معاملهگران بازارهای مالی خصوصا CFD و فارکس با اصطلاح رول اور آشنا هستند. حتی اگر معنی و کارکرد آن را ندانند، احتمالا با هزینه و تاثیر آن مواجه شده اند. رول اور در فارکس را میتوان به شکل تقریبی همان سواپ (Swap) دانست که برابر است با هزینهای که یک معاملهگر برای بازنگهداشتن معامله خود بین دو روز کاری باید پرداخت کند. اما به شکل دقیق Rollover در فارکس چیست؟ چگونه باید آن را محاسبه کنیم؟ در این مقاله، مفهوم رول اور در فارکس را بررسی خواهیم کرد، پس تا انتها با پیپسیلون همراه باشید.
رول اور در فارکس چیست؟
رول اور فرایندی است که در آن یک معامله باز در بازار تا روز معاملاتی بعدی نگهداری میشود. یعنی اگر شما امروز یک معامله باز داشته باشید و آن را تا فردا باز نگه دارید، در عمل شما رول اور در فارکس را انجام دادهاید. این کار معمولا توسط اکثر کارگزاران بهطور خودکار انجام میشود و اغلب در زمان مشخصی مانند ساعت ۵ بعد از ظهر به وقت شرقی ایالات متحده (ساعت اتمام کار بازار که به وقت ایران، ۰۰:۳۰ بامداد است) انجام میگیرد.
هنگامی که یک معاملهگر معاملهای را رول اور میکند، اساسا برای باز نگهداشتن معامله از کارگزار خود پول قرض میگیرد. این قرض گرفتن شامل پرداخت کارمزدی است که نرخ سواپ (Swap) نامیده میشود. نرخ سواپ بر اساس تفاوت نرخ بهره دو ارز در جفت ارز مورد استفاده، محاسبه میشود.
مبلغ کارمزد سواپ به حجم معامله، اختلاف نرخ بهره دو ارز و مدت زمان رول اور شدن معامله بستگی دارد. سواپ که به “کارمزد رول اور” نیز معروف است، زمانی که معاملهای را بیش از یک شب باز نگه میدارید، اعمال میشود. سواپ در اصل، اختلاف نرخ بهره بین دو ارز در جفت ارزی است که با آن معامله میکنید.
اگر یک معامله شما به روزهای تعطیل کشیده شود، رول اور برای تمامی روزهای تعطیل به شکل کامل اجرا میشود یعنی مثلا در پایان هفته کاری فارکس که تعطیلی روزهای شنبه و یک شنبه وجود دارد، اگر معامله شما از روز جمعه باز باشد، روز دوشنبه شما باید تعداد ۳ سواپ را پرداخت کنید.
اجزای رول اور در فارکس چیست؟
اختلاف نرخ بهره
به هر ارزی در یک جفت ارز، نرخ بهرهای جداگانه تعلق میگیرد که توسط بانک مرکزی آن کشور تعیین میشود. نرخ رول اور در فارکس با توجه به تفاوت این نرخهای بهره تعیین میگردد. به عبارت دیگر، هر چه اختلاف نرخ بهره دو ارز بیشتر باشد، نرخ رول اور هم بالاتر خواهد بود.
جفت ارزها
نرخهای Rollover در فارکس بسته به جفت ارزی که معامله میکنید، متفاوت هستند. در هر جفت ارز، شما یک ارز را قرض میگیرید تا با آن ارز دیگری را بخرید.
معاملات خرید و فروش
پوزیشن خرید: اگر شما معامله خرید (Buy یا Long) در یک جفت ارز دارید، در صورتی که نرخ بهره ارز پایه (Base Currency) بالاتر از ارز مظنه یا ارز قیمتگذاری شده (Quote currency) باشد، سود دریافت میکنید. برعکس، اگر نرخ بهره ارز پایه کمتر باشد، ممکن است نیاز به پرداخت سود یا همان کارمزد داشته باشید.
پوزیشن فروش: برای معاملات فروش (Sell یا Short)، شرایط برعکس است. یعنی اگر نرخ بهره ارز مظنه بالاتر از ارز پایه باشد، سود دریافت میکنید و در غیر این صورت ممکن است ملزم به پرداخت سود شوید.
دلیل وجود رول اور در فارکس چیست؟
همان طور که گفته شد، Rollover در فارکس مبلغی است که بابت نگهداری یک معامله تا روز بعد، دریافت یا پرداخت میکنید. دلیل این موضوع به ساعات کاری بازار فارکس مربوط میشود. برخلاف بسیاری از بازارها، بازار فارکس بهطور شبانهروزی و ۵ روز در هفته فعال است.
این بدان معناست که نرخ بهره میتواند در آخر هفته یا در روزهای تعطیل، زمانی که بانکها و موسسات مالی تعطیل هستند نیز تغییر کند. رول اور در فارکس به جبران این موضوع کمک میکند و تضمین میدهد که به معاملهگران بابت سودی که میتوانستند با نگهداری پول خود در حساب بانکی کسب کنند، غرامت داده شود یا برعکس.
چگونه رول اور را محاسبه کنیم؟
برای محاسبه رول اور در فارکس، شما به یک فرمول ساده نیاز دارید که در ادامه آن را با مثال توضیح میدهیم. فرمول محاسبه رول اور به شکل زیر است:
برای درک بهتر این فرمول، بهتر است اجزای آن را بررسی کنیم:
- Rollover: همان نرخ باز نگهداشتن و انتقال یک معامله از یک روز به روز بعد است.
- Rfirst: نرخ بهره مربوط به ارز طرف اول در جفت ارز مد نظر
- Rsecond: نرخ بهره مربوط به ارز طرف دوم در جفت ارز مد نظر
- Rexchange: نرخ برابری یا نرخ مبادله یا قیمت معاوضه (Exchange Rate) در جفت ارز مد نظر
این فرمول چند نکته دارد که باید به آنها دقت شود:
- ارز اول در یک جفت ارز، ارز پایه و ارز دوم، ارز مظنه نامیده میشود. نرخهای بهره ارز پایه و مظنه، نرخهای وام کوتاه مدت است که توسط بانکهای کشور مبدا ارز مشخص میشوند.
- این فرمول برای معاملات خرید (Buy یا Long) است. اگر میخواهید از این فرمول برای معاملات فروش (Sell یا Short) استفاده کنید، باید در بخش تفریق صورت کسر، جای Rfirst را با Rsecond تعویض کنید. یعنی (از راست به چپ بخوانید) : Rfirst – Rsecond .
- عدد ۳۶۵ در مخرج این فرمول، به تعداد روزهای سال مربوط است. اگر معاملات را در سالی انجام میدهید که تعداد روزهای آن ۳۶۴ است (سال کبیسه)، این عدد را جایگزین ۳۶۵ کنید.
- به شکل رایج، کارگزاریها کارمزد خود را نیز به این فرمول اضافه میکنند. اگر میخواهید فرمول به شکل دقیق با احتساب کارمزد بروکر باشد، باید در بخش تفریق صورت کسر از اختلاف دو نرخ بهره ارزها، این کارمزد را نیز کم کنید. یعنی داخل پرانتز تبدیل میشود به (از چپ به راست بخوانید) : کارمزد بروکر – Rsecond – Rfirst .
مثال و نمونه محاسبه رول اور در فارکس
اکثر بروکرها نرخ Rollover در فارکس را نمایش میدهند، که یعنی محاسبه این نرخ معمولا مورد نیاز معاملهگران نیست. اما به عنوان مثال جفت ارز دلار نیوزلند به دلار آمریکا (NZD/USD) را در نظر بگیرید، که در آن میخواهیم یک معامله خرید باز کنیم یعنی NZD بخریم و USD بفروشیم. نرخ مبادله این جفت ارز برابر ۰.۶۳ در نظر گرفته میشود. نرخ بهره یک شبه NZD برابر ۵.۵۰% و نرخ بهره فدرال رزرو برای USD برابر ۵.۳۳% است. کارمزد بروکر صفر است و سال نیز ۳۶۵ روز دارد.
بنابراین، با استفاده از فرمول بالا، نرخ رول اور برابر خواهد بود با: (از راست به چپ بخوانید)
نرخ رول اور = [ ( ۵.۵۰ – ۵.۳۳ ) × ۰.۶۳ ] ÷ ( ۱۰۰ × ۳۶۵ ) = [ ۰.۱۷ × ۰.۶۳ ] ÷ ۳۶۵۰۰ = ۰.۱۰۷۱ ÷ ۳۶۵۰۰ = ۰.۰۰۰۰۰۲۹۳۴۲۴
پس نرخ رول اور برای جفت ارز NZD/USD در این زمان مشخص، به صورت تقریبی برابر ۰.۰۰۰۰۰۲۹۳۴۲۴ است. همان طور که مشاهده میکنید این عدد بسیار کوچک است. حال سوال بعدی این است که از این عدد چگونه استفاده کنیم؟
نحوه استفاده از رول اور در معاملات
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که به فرآیند انتقال یک معاملهی باز از یک روز کاری به روز بعد، رول اور گفته میشود. نرخ رول اور در فارکس را نیز در فرمول بالا توضیح دادیم. اما شیوه محاسبه رول اور در فارکس و تاثیر آن در معاملات ما، جایی است که این اصطلاح دوباره به واژه سواپ (Swap) مرتبط میشود. بدین شکل که سواپی که ما برای یک معامله باید بپردازیم، برابر است با حجم معامله ما ضرب در نرخ رول اور آن جفت ارز در آن روز. یعنی:
سواپ پرداختی = نرخ رول اور × حجم معامله (بر حسب واحد لات)
برای درک بهتر این فرمول، مثال بخش قبل را تکمیل میکنیم. فرض کنید که قصد داریم معاملهای با شرایط مثال قبل به همراه حجم معامله یک لات را انجام دهیم. در این حالت به ازای هر شب باز نگهداشتن معامله خرید NZD/USD، مبلغ ۰.۲۹۳۴۲۴ دلار نیوزلند به حساب ما اضافه خواهد شد. دقت کنید با توجه به این که نرخ بهره دلار نیوزلند از دلار آمریکا بیشتر است، باز نگهداشتن معامله خرید برای ما سود دارد، اما اگر معامله فروش بود، همین مبلغ از حساب ما کسر میشد.
معایب و خطرات Rollover در فارکس
شکاف قیمت: در طول دوره Rollover، زمانی که بازارها بسته هستند، رویدادهای مختلفی مانند اطلاعیههای اقتصادی، تحولات ژئوپلیتیکی یا اخبار غیرمنتظره ممکن است رخ دهد. هنگامی که بازار دوباره باز میشود، قیمتها میتوانند به میزان قابل توجهی از جایی که بسته شدهاند فاصله داشته باشند. اگر قیمت بر خلاف معامله شما حرکت کند، این شکافها میتوانند منجر به ضررهای قابل توجهی شوند. لازم به ذکر است که وقوع و شدت این نوسانات قیمت نیز میتواند در روزهای مختلف متفاوت باشد و پارامترهای حد ضرر (Stop Loss) و حد سود (Take Profit) از پیش تعیین شدهی شما، رعایت نخواهد شد.
عدم کنترل: معاملهگران کنترل محدودی بر معاملات خود در طول تعطیلی بازار دارند. به عنوان مثال، اگر یک معامله در طول رول اور نامطلوب حرکت کند، تا زمانی که بازار دوباره باز نشود، توانایی بستن این معامله یا تعدیل آن را نخواهید داشت.
افزایش نوسان: زمان باز و بسته شدن بازار به دلیل نقدینگی کمتر، نوسانات بالاتری دارد. این افزایش نوسان میتواند منجر به اسپردهای گستردهتر شود و به طور بالقوه بر اجرای معاملات شما در زمان بازگشایی بازار تاثیر بگذارد.
ریسک اخبار آخر روز: اخبار و رویدادهایی که خارج از ساعات معاملاتی رخ میدهند، میتوانند تاثیر قابلتوجهی بر احساسات و قیمتهای بازار داشته باشند. نگه داشتن معاملهها برای روز بعد، شما را در معرض خطر چنین اخباری قرار میدهد که ممکن است منجر به تحرکات غیرمنتظره و نامطلوب بازار شود.
هزینه رول اور: به واسطه رول اور در فارکس، تریدرها با نرخ رول اور یا سواپ ارتباط خواهند داشت. بسته به جهت معاملهی تریدر و تفاوت نرخ بهره بین ارزهای درگیر، این هزینه میتواند سود باشد یا هزینه.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم سوال رول اور چیست را به شکل مناسبی پاسخ دهیم. همان طور که مشاهده کردید، رول اور در فارکس میتواند باعث کسب درآمد یا هزینهبردار باشد. البته که رقم نهایی نسبت به حجم معاملات، عدد بالایی نیست، اما برای بالا بردن کیفیت معاملات و محاسبه دقیق میزان سود و زیان، بهتر است این فاکتور را نیز در نظر داشته باشید. البته که همچنان Rollover در فارکس جزو اصلاحات کمتر رایج است و بیشتر تریدرها با همان نرخ سواپ آشنا هستند.
همچنین اگر میخواهید بدون محاسبه دستی و با سرعت بیشتر نرخ رول اور را محاسبه کنید، میتوانید از ماشین حسابهای مربوط به آن استفاده کنید که عموما در سایت بروکرها ارائه میشود و به عنوان مثال، یکی از این ماشین حسابها در بلاگ سایت لایت فایننس در دسترس شما قرار دارد.