خود را جبران کنند.

حساب‌های مالی امن‌تر

همانطور که قبلا ذکر شد، بروکر رگوله در فارکس باید دارایی‌های مالی خود را از دارایی‌های سرمایه‌گذاران خود جدا نگه دارد. این موضوع در کارگزاری‌های فارکس غیرقانونی رعایت نمی‌شود. یعنی آن‌ها هیچ تعهدی برای محافظت از وجوه شما ندارند و می‌توانند پول شما را بدون متحمل شدن عواقب قانونی، دستکاری کنند.

بروکر فارکس چگونه رگوله می‌شود؟

بروکر رگوله در فارکس، شرکتی حرفه‌ای است که توسط نهادهای نظارتی مالی مختلف کنترل شده و از آن‌ها مجوز گرفته است. پس مجاز به فعالیت به عنوان یک عضو ثبت‌شده در صلاحیت چنین مراجعی می‌باشد. بروکرهای فارکس که تحت نظارت رگولاتورها هستند، باید از قوانین و مقررات آن‌ها پیروی کنند وگرنه با مجازات یا تحریم مواجه خواهند شد.

نمونه‌ای از قوانینی که کارگزاران فارکس باید از آن‌ها پیروی کنند به شرح زیر است:

حساب‌های مالی تفکیک شده

بروکر رگوله در فارکس باید سرمایه‌گذاری کاربران خود را در حساب‌های جداگانه و جدا از دارایی‌های مالی خود نگه دارد. این سیاست برای اطمینان از اینکه آن‌ها تحت هیچ شرایطی از پول سرمایه‌گذاران خود سوء استفاده نمی‌کنند، تنظیم شده است. و همچنین در صورت ورشکستگی شرکت کارگزار، طلبکاران کارگزار مجاز به دسترسی به وجوه سرمایه‌گذاران برای تسویه بدهی کارگزار نیستند.

هشدار اولیه

فرآیند رگولیشن ایجاب می‌کند که کارگزاران رگوله در فارکس باید از قبل به مشتریان بالقوه خود در مورد سطح بالای ریسک مرتبط با معاملات فارکس هشدار دهند. به این ترتیب مشتریان هوشیار خواهند بود، یعنی می‌دانند در بازاری با این حجم نوسان و ریسک، همیشه احتمال از دست دادن سرمایه در آن وجود دارد.

تصویر یک جلسه در محیطی مانند یک دادگاه  که افراد زیادی در آن حضور دارند و گویا در حال تدوین رگولیشن هستند، همچنین نماد دلار آمریکا و نمادی از یک ترازو به نشان عدالت در فضا دیده می شود. رگوله در فارکس چیست؟ کاربرد و اهمیت رگولیشن

پرداخت بدهی و سرمایه مورد نیاز

یکی از مهمترین ویژگی‌هایی که برای هر بروکر رگوله در فارکس ضروری است، توانایی آن‌ها برای ایجاد نقدینگی مناسب و داشتن سرمایه کافی برای تسویه بدهی‌های خود بدون استفاده از وجوه مشتریان است.

ممیزی‌ها و بررسی‌های منظم

پس از تنظیم مقررات، کارگزاران فارکس باید گزارش‌های دوره‌ای از کل عملیات خود را به مقامات مربوطه ارائه دهند تا مطابقت خود را با مقررات فارکس ثابت کنند. علاوه بر آن، باید به طور منظم حسابرسی و بررسی شوند تا نسبت کفایت سرمایه آن‌ها تأیید شود.

محدودیت‌های نسبت اهرمی (Leverage)

معاملات فارکس به دلیل اهرم بالای خود در مقایسه با سایر بازارهای مالی شناخته می‌شود. با این حال، یک حد مشخص برای آن وجود دارد که کارگزاری رگوله در فارکس می‌تواند آن مقدار لوریج یا اهرم را به مشتریان خود ارائه دهد. مقدار اهرم در معاملات فارکس، انعطاف‌پذیر است و می‌تواند بین ۵۰ تا ۵۰۰ باشد و در برخی مواقع بسته به رگولاتورها، می‌تواند حتی بالاتر هم برود.

رگوله‌های معتبر

پیش‌تر برخی از رگوله‌های معتبر و پرطرفدار را معرفی کردیم. اما در این بخش می‌خواهیم لیست کامل‌تری از رگوله‌های معتبر جهانی را بررسی کنیم. این لیست به ترتیب اعتبار از بالا به پایین چیده شده است.

  • کمیسیون معاملات آتی کالا در ایالات متحده آمریکا (CFTC)
  • انجمن ملی آینده ایالات متحده آمریکا (NFA)
  • سازمان تنظیم مقررات مالی بریتانیا (FCA)
  • کمیسیون اوراق بهادار و سرمایه‌گذاری استرالیا (ASIC)
  • کمیسیون بورس و اوراق بهادار قبرس (CySEC)
  • بخش خدمات مالی کشور مالت (MFSA)
  • کمیسیون خدمات مالی BVO (FSC BVI)
  • کمیسیون خدمات مالی بین‌المللی کشور بلیز (IFSC)
  • بخش خدمات مالی کشور سیشل (SFSA)
  • مرجع تنظیم مالی جزایر سنت وینسنت و گرنادین‌ها (SVG FSA)
  • کمیسیون بازارهای مالی و سرمایه کشور لتونی (FCMC)

گفتنی است چهار مورد آخر، رگوله‌های آفشور (Offshore) هستند. رگوله آفشور گونه‌ای از رگوله در فارکس گفته می‌شود که امکان اخذ مجوز با حداقل شرایط را ارائه می‌دهد. همچنین رگوله‌هایی که می‌خواهند با کشورهای زیادی ارتباط داشته باشند، عموما در یک کشور با قوانین نظارتی مناسب‌تر یا کمتر از کشور اصلی خود، دفتر کاری راه‌اندازی می‌کنند. به رگوله‌ای که در کشور مبدا خود نباشد، رگوله آفشور گفته می‌شود.

تعدادی مرد متشخص دور یک میز نشسته یا ایستاده اند و در حال انجام بررسی و تحلیل می باشند. در وسط میز هلوگرام کره زمین دیده می شود. تعدادی المان مالی نیز در فضا قرار دارد. رگوله در فارکس چیست؟ کاربرد و اهمیت رگولیشن

لیست بروکرهای رگوله

در این بخش برخی از بروکرهای رگوله جهانی را معرفی می‌کنیم. سه گزینه آخر با تریدرهای ایرانی نیز کار می‌کنند.

نام بروکررگولاتور
RoboForexIFSC
ExnessCySEC
IC MarketsAFSL, FCA
InstaForexFSC / FSC BVI
XM GroupIFSC
FXCMFCA
OANDACFTC, NFA, FCA
FxProFCA, CySEC, FSCA, SCB
FXTMFSCA, FCA, FSC
Admiral Markets UKASIC, CySEC, FCA
Lite FinanceCySEC
Fibo GroupCySEC
AlpariCySEC

سخن پایانی

در این مقاله مفهوم رگوله در فارکس، رگولیشن و رگولاتوری را به شکل کامل بررسی کردیم. انتخاب یک بروکر رگوله در فارکس بر کیفیت معاملات و سوددهی شما تاثیر مستقیم و اساسی دارد، پس در زمان شروع فرآیند معامله‌گری خود حتما برای انتخاب یک بروکر رگوله و مناسب، زمان کافی تخصیص دهید.

در نظر داشته باشید این مقاله هیچ پیشنهادی برای انتخاب یا عدم انتخاب یک بروکر خاص ندارد و در آن صرفا به معرفی مفاهیم و جزئیات این مبحث پرداخته شده است. تصمیم نهایی با شماست.

امتیاز این نوشته:

میانگین امتیازها: 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این نوشته امتیاز می‌دهید

این مطالب مرتبط را هم بخوانید:

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *